KESJULY18

2017-09-10 16:46:31
Μπαράζ εγκυκλίων και γραφειοκρατίας την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς

Μπαράζ εγκυκλίων και γραφειοκρατίας την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Πραγματικός τυφώνας εγκυκλίων το πενθήμερο 4/9/2017 έως 8/9/2017. Ο ρυθμός που «πέφτουν» οι εγκύκλιοι θυμίζει μπαράζ πυροβολικού με συνεχείς ομοβροντίες, πριν από την επίθεση πεζικού! Μέσα στις πέντε πρώτες εργάσιμες μέρες του σχολικού έτους, αναρτήθηκαν συνολικά 31 εγκύκλιοι στην ιστοσελίδα της Δημοτικής εκπαίδευσης με  οδηγίες για εργασίες και πληροφορίες για τη νέα σχολική χρονιά. Οι εγκύκλιοι αυτοί περιλαμβάνουν συνολικά 69 έγγραφα και 215 σελίδες. Αναλυτικά:

Δευτέρα 4/9/2017: Πέντε εγκύκλιοι με 8 έγγραφα και 25 σελίδες

Τρίτη 5/9/2017: Έξι εγκύκλιοι με 7 έγγραφα και 35 σελίδες.

Τετάρτη 6/9/2017: Έξι εγκύκλιοι με 16 έγγραφα και σύνολο 37 σελίδες

Πέμπτη 7/9/2017: Εφτά εγκύκλιοι με 25 έγγραφα και 46 σελίδες

Παρασκευή 8/9/2017: Εφτά εγκύκλιοι με 13 έγγραφα και 72 σελίδες

Αντιστοιχούν κατά εργάσιμη ημέρα 43 σελίδες εγκυκλίων, οι οποίες πρέπει να διαβαστούν, να κατανοηθούν, να τυπωθούν στα ανάλογα αντίγραφα, να γίνει κατανομή τους στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς, να αρχειοθετηθούν, να γίνει ο έλεγχος αν έγινε η πρέπουσα εργασία.

Αν νομίσετε όμως ότι είναι μόνο οι εγκύκλιοι κάνετε λάθος. Είναι και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με το οποίο έρχονται πολλές οδηγίες και εγκύκλιοι για τον αλφαβητισμό για το Π.Ο.Σ. κλπ. Κατά τα άλλα μέσα στην πρώτη εβδομάδα πρέπει να κτίσεις ένα σχολείο από το μηδέν, κατανέμοντας μαθήματα, κάνοντας πρόγραμμα, ελέγχοντας περιουσία, ελέγχοντας την ανάληψη καθηκόντων του προσωπικού, κατανέμοντας ευθύνες, δημιουργώντας δομές, αντιμετωπίζοντας   αναστατώσεις που προκύπτουν από έκτακτες μεταθέσεις, αιτήματα γονιών, καταστροφές στη σχολική περιουσία από εξωσχολικούς  κλπ.

Σαν να μην ήταν αρκετή η αρχική  εγκύκλιος που στάλθηκε στις 3 Αυγούστου 2017, με τις 105 σελίδες, παραπομπές σε ευάριθμες νομοθεσίες,  κανονισμούς και τις 154 εγκυκλίους στις οποίες παρέπεμπε που οριοθετούν ένα σώμα πάγιων οδηγιών που καλύπτει αρκετές χιλιάδες σελίδες!

Αναμένεται ότι αυτό το μπαράζ πυροβολικού [ συγνώμη χαρτοπόλεμου ] θα συνεχιστεί όλο τον Σεπτέμβριο και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου! Ο πάγιος κανόνας: Κάθε πέρσι και καλύτερα! Κάθε επόμενος χρόνος και περισσότερη πίεση! Και όποιος αντέξει!

Και άλλες.. περιπλοκές

Και ας μην πουν ότι οι μεταθέσεις τέλειωσαν τον Αύγουστο γιατί  στο δικό μου σχολείο είχαμε μετάθεση την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2017. Η ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι του ΥΠΠ για τη λειτουργία των σχολείων είναι υπερβολική, για να το θέσουμε επιεικώς. Μερικά παραδείγματα:

  1. Απολύθηκαν σχολικοί συνοδοί από σχολεία της επαρχίας Λάρνακας με αποτέλεσμα σε κάποια σχολεία να αντιστοιχεί μια συνοδός σε 4 παιδιά!
  2. Υπάρχει διευθυντής με σχολείο πέραν των 300 μαθητών στον οποίο, παρά τις εξαγγελίες δόθηκε μόνο μια περίοδος σε διοικητικό έργο.
  3. Ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος παραμένει μισός και στάσιμος εδώ και μια δεκαετία.
  4. Φόρτωσαν τη διαχείριση των αδειών των εκπαιδευτικών πλήρως στα σχολεία, αφού πλέον δεν θα πηγαίνουν τα πιστοποιητικά στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας και θα τα διαχειριζόμαστε όλα εμείς. Τώρα αν σε βάθος δεκαετίας περάσουν από ένα σχολείο 150 εκπαιδευτικοί θα πρέπει άραγε να τηρούμε τους αντίστοιχους φακέλους με τα πιστοποιητικά ασθενείας στο σχολείο; Ακόμα λίγο θα μας φέρουν και τους υπηρεσιακούς φακέλους των εκπαιδευτικών από τα επαρχιακά γραφεία παιδείας στα σχολεία να τους τηρούμε εμείς! Αυτονόμηση όνομα και πράγμα.  Έλεος!
  5.  Δόθηκε μια περίοδος σε κάθε διευθυντή σχολείου με 50 – 300 μαθητές και δύο περίοδοι σε διευθυντές σε σχολεία με περισσότερους από 300 μαθητές. Θετική πράξη κατ’ αρχή αναμφίβολα! Προκύπτει όμως το απόλυτα λογικό ερώτημα: Υπάρχει ο ίδιος φόρτος εργασίας στη διοίκηση ενός σχολείου με 50 μαθητές και ενός με 300; Γιατί επιδοτούνται το ίδιο καταφανώς άνισες περιπτώσεις;
  6. Η διαδικασία επιλογής των απόρων μαθητών έγινε φέτος πιο γραφειοκρατική, αφού για την επιλογή τους πρέπει να σταλούν επιστολές, να επιστραφούν συμπληρωμένες  από τους γονείς με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, να τηρηθούν πρακτικά,  και όλα αυτά για να παίρνουν τα άπορα παιδιά σάντουιτς αξίας €1 ημερησίως. Βλέπετε φέτος μπήκε στη διαδικασία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Διερωτάται κάποιος: Είναι ο διευθυντής του σχολείου ο Παιδαγωγικός Ηγέτης ή συνδυασμός λειτουργού του Γραφείου Ευημερίας και του Τμήματος Εσωτερικών Προσόντων; Σε ποιο χρόνο θα γίνουν όλα αυτά; Μήπως αντί να φεύγουμε κάθε μέρα η ώρα 2:30 μ.μ. θα πρέπει να φέρουμε και το κρεβάτι μας στο σχολείο;
  7. Ακόμα η χρονιά δεν άρχισε και στάλθηκε εγκύκλιος για να δηλώσουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2017 όσοι θέλουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα την 1η Σεπτεμβρίου 2018.  Θέλουν λέει να προγραμματίζουν έγκαιρα τη στελέχωση των σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά. Τι νόημα έχει η εγκύκλιος αυτή, αφού μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018 μπορεί ένας  εκπαιδευτικός να στείλει δεύτερη επιστολή που να ανακαλεί την πρόωρη αφυπηρέτηση του;  Δεν θεωρητικολογώ. Μπορώ να σας δώσω και σχετικό παράδειγμα.
  8. Παρεμπιπτόντως είναι λογικό ένας διευθυντής να διοικεί σχολείο με 350 μαθητές και 30-35 δασκάλους και άλλος  ενισχυμένο διθέσιο με 25 μαθητές και 3 δασκάλους; [ τρεις μαζί με το διευθυντή; Και μάλιστα σχολείο που την προηγούμενη χρονιά διοικούσε βοηθός διευθυντής; ]

Ο Θεός να μας δίνει δύναμη και υπομονή να αντέχουμε! Καλή χρονιά σε όλους μας!

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016