KESJULY18

2017-08-26 10:42:38
Μυαλό για να σκέφτεται και μυαλό για να νιώθει. Καλή σχολική χρονιά

Μυαλό για να σκέφτεται και μυαλό για να νιώθει. Καλή σχολική χρονιά


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

    Η εποχή μας σπαράσσεται κυριολεκτικά από μικρούς και μεγάλους πολέμους, βία, εγκληματικότητα, τρομοκρατία και έλλειψη επικοινωνίας.  Οι στατιστικοί δείκτες δεν κατάφεραν να απαντήσουν στα ΓΙΑΤΙ της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ούτε και να δώσουν απάντηση γιατί άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και φανταστική ευφυΐα δε διακρίνονται κοινωνικά ούτε έχουν φτιάξει μια ισορροπημένη προσωπική ζωή. Κάποιες φορές η γνώση δεν είναι αρκετή για την επιτυχία;

   Η στενή άποψη ότι η νοημοσύνη, δηλαδή το IQ, είναι γενετικά προκαθορισμένη και δεν μπορεί να αλλάξει από την επίδραση των εμπειριών της ζωής αποτελεί παρωχημένη σκέψη. Η συμβατική γνώμη μεταξύ των γνωστικών επιστημόνων που υποστήριζε ότι η νοημοσύνη εμπεριέχει αποκλειστικά μια ψυχρή, ρεαλιστική επεξεργασία δεδομένων έχει μετουσιωθεί και εμπλουτιστεί με νέους όρους όπως αυτόν της συναισθηματικής νοημοσύνης, δηλαδή το EQ.

    Η θεωρία αποτελεί μια σύνθεση των πρόσφατων νευροεπιστημονικών ανακαλύψεων γύρω από τα συναισθήματα και αναδεικνύει τους παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ευημερία και ευτυχία των ατόμων. Συναισθηματική νοημοσύνη είναι μαζί υπομονή, επιμονή, δυνατότητα προσαρμογής, έλεγχος παρορμήσεων, αισιοδοξία, ελπίδα και δημιουργία κινήτρων. Όλα εξίσου σημαντικά για μια ομαλή ευτυχισμένη ζωή, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Γιατί "ανώτερος πνευματικά" άνθρωπος αποβαίνει να μην είναι αυτός που έχει τόσο διαφορετικό τρόπο σκέψης, αλλά αυτός που διακρίνεται για τον πλούτο του συναισθηματικού του κόσμου.

      Το σημαντικό είναι πως η συναισθηματική νοημοσύνη δεν αποτελεί θείο δώρο, αλλά διδάσκεται, αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Ειδικά στη μετα-συγκρουσιακή κοινωνία της Κύπρου, με το άλυτο "Κυπριακό πρόβλημα" και τον αγώνα για ειρήνη, την υποδοχή μεταναστών/τριών και προσφύγων το θέμα χρήζει προσοχής από την εκπαίδευση.   Επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα προγράμματα "συναισθηματικής νοημοσύνης" κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν θετικά τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ψυχική υγεία.

       Στη σύγχρονη κυπριακή εκπαίδευση προτεραιότητα δίνεται στο δείκτη IQ που αφορά στο αριθμητικό, γνωστικό κομμάτι με την εκμάθηση ακαδημαϊκών δεξιοτήτων στους μαθητές/τριες και την κάλυψη ύλης. Είναι δεδομένο πως η σημασία στην καλλιέργεια του δείκτη EQ, ο οποίος σχετίζεται με τα συναισθήματα είναι ελάχιστη ή/και μηδενική καθώς ανεβαίνουμε βαθμίδες. Αναμφισβήτητα, η συναισθηματική αγραμματοσύνη των παιδιών αποτελεί μια μειονεξία η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Εξάλλου, η μάθηση δε λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από τα συναισθήματα του παιδιού, η αδυναμία επικοινωνίας και η κακή συναισθηματική κατάσταση οδηγούν σε κακά μαθησιακά αποτελέσματα. Το θετικό κλίμα στην τάξη και τα συναισθήματα των μαθητών επηρεάζουν τεκμηριωμένα σημαντικά τη μάθησή τους.

      Σήμερα η ανάγκη να αποκτήσουν οι σύγχρονοι εκπαιδευτικοί την ευκαιρία να δαπανούν περισσότερο στο να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες κρίνεται μεγάλη. Αυτό ενισχύει την ανάγκη πραγματοποίησης βιωματικών προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που αφορούν στις διδακτικές πρακτικές ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών με πρακτικές λύσεις και εφαρμογές στα πλαίσια του νέου αναλυτικού προγράμματος. Στο φως της νέας μεθόδου μπορεί ο καθένας μας να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, ως άτομο, γονιός και εκπαιδευτικός. Για να μπορέσουν τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στη ζωή τους χρειάζεται όπως ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, στη βάση σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων που δίνουν χώρο στο συναίσθημα και στη διαχείρισή του. Η άσκηση σε συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες με την απόκτηση αυτοεπίγνωσης, την αναγνώριση, έκφραση και τον χειρισμό συναισθημάτων είναι η λύση για ευτυχισμένους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς. Καλή σχολική χρονιά!

*Δημοτική Εκπαίδευση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016