KESJULY18

2017-09-03 07:41:39
ΝΣΔΕ: Η οριοθέτηση της Οδύσσειας του δασκάλου μέχρι την Ιθάκη του διορισμού

ΝΣΔΕ: Η οριοθέτηση της Οδύσσειας του δασκάλου μέχρι την Ιθάκη του διορισμού


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Υποτίθεται ότι το  Νέο Σχέδιο Διορισμού Εκπαιδευτικών (Ν.Σ.Δ.Ε) έγινε για να διοριστούν στην εκπαίδευση νέοι εκπαιδευτικοί. Όμως η εποχή που οι εκπαιδευτικοί διορίζονταν σε ηλικία 22-24 ετών πέρασε ανεπιστρεπτί. Αυτό γιατί, παρά τη διαφήμιση που του δόθηκε, το Ν.Σ.Δ.Ε  δεν επιλέγει εκπαιδευτικούς  μόνο από τις γραπτές εξετάσεις. Κατ’ ακρίβεια οι γραπτές εξετάσεις μπορούν να προσφέρουν μόνο το 50% της μοριοδότησης των υποψηφίων. Το άλλο 50%, η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού,  είναι το άθροισμα πέντε επιπλέον κριτηρίων. Είναι ενδιαφέρον να εξετάσει κάποιος πόσος χρόνος απαιτείται για να φτάσει κανείς στο 100% και άρα στη βεβαιότητα του διορισμού.

Όποιος  επιδιώκει με προσήλωση να γίνει εκπαιδευτικός της δημόσιας εκπαίδευσης θα πρέπει να κυνηγήσει με πείσμα, τις 50 μονάδες των άλλων πέντε κριτηρίων. Γι’ αυτές τις επιπλέον μονάδες ο υποψήφιος εκπαιδευτικός πρέπει να ξοδέψει τα ακόλουθα σε χρόνο και  χρήμα:

 1. Υπηρεσία στο στρατό: Αποδίδει μέχρι 3 μονάδες τις οποίες ο επίδοξος εκπαιδευτικός μπορεί να αποκτήσει δαπανώντας δύο χρόνια από τη ζωή του είτε υπηρετώντας τη θητεία του, είτε ως Συμβασιούχος Οπλίτης της Εθνικής Φρουράς.
 2. Πρώτος τίτλος σπουδών: Αποδίδει 4 έως 8 μονάδες. Για τις οκτώ μονάδες απαιτούνται 4 χρόνια εντατικής μελέτης  για να πάρει κάποιος το πρώτο πτυχίο με άριστα.
 3. Μοριοδότηση μεταπτυχιακών – διδακτορικών: Αποδίδει μέχρι 9 μονάδες, οι οποίες αποκτούνται με την κατοχή διδακτορικού. Για να αποκτήσεις όμως διδακτορικό προϋπόθεση είναι το μάστερ.  Για να αποκτήσει κάποιος τα δύο αυτά προσόντα χρειάζεται τουλάχιστον 4 χρόνια πλήρους φοίτησης.
 4. Εκπαιδευτική Προϋπηρεσία: Αποδίδει 2,5 μονάδες το χρόνο με μέγιστο αριθμό μονάδων τις είκοσι. Απαιτούνται συνολικά 8 χρόνια, κατ’ ελάχιστο, για να πάρει κάποιος υποψήφιος τις μονάδες προϋπηρεσίας.
 5. Αρχαιότητα πτυχίου. Αποδίδει μια μονάδα κατ’ έτος, από τη στιγμή κατάθεσης του βασικού τίτλου, με μέγιστο τις 10 μονάδες.

Στην καλύτερη περίπτωση, αν υποθέσουμε ότι οι μονάδες των παραγράφων (3), (4) και (5) πιο πάνω συντρέχουν, ο συνολικός χρόνος που απαιτείται να παρέλθει μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, για να πάρει κάποιος τις 100 μονάδες δεν είναι μικρότερος των 16 ετών. Στο μακρύ αυτό χρονικό διάστημα, που καλύπτει το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής του, [19ο έως 35ο έτος] ο επίδοξος εκπαιδευτικός πρέπει να δαπανήσει σε χρόνο και χρήμα:

 1. Για την απόκτηση τριών πτυχίων, εκατό χιλιάδες ευρώ [€ 100 000 ] και συνολικό χρόνο σπουδών τα οκτώ χρόνια.
 2. Τη συμμετοχή σε εξετάσεις κατάταξης ανά διετία. Είναι πολύ πιθανόν ότι στα 10 χρόνια που κατά μέσο όρο μεσολαβούν μεταξύ του πρώτου πτυχίου και του διορισμού θα συμμετέχει σε εξετάσεις διορισμού 3 – 4 φορές με δαπάνη δέκα χιλιάδων ευρώ για δικαιώματα εξέτασης και για ιδιαίτερα προετοιμασίας.   

Το αποτέλεσμα:

 1. Η ηλικία διορισμού με το Ν.Σ.Δ.Ε θα κυμαίνεται στα 30-35 χρόνια και αυτό θα ισχύει για ένα 10% - 15% των υποψηφίων που θα διοριστούν . Για κάποιο που διορίζεται στα 35 του χρόνια θα ισχύει το «ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν»
 2. Το υπόλοιπο 80% - 85% των υποψηφίων δεν θα διοριστεί ποτέ. Θα χάσουν τα νιάτα τους κυνηγώντας μια χίμαιρα. Τα νεανικά τους όνειρα θα συντριβούν στις συμπληγάδες μιας ατελέσφορης δαπανηρής πορείας.
 3. Ο καθαρός μισθός πρώτου διορισμού είναι € 1500 από τα οποία το 20% θα πηγαίνει, αρχικά,  σε έξοδα παραστάσεως λόγω των μακρινών τοποθετήσεων και των συνακόλουθων αυξημένων εξόδων για καύσιμα και φθορές.
 4. Θα χρειαστεί να δουλέψει 5-6 χρόνια για να αποσβέσει τα πέραν των εκατό χιλιάδων ευρώ που δαπάνησε για να φτάσει ως το διδακτορικό.
 5. Αν καταφέρει να επιβιώσει στο επάγγελμα ο χρόνος που θα απαιτηθεί για διπλασιασμό του μισθού του θα είναι 20-25 χρόνια. Μέχρι τα 60 χρόνια του θα παίρνει γύρω στα € 3000 μηνιαίως.
 6. Λόγω του ότι το συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων έχει καταργηθεί για όσους μονιμοποιούνται μετά τον Οκτώβριο του 2011, οι επίδοξοι νέοι εκπαιδευτικοί θα ανακαλύψουν ότι είτε θα πρέπει στα γηρατειά τους να ζουν με τη σύνταξη πείνας των κοινωνικών ασφαλίσεων, είτε θα πρέπει οι ίδιοι να χρηματοδοτούν τη σύνταξη τους καταθέτοντας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ένα ποσοστό 15% - 20% του μισθού τους για να έχουν μια σύνταξη γήρατος ίση με αυτή των παλαιότερων δασκάλων.

Η μάζα των χαμένων

Ένα 80% τουλάχιστο των υποψηφίων θα υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία, το χάσιμο δεκάδων χρόνων, τη δαπάνη περιουσιών για σπουδές κυριολεκτικά για το τίποτε.

Σε τελική ανάλυση το «δασκαλίκι» δεν είναι πλέον το περιζήτητο επάγγελμα που ήταν κάποτε, όταν μετά από 3-4 χρόνια σπουδών ακολουθούσε αμέσως ο διορισμός, καλοί μισθοί, ένα αξιοζήλευτο σχέδιο συντάξεων και εφάπαξ με εξαψήφιο αριθμό ευρώ. Σήμερα η πλειοψηφία των υποψηφίων δεν θα φτάνει ποτέ στο διορισμό, ενώ όσοι θα τα καταφέρνουν στα 30-35 τους χρόνια θα ανακαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα ενός ψυχοφθόρου επαγγέλματος με μικρές απολαβές.

Το πραγματικό πρόβλημα, που κανένα σχέδιο διορισμών δεν αντιμετωπίζει, είναι η υπερπαραγωγή εκπαιδευτικών από τα πανεπιστήμια σε αριθμούς πολλαπλάσιους από τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Όσο θα συνεχίζεται η παράλογη αυτή κατάσταση, τα όνειρα των νέων μας θα συνθλίβονται στις μυλόπετρες των συμπληγάδων όλων αυτών που έχουν μετατρέψει την εκπαίδευση σε πανάκριβο εμπόρευμα.

*Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ 2017 - 2020

 


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718