KESJULY18

2017-08-21 14:57:12
Καδής για Νέο Σύστημα Διορισμών: Μας προβληματίζουν πρωτοβουλίες κομμάτων και βουλευτών

Καδής για Νέο Σύστημα Διορισμών: Μας προβληματίζουν πρωτοβουλίες κομμάτων και βουλευτών


 Για να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος και πέραν του 2027

*Για 30μηνους: Αν η Βουλή πει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που λέει η Νομική Υπηρεσία θα προκαλέσει άλλα προβλήματα (αναπομπή νόμου κλπ)

*Αρχές Νοεμβρίου οι εξετάσεις  

Τον προβληματισμό του για τις προθέσεις πολιτικών κομμάτων και βουλευτών για  επεκταθεί η μεταβατική περίοδος του Νέου Σχεδίου Διορισμών  και πέραν του 2027 εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας καδής μιλώντας στο Γ΄ Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια μετατροπής όλων των 30μηνων εκπαιδευτικών σε αορίστου χρόνου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπομπής του νόμου που ίσως ψηφιστεί.   

«Μας προβληματίζουν πάντως πρωτοβουλίες πολιτικών κομμάτων και βουλευτών για να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος και πέραν του 2027. Δεν ξέρουμε και τι μηνύματα θα στείλουμε στην κοινωνία. Έχουν γίνει τόσα πολλά και θεωρώ ότι τέτοιου είδους κινήσεις δίνουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία. Το όφελος που θα πετύχει κάποιος σε σχέση με την καθυστέρηση της πλήρους εφαρμογής μιας τόσο σημαντικής πολιτικής είναι δυσανάλογης σημασίας. Θεωρούμε ότι με όσα έχουν γίνει για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εδώ και χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ως μη-μόνιμοι έχουν γίνει πάρα πολλά και θεωρούμε ότι οι βουλευτές μας έπρεπε να έχουν φέρει από νωρίτερα την πλήρη εφαρμογή του συστήματος και όχι να την πάρουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μπορεί βέβαια αυτή η εισήγηση να περάσει, αλλά πρέπει πρώτα να πείσουν την κοινωνία αν όντως πρέπει να γίνει έτσι. Αυτοί που φέρνουν πάντως αυτές τις προτάσεις στη Βουλή είναι οι ίδιοι που ζήτησαν να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος μέχρι το 2027 (η πρόταση της Κυβέρνησης ήταν μέχρι το 2022).

Ελπίζουμε να επικρατήσουν λογικές απόψεις. Υποθέτω αυτή η κίνηση γίνεται για να διασφαλιστούν οι συμβασιούχοι. Τίθεται όμως ένα ερώτημα: αφού αναλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία, γιατί πρέπει να επεκταθεί και η μεταβατική περίοδος. Η ρύθμιση των εργασιακών όμως πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τη νομοθεσία. Η Νομική Υπηρεσία έχει πει σ’ εμάς ότι τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει. Το να έρθει η Βουλή με τροποποιητικό νόμο να πει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που λέει η Νομική Υπηρεσία θα προκαλέσει άλλα προβλήματα (αναπομπή νόμου κλπ).

Είναι επίσης και το άλλο θέμα ότι πολλοί εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν να διοριστούν από τον κατάλογο δεν θα μπορούν να διοριστούν διότι θα προηγείται ο διορισμός των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου. Αυτό που μας είπε η Νομική Υπηρεσία είναι ότι πρέπει κάθε χρόνο να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας με τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου και ύστερα να πηγαίνουμε στους καταλόγους διοριστέων. Επομένως, ακόμα κι αν μ’ αυτό τον τρόπο βοηθήσεις κάποιους, θα αδικήσεις κάποιους άλλους. Προσπαθούμε πάντως να εναρμονιζόμαστε με τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για να είμαστε σωστοί και με τις επιλογές μας. Αν πάντως η βουλή θέλει να προχωρήσει σε παράταση της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση.

Από τον Ιούλιο έχουν αναρτηθεί δείγματα εξεταστικών δοκιμίων για τις εξετάσεις στις οποίες θα παρακαθίσουν οι υποψήφιοι. Οι ερωτήσεις αυτές δεν εξετάζουν ξερή γνώση αλλά αφορούν και την εφαρμογή αυτής της γνώσης στη διδακτική πράξη. Νομίζω έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά σ’ αυτό το επίπεδο. Για την ετοιμασία αυτών των γραπτών εργαζόμαστε εδώ και πάνω από ένα χρόνο και έχουν κληθεί εμπειρογνώμονες και από το εξωτερικό. Μετά τις εξετάσεις θα γίνει και ένας νέος κατάλογος και στη βάση αυτής της κατάταξης όταν υπάρχουν ανάγκες θα παίρνουμε από αυτό τον κατάλογο.

Ήταν περίπου 6000 αιτήσεις αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα πλήρωσαν γύρω στα 5000 άτομα, υπολογίσουμε ότι μάλλον θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 6000. Αυτοί οι αριθμοί διασφαλίζουν έναν υγιή ανταγωνισμό. Ένας στους 8 υποψηφίους θα εξασφαλίζει κάποια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Με βάση την ανάλυση που έχουμε κάνει, τα άτομα αυτά είναι προσοντούχα. Το 80% είναι κάτω των 35 ετών και αναμένω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα γίνει ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού που εργάζεται στα σχολεία μας με νέους και προσοντούχους επιστήμονες.

Δυστυχώς πολύς κόσμος έλαβε υπόψη τα διάφορα που λέγονταν από διάφορους που ήθελαν να πλήξουν το σύστημα διορισμών. Ενώ αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, δεν πήγαν να υποβάλουν αίτηση για εξετάσεις. Πρέπει πάντως το κάθε βήμα μας να είναι αρκετά μελετημένο. Όλες οι διαδικασίες τηρούνται ευλαβικά. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές Νοεμβρίου. Δεν μπορούμε να δώσουμε παράταση διότι το Υπουργείο όλη αυτή την περίοδο προγραμματίζει τα επόμενά του βήματα».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718