KESJULY18

2017-09-01 15:00:09
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου


Δρα Κωνσταντίνο Χριστοφίδη Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Παρακολουθώ τακτικά την πρόοδο και τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Κύπρου ως και τη δική σας αδιάλειπτο προσφορά ως Καθηγητής και ως Πρύτανης. Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις διάφορες τοποθετήσεις και απόψεις σας για γενικότερα θέματα πέραν του στενού ακαδημαϊκού χώρου. Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις εύστοχες επισημάνσεις σας, που με θάρρος και παρρησία εκφράζετε, ανεξάρτητα αν αυτές ενοχλούν κάποιους κυρίως τα διάφορα κατεστημένα.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον διάβασα τα αποσπάσματα της ομιλίας σας κατά την τελετή αποφοίτησης όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «O Φιλελεύθερος» στις 2 Ιουλίου 2017. Εξαίρετη η επιλογή των δύο μεγάλων μορφών που σκιαγραφήσατε ως πρότυπα για τους νέους επιστήμονες. Δεν έχω τίποτε να προσθέσω στα όσα τόσο εύστοχα είπατε για το Στέλιο Κυριακίδη. Συμφωνώ και επαυξάνω για όσα έχετε πει για τον Αδάμ Αδάμαντος. Γράφω επαυξάνω, γιατί έχω να αναφέρω μερικά δικά μου βιώματα τα οποία πιστεύω θα βρείτε ενδιαφέροντα.

Αισθάνομαι τυχερός γιατί την περίοδο 1957-59 είχα ως καθηγητή μου τον Αδάμ Αδάμαντος στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου αρχικά και στη Λευκωσία αργότερα. Όταν όπως και εσείς αναφέρατε «έθεσε πάνω από το κόμμα την αγάπη του για την πατρίδα» και μετά την αποβολή του, μαζί και του Πλουτή Σέρβα από το ΑΚΕΛ, διορίστηκε ως καθηγητής και βοηθός διευθυντής στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Ο ρητορικός του λόγος ήταν συναρπαστικός ακόμα και όταν δεν συμφωνούσες με τα λεγόμενά του. Στις διαλέξεις του το ενδιαφέρον όλων των φοιτητών ήταν αδιάπτωτο. Το 1958, όταν η ηγεσία μας εγκατέλειψε το σύνθημα «Αυτοδιάθεση-Ένωση» και συζητούσε σχέδιο ανεξαρτησίας, ο Αδάμαντος είπε σε στενό φιλικό του κύκλο: «Τώρα εκλιπαρούν ό,τι απέρριψαν δέκα χρόνια πριν». Αναφερόταν στο Σχέδιο Συντάγματος του 1947 που έδινε απόλυτη πλειοψηφία στους Ελληνοκύπριους στο Νομοθετικό Σώμα, χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας και προνόμια στους Τουρκοκύπριους. Το Σχέδιο του οποίου θερμοί υποστηρικτές ήταν οι Αδ. Αδάμαντος, Πλουτής Σέρβας και Ιωάννης Κληρίδης.

Έχω γράψει και εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Ένας Δάσκαλος και ένα χρονικό 1940-2015». Στις 620 σελίδες του περιγράφω σημαντικές πτυχές της υπό αναφορά περιόδου και αναφέρομαι σε βιώματα και εμπειρίες που απέκτησα κατά την εβδομηνταπεντάχρονη πορεία μου σε αυτή τη πολυκύμαντη εποχή. Βιώματα και εμπειρίες που είχα ως δάσκαλος, μεταπτυχιακός φοιτητής σε δύο Βρετανικά πανεπιστήμια, λειτουργός ανάπτυξης προγραμμάτων, λέκτορας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Με αντικειμενικότητα, ως διαλογιζόμενος πολίτης, κρίνω και σχολιάζω τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Στις σελίδες 47,131,143 και 147 κάμνω ειδική αναφορά στον Αδάμ Αδάμαντος. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα στη σελίδα 148: «Στις 7 του Γενάρη 1959 γυρίσαμε πίσω στο Κολλέγιο. Έγινε συγκέντρωση στο θέατρο και μας μίλησε ο βοηθός διευθυντής ο Αδάμ Αδάμαντος. Ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε υποστηρίξει το δίκαιο αγώνα των φοιτητών, αυτή τη φορά ήταν έντονα κατηγορηματικός εναντίον της απόφασης μας να κρατήσουμε κλειστό το Κολλέγιο για τόσες ημέρες. Ξαφνιαστήκαμε από το οργισμένο ύφος της ομιλίας του, αλλά και από το θάρρος του να κατηγορήσει τον Εθναρχεύοντα Μητροπολίτης Κιτίου. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ένα απόσπασμα της ομιλίας του, που από τότε έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μου. «Γίνατε ανδρείκελα του δεσπότη. Εσείς που ως μέλλοντες δάσκαλοι ταχτήκατε να μεταλαμπαδεύσετε το φως, φέρατε πίσω το σκοταδισμό του Μεσαίωνα...».

Στη σελίδα 147 περιγράφω το θάνατο και την κηδεία του στην Αμμόχωστο τον Απρίλη του 1959. Στη σελίδα 608 του ίδιου βιβλίου αναφέρομαι στις δικές σας επισημάνσεις που αφορούσαν τα αποτελέσματα του PISA , του διεθνούς οργανισμού που κάνει αξιολογήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Παραθέτω και εδώ το σχετικό απόσπασμα.

«Τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό από αναφορά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αντί οι αναφορές του Πρύτανη να αποτελέσουν το έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση που θα εντόπιζε τα αίτια της αποτυχίας και θα έπαιρνε δραστικές αποφάσεις για διορθωτικά μέτρα, όπως και στη προαναφερθείσα περίπτωση του V. Hourican, έγιναν αντικείμενο επίκρισης, από τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών αυτή τη φορά».

*Με εκτίμηση, Γεώργιος Λ. Παπαδόπουλος

Συγγραφέας του βιβλίου Ένας Δάσκαλος και ένα Χρονικό 1940-2015


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016