KESJULY18

2017-09-07 14:26:42
Καδής: Τα σχολεία ξεκινούν πολύ ομαλά

Καδής: Τα σχολεία ξεκινούν πολύ ομαλά


Τα σχολεία ξεκινούν πολύ ομαλά δήλωσε στο ΡΙΚ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου στα γυμνάσια και τα λύκεια.

ΕΡ.: Τι γίνεται με τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά;

ΑΠ.: Τα σχολεία ξεκινούν κανονικά τη λειτουργία τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Κάθε χρόνο μπορεί να υπάρχουν και μαθητές που προβαίνουν σε παραβάσεις αλλά φέτος αυτό το φαινόμενο ήταν περιορισμένο. Έχουν παρατηρηθεί τέτοια περιστατικά σε 2 σχολεία παγκύπρια και θεωρούμε γενικότερα ότι η κατάσταση είναι και ελεγχόμενη και ομαλή.

Ξεκινούν πολύ ομαλά

ΕΡ.: Ξεκινούμε καλύτερα φέτος;

ΑΠ.: Πριν από λίγο είχα επικοινωνία με τους επαρχιακούς επιθεωρητές σε ολόκληρη την Κύπρο. Φαίνεται ότι τα πράγματα ξεκινούν πολύ ομαλά. Τα σχολεία μας είναι καλά στελεχωμένα. Δεν έχουμε ζητήματα σε σχέση με τα βιβλία. Οι υποδομές μας είναι εντάξει. Γενικότερα ξεκινάμε αισιόδοξα και ελπίζουμε αυτή η εικόνα να παραμείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΕΡ.: Πώς σχολιάζετε τους ισχυρισμούς της ΠΣΕΜ ότι υπάρχουν ακόμα εργοτάξια σε σχολεία;

ΑΠ.: Δεν ξέρω αν οι εκπρόσωποι της ΠΣΕΜ πρόλαβαν να γυρίσουν όλα τα σχολεία και να εξακριβώσουν ότι όντως υπάρχουν τα προβλήματα που αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους. Εμείς έχουμε γνώση του πού υπάρχει εργοτάξιο και πού γίνονται έργα. Είναι 37 σχολεία τα οποία έχουμε ανακοινώσει. Πρόκειται για έργα σημαντικά που θα βελτιώσουν τις υποδομές μας και την ποιότητα ζωής μες το εκπαιδευτικό σύστημα. Θα αναβαθμίσουν σημαντικά σχολεία, όπως είναι το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Λανίτειο.

Είναι έργα εκατομμυρίων. Όταν μιλάμε για έργο 8 εκατομμυρίων, δεν ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Είναι έργο των τριών ετών και θα γίνει σε φάσεις και με ρυθμίσεις που να επηρεάζεται η λειτουργία της σχολικής μονάδας το λιγότερο δυνατό.

Δεν υπάρχει θέμα στολής

ΕΡ.: Γίνονται όντως προσπάθειες για επαναφορά της στολής;

ΑΠ.: Αυτοί που τα λένε αυτά δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Π.χ. δεν υπάρχει πρόθεση για συζήτηση του θέματος της στολής αυτή τη στιγμή. Το πώς ρυθμίζεται το θέμα της στολής περιλαμβάνεται στους κανονισμούς που έχουν περάσει και έγιναν νομοθεσία από τη βουλή. Οι κανονισμοί έχουν διαμορφωθεί μετά από διαβούλευση 2 ετών από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι οργανωμένοι γονείς, οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί, οι οργανωμένοι μαθητές (ΠΣΕΜ), οι τεχνοκράτες του υπουργείου, ο Σύνδεσμος Διευθυντών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια συζητήθηκαν για ένα εξάμηνο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν καταλαβαίνω τι περισσότερο έπρεπε να γίνει για να φτάσουμε σε ολοκληρωμένο πλαίσιο κανονισμών που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σχολείων μας. Θεωρούμε ότι οι κανονισμοί αυτοί ακουμπούν όλες τις πτυχές της λειτουργίας των σχολείων και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Επίσης ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Αν κατά την εφαρμογή των κανονισμών προκύψει στην πράξη οποιοδήποτε ζήτημα, θα δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Ως προς τη διδακτέα ύλη, θα ήθελα να επισημάνω ότι φέτος οι ομάδες εργασίας (στις οποίες συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, επιθεωρητές, μάχιμοι εκπαιδευτικοί) εξέτασαν τα νέα αναλυτικά προγράμματα (που άρχισαν να διαμορφώνονται από το 2008 και η προσπάθεια ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς). Φέτος η ιδιαιτερότητα των νέων αναλυτικών προγραμμάτων είναι ότι έχουν προσαρμοστεί στο διαθέσιμο χρόνο, έγινε αυτή η προσαρμογή από τις ίδιες τις ομάδες εργασίας που έφτιαξαν τα αναλυτικά προγράμματα και δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα. Στη συνάντησή μας με την ΟΕΛΜΕΚ είπαμε ότι αν υπάρχουν επιμέρους παρατηρήσεις από κάποιον κλάδο που πιστεύουν ότι έπρεπε να υπάρξουν άλλες διαφοροποιήσεις, μπορούμε να τις συζητήσουμε με τις ομάδες εργασίας και να βρούμε λύσεις.

Όσον αφορά τις απουσίες, έχει διαγραφεί ο όρος «αδικαιολόγητες απουσίες». Είναι οξύμωρο να λέμε ότι κάποιος «δικαιούται» να έχει «αδικαιολόγητες» απουσίες. Έχουν αυξηθεί όμως οι δικαιολογημένες απουσίες που μπορεί να έχει κάποιος. Αυτό έγινε με τη συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη και των γονιών.

Αφιλοκερδώς η τριμελής επιτροπή για τις εξετάσεις του ΝΣΔ

ΕΡ.: Πότε αποφασίστηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής για τους διορισμούς;

ΑΠ.: Ήταν κάτι που προβλέψαμε στη νομοθεσία. Θέλαμε να δώσουμε κύρος και να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την αξιοπιστία της διαδικασίας των εξετάσεων. Η επιτροπή θα εποπτεύσει τη διαδικασία της θεματοθέτησης και θα έρθουν κοντά της οποιαδήποτε παράπονα ή ενστάσεις σε σχέση με τ’ αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο ρόλος της, όπως προβλέπεται μέσα από τη νομοθεσία. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έχω συνάντηση με το σώμα εποπτείας και θα συνεννοηθούμε για όλες τις διαδικασίες που θα υιοθετηθούν. Αυτή η επιτροπή δεν είναι έμμισθη. Θα εργαστούν αφιλοκερδώς. Έχουμε έναν πρώην πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου επικεφαλής αυτής της ομάδας και 2 έγκριτους καθολικής αποδοχής καθηγητές πανεπιστημίου. Δίνουν τη σφραγίδα του κύρους αυτής της επιτροπής και του ρόλου της. Πιστεύω όμως ότι δεν θα έχει πολλή δουλειά διότι όλες οι εργασίες που έχουν γίνει από την πλευρά του Υπουργείου και έχουν προγραμματιστεί και αφορούν τη θεματοθέτηση και τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν μελετηθεί με πάρα πολύ αναλυτικό τρόπο σε μεγάλο βάθος και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα ή ενστάσεις στην όλη διαδικασία.

ΕΡ.: Πιστεύετε η Βουλή μπορεί να ζητήσει τροπολογίες;

ΑΠ.: Ελπίζουμε να επικρατήσουν ώριμες σκέψεις. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί οι όποιοι βουλευτές να δέχονται πίεση από κάποιους εκπαιδευτικούς που επηρεάζονται. Υπάρχουν όμως πέραν των 5500 υποψήφιοι που αναμένουν το διορισμό τους μέσα από μια νέα διαδικασία και πρέπει να λαμβάνονται και αυτοί υπόψη.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016