KESJULY18

2017-08-31 20:09:41
Σύνδεσμος Μαθηματικών Κϋπρου: Σχόλια στην διδακτέα ύλη όπως ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας

Σύνδεσμος Μαθηματικών Κϋπρου: Σχόλια στην διδακτέα ύλη όπως ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας


Ο Σύνδεσμος Μαθηματικών έστειλε προς τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ τα πιο κάτω σημειώματα με τα σχόλια του πάνω στη διδακτέα ύλη και το διδακτικό υλικό των Μαθηματικών, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σημείωμα 1ο , 28 Αυγούστου 2017

Μελετώντας την διδακτέα ύλη των Μαθηματικών, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ προ μερικών ημερών, σημειώσαμε τα πιο κάτω.

 • Γενική Σημαντική Παρατήρηση:
 1. Το πρόγραμμα που δόθηκε αφορά για όλες τις τάξεις ωφέλιμο διδακτικό χρόνο 26 (και όχι 25) εβδομάδων. Αυτό, όταν πρόκειται για τάξη όπου το μάθημα είναι 3ωρο είναι πιθανό να μην δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, όταν όμως πρόκειται για τις τρεις τάξεις του λυκείου με μάθημα κατεύθυνσης (5 ή 7 ώρες) η διαφορά είναι πολύ σημαντική (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφορά και ολόκληρο κεφάλαιο διδακτέας ύλης) και αδύνατον να καλυφθεί.
 2. Έχουν ανακοινωθεί, για όλες τις τάξεις μόνο οι δείκτες.  Αν δεν μας δοθούν και προτεινόμενοι προγραμματισμοί, είναι αδύνατον να κρίνουμε την επάρκεια ή όχι του χρόνου, ακόμα και για τις τάξεις που το διδακτικό υλικό είναι γνωστό (γυμνάσιο και α΄ λυκείου)
 • Γ΄ Λυκείου κατεύθυνσης:  Χωρίς προγραμματισμό και διδακτικό υλικό είναι αδύνατον να υπολογιστεί διδακτικός χρόνος, γιατί κάθε έννοια που αναφέρεται μπορεί να επεκταθεί ή να συρρικνωθεί ανάλογα με το περιεχόμενο που της δίνεται στο διδακτικό υλικό.  Παρατηρούμε πως ό,τι αφαιρέθηκε αντιστοιχεί περίπου σε 10 διδακτικές περιόδους (σύμφωνα με το πώς διδασκόταν μέχρι τώρα) αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την έκταση στην οποία θα μας ζητηθεί να καλύψουμε τις έννοιες που εισάγονται.
 • Β΄ Λυκείου κατεύθυνσης:  Ισχύει ό,τι και πιο πάνω, όσο αφορά τους δείκτες.

Είναι εμφανές πως σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφαιρέθηκε το κεφάλαιο του Κύκλου (αναλυτική γεωμετρία) το οποίο ενώ ήταν προγραμματισμένο, δεν διδάχθηκε λόγω έλλειψης χρόνου (Είχε γίνει κακός υπολογισμός διδακτικών περιόδων ακόμα και για τις 31 εβδομάδες που είχαμε θεωρητικά, πέραν του γεγονότος πως η καθυστέρηση παραλαβής των βιβλίων δημιούργησε πολλά ακόμα προβλήματα στη διδασκαλία των υπολοίπων κεφαλαίων).  Κατά τα άλλα, όλα εμφανίζονται όπως και στο περσινό πρόγραμμα.  Αν δεν πάρουμε το διδακτικό υλικό για να ελέγξουμε κατά πόσο έγιναν αφαιρέσεις περιεχομένου (παράγραφοι, επιμέρους έννοιες ή ακόμα και ασκήσεις) δεν μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι ή μη από τις αλλαγές.

 • Γυμνάσιο και Α΄ λυκείου:  Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με ότι προτείναμε ως σύνδεσμος.  Και πάλι τονίζουμε πως είναι απαραίτητες επιπλέον πληροφορίες για να μπορούμε να δώσουμε την τελική μας άποψη.
 • ΤΕΛΟΣ:  Είναι απαραίτητο να  ανακοινωθούν οι προγραμματισμοί και να αναρτηθεί το όλο το διδακτικό υλικό ΑΜΕΣΑ, δηλαδή πριν την έναρξη του μήνα.  Θεωρούμε πως πριν πάμε σε σεμινάρια επιθεωρητών θα πρέπει να έχουμε όλοι οι συνάδελφοι την δυνατότητα να μελετήσουμε σε ένα, ελάχιστο έστω, βαθμό το υλικό που θα κληθούμε να διδάξουμε.

Σημείωμα 2ο, 31 Αυγούστου 2017

Αφού έχουν αναρτηθεί το εκπαιδευτικό υλικό (28 Αυγούστου) και οι προγραμματισμοί όλων των τάξεων (31 Αυγούστου) επισημαίνουμε τις πιο κάτω παρατηρήσεις.

 • Είναι πολύ θετικό πως, έστω και αργά, έχει αναρτηθεί το υλικό και οι προγραμματισμοί του μαθήματος για όλες τις τάξεις.
 •  Οι προγραμματισμοί, αφορούν 26 εβδομάδες ωφέλιμου χρόνου για όλες τις τάξεις.
 • Με τις αφαιρέσεις που έγιναν, στο γυμνάσιο τουλάχιστον, έχουμε παρατηρήσει πως δημιουργούνται συγκεκριμένα κενά σε έννοιες που πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν.
 • Β΄ τάξη κατεύθυνσης: Ο προγραμματισμός αναφέρεται σε 26 εβδομάδες και έχει επιπλέον 2 περιόδους. (έλλειμα διδακτικού χρόνου 9 περίοδοι). 
 • Γ΄ Λυκείου κατεύθυνσης:  Είναι φανερό πως το υλικό με το οποίο θα δουλέψουμε φέτος, παρουσιάζει προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε πως η έλλειψη χρόνου δημιούργησε την κατάσταση αυτή, αλλά οφείλουμε τα να σημειώσουμε προβλήματα και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.

ü Χρησιμοποιώντας το παλιό βιβλίο και κάποια αποσπάσματα από πολύ παλαιότερα βιβλία, απομακρυνόμαστε από το πνεύμα των ΝΑΠ και τη θεωρία των Μαθηματικών όπως περιγράφεται στους ΔΕ και ΔΕ.  Σε πολλά σημεία τα βιβλία είναι διαφορετικά από το ΑΠ.

Πρέπει να διευκρινιστεί γραπτώς και με επίσημο τρόπο, πως θα διδαχθούν έννοιες για τις οποίες τα βιβλία διαφωνούν με το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

ü Κάποιοι δείκτες δεν υπάρχουν πουθενά στο υλικό που ανακοινώθηκε.  Το αντίστοιχο υλικό πρέπει να προστεθεί.

 • Είναι απαραίτητο να γίνει επιπλέον επεξεργασία πάνω σε ότι ανακοινώθηκε για να διορθωθούν λάθη και να συμπληρωθούν παραλήψεις.
 • Ό,τι ανακοινώθηκε είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, όταν θα εισαχθούν οι εξετάσεις τετραμήνων. Επομένως, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί από τώρα και να αρχίσει έγκαιρα και εμπεριστατωμένα η αναδόμηση του ΝΑΠ, εν όψει των εξετάσεων τετραμήνων.

Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016