KESJULY18

2017-09-08 11:44:31
Διαπανεπιστημιακό Μάστερ στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπ. Frederick και το Πάντειον Πανεπιστήμιο

Διαπανεπιστημιακό Μάστερ στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπ. Frederick και το Πάντειον Πανεπιστήμιο


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση και στην έρευνα ανοίγει η συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών  με την από κοινού προσφορά  του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σπουδές. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά  2017-2018, αφού έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 2668 στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα που έρχεται να καλύψει σύγχρονες ανάγκες σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και αναβάθμισης του ρόλου της γνώσης και της πολιτικής επιστήμης ιδιαίτερα στον πολυδιάστατο τομέα των Διεθνών Σχέσεων.

Στις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης  η γνώση της θεωρίας και μεθοδολογίας των διεθνών σχέσεων κατέστη απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση και ερμηνεία διεθνών ζητημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής μας πλέον ζωής, όπως το ζήτημα της κυριαρχίας των κρατών, οι αλλαγές στη φύση των κρατών και οι νέες προκλήσεις ασφάλειας, η τρομοκρατία, η ενέργεια, οι οικονομικές κρίσεις και η διεθνής πολιτική οικονομία, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, ο ρόλος  και το μέλλον της ΕΕ, η διαχείριση κρίσεων και επίλυση διενέξεων, το περιβάλλον κ.α.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με γενικό τίτλο «Διεθνείς Σπουδές»   προσφέρεται με τρείς κατευθύνσεις α) Διαχείριση Κρίσεων και Επίλυση Διενέξεων, β) Στρατηγική, γ) Ενεργειακή Ασφάλεια και Διεθνής Πολιτική Οικονομία, αποσκοπεί στο να παράσχει στους σπουδαστές τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να αναλύσουν, κρίνουν, αξιολογήσουν  και  να χειριστούν ζητήματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, τα οποία είναι σημαντικά και κρίσιμα τόσο για  τα κράτη, οργανισμούς ,  επιχειρήσεις καθώς και για τους πολίτες, αφού από την έκβαση τους  σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται η ίδια η ζωή τους.

 Σκοπός του Π.Μ.Σ. στις «Διεθνείς Σπουδές» είναι  επίσης, να προετοιμάσει τους αποφοίτους για για ερευνητικές δραστηριότητες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής και για συνέχιση των σπουδών τους σε διδακτορικό επίπεδο.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διεθνείς Σπουδές» απευθύνεται σε στελέχη του κρατικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πολιτικής Άμυνας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, στους υπαλλήλους των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών , Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και των λοιπών Υπουργείων, Ημικρατικών Οργανισμών, Αυτόνομων Κρατικών Οργανισμών Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και σε άτομα που στοχεύουν στο να σταδιοδρομήσουν σε διεθνείς οργανισμούς και σε κυβερνητικούς φορείς, καθώς και σε επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρήσεις με διεθνή δράση. του χώρου της ενέργειας.

Στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές επιστημονικές ημερίδες για επίκαιρα διεθνή θέματα με την συμμετοχή Καθηγητών του Πανεπιστημίου Frederick και του Παντείου Πανεπιστημίου και τις οποίες παρακολούθησαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας Κύπρου, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και φοιτητές.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το πρόγραμμα διαρκεί ενάμιση χρόνο και είναι δομημένο σε τρία εξάμηνα με 30 ECTS έκαστο. Στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές παρακολουθούν  ένα μάθημα Μεθοδολογίας Ερευνας και εκπονούν τη πτυχιακή τους εργασία.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα αποτυπώνει σύγχρονες τάσεις της κοινωνικής επιστήμης και της πολιτικής στο τομέα της διεθνούς πολιτικής.

Τα προσφερόμενα μαθήματα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που περιλαμβάνει τη Θεωρεία των Διεθνών και Διακρατικών Διενέξεων και Κρίσεων, Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής, Ζητήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνή Πολιτική Οικονομία και Μακροοικονομία της Ενέργειας, Θεωρία Στρατηγικών Σπουδών, Διαπραγματεύσεις- Διαμεσολάβηση και Λήψη Αποφάσεων, Θεωρία Ειρήνης και Σύγκρουσης, Ενεργειακοί Πόροι και Περιβάλλον, Ενεργειακή Πολιτική και Ασφάλεια, Παγκόσμια Διπλωματία, Διεθνές Δίκαιο και Διεθνής Ασφάλειας, Παγκόσμια Διπλωματία, Γεωπολιτική, Γεωστρατηγική, Γεωοικονομία κ.α

Το πρόγραμμα συνδέει τη θεωρία και την εμπειρία με τις εφαρμογές στην καθημερινότητας τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο στοχεύοντας να καλύψει σύγχρονες ανάγκες στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της πρόγνωσης εξελίξεων, που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων σε διάφορα επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.

Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα στοχεύει στην εμπέδωση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας  αφού συνεργάζονται το   Πάντειον Πανεπιστήμιον Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με ενενήντα και πλέον έτη παράδοσης στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, με το Πανεπιστήμιο Frederick, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, που εκπροσωπεί την νέα γενιά των Κυπριακών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το γεγονός αυτό βελτιώνει και αναβαθμίζει το επίπεδο της επιστημονικής πανεπιστημιακής παιδείας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κύπρο και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της γνώσης  και της επιστήμης βοηθώντας πολύπλευρα την κυπριακή κοινωνία.

*Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick,

Αν. Κοσμήτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016