KESJULY18

2017-09-06 15:36:56
«Προγραμματισμός και Παιδεία το μυστικό της επιτυχίας μας»

«Προγραμματισμός και Παιδεία το μυστικό της επιτυχίας μας»


Διάλεξη του υφ. Εξωτερικών του Μπαχρέιν ν Αλ Χαλίφα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η πετυχημένη πορεία του Μπαχρέιν σε μια περιοχή γεμάτη εντάσεις και πολέμους, βασίστηκε  στη προώθηση της Παιδείας και της Ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης, πολλών κοινωνικών μέτρων, καθώς και στην αγαστή  συνεργασία με όλους τους γείτονες, τόνισε ο  Δρ. Αμπντάλλα Μπίν Αχμεντ Αλ Χαλίφα, Υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων  αυτής της μικρής χώρας του Κόλπου, στη διάρκεια διάλεξης του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με θέμα: «Οι στρατηγικές επιλογές των μικρών νησιωτικών  κρατών: η περίπτωση του Μπαχρέιν».

Προσκεκλημένος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ. Αλ Χαλίφα, Πρόεδρος επίσης του Κέντρου Στρατηγικών, Διεθνών και Ενεργειακών Σπουδών του Μπαχρέιν, αναφέρθηκε εκτενώς  στην πορεία  της χώρας του των 1.3 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους περίπου 700.000 είναι ξένοι, με διαφορετικά θρησκεύματα, όπως Χριστιανοί, Εβραίοι και Ινδουϊστές. Τόνισε την πολιτική της ανέχειας και της ειρηνικής συμβίωσης, ως παράδειγμα προς μίμηση σε μια περιοχή  όπως η Μέση Ανατολή  και ο Κόλπος, που σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους και θρησκευτικές διενέξεις.

Επιχείρησε μια σύγκριση ανάμεσα  στην πατρίδα του και τη Δημοκρατία της Κύπρου, τονίζοντας πως για να λυθεί το Κυπριακό, απαιτούνται  ενότητα, επιμονή  και υπομονή. «Έχουμε και εμείς δίπλα μας μια μεγάλη χώρα, όπως είναι το Ιράν, το οποίο δημιουργεί συνέχεια προβλήματα με την επεκτατική πολιτική του, αλλά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους-ακόμα και πραξικόπημα- ακολουθώντας πολιτική προσέγγισης  με όλους στην περιοχή μας. Κυρίως όμως εκσυγχρονιστήκαμε. Δώσαμε μεγάλη προσοχή στις σχέσεις των πολιτών μας, ανδρών και γυναικών. Βγάλαμε από το περιθώριο της κοινωνίας τον γυναικείο πληθυσμό  και δώσαμε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και  στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης προωθήσαμε προγράμματα  σχετικά  με την ανάπτυξη της τεχνολογίας», επισήμανε.

Ο Δρ. Αλ Χαλίφα, αναφέρθηκε εκτενώς στην συμμετοχή της χώρας του στην προσπάθεια  καταπολέμησης  της διεθνούς τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως το Μπαχραίην υπέστη τις συνέπειες αυτής της «μάστιγας» όπως την αποκάλεσε. Θεώρησε  το Ιράν  ως βασική πηγή εξαγωγής του θρησκευτικού φανατισμού  το οποίο, όπως υποστήριξε επιχειρεί  με κάθε τρόπο να επέμβει  στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν αλλά και πολλών άλλων κρατών της περιοχής, ενισχύοντας  τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολά  του Λιβάνου.

Υπεραμύνθηκε των κυρώσεων που επέβαλαν τέσσερις Αραβικές χώρες στο γειτονικό Κατάρ λέγοντας πως αυτό κράτος  χρηματοδοτεί τρομοκράτες, ενώ διαμαρτυρήθηκε για την όχι και τόσο φιλική στάση ορισμένων χωρών της ΕΕ απέναντι στην πατρίδα του. Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, απάντησε πως «η χώρα αυτή  προσπαθεί να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει  μεγάλα εσωτερικά προβλήματα». Για την αντιμετώπιση της Τουρκικής συμπεριφοράς συνέστησε υπομονή και συνεχή προσφυγή στα όργανα του ΟΗΕ. Για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, τόνισε πως  αυτή η χώρα είναι μέλος του ΟΗΕ, όπως  άλλωστε  είναι το Μπαχραίην, οπότε είναι λογικό η Μανάμα να έχει και με το Ισραήλ καλές σχέσεις. Ευχήθηκε να βελτιωθούν σύντομα οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους.

Τον Δρ.Αλ Χαλίφα, προλόγισε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση  στη Μέση Ανατολή και την ΕΕ, το Brexit, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και την προσπάθεια της Τουρκίας να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016