KESJULY18

2017-08-10 10:24:56
ΔΗΚΙ Δασκάλων: Ευχαριστούμε το ΔΗΚΟ για τις προτάσεις νόμου για τη διασφάλιση όλων των 30μηνων

ΔΗΚΙ Δασκάλων: Ευχαριστούμε το ΔΗΚΟ για τις προτάσεις νόμου για τη διασφάλιση όλων των 30μηνων


Λογική, δίκαιη και θαρραλέα χαρακτηρίζει Η ΔΗΚΙ Δασκάλων-Νηπιαγωγών  τις νέες προτάσεις που ανακοίνωσε το ΔΗΚΟ για αντιμετώπιση των παρενεργειών που έχει δημιουργήσει το ΝΣΔΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της:

«Είναι εις πίστη του ίδιου του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και των Βουλευτών του, με επικεφαλής τον κ. Πανίκο  Λεωνίδου, που καταθέτουν τις δύο προτάσεις νόμου που θα επιλύσουν και θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων των εκτάκτων, συμβασιούχων και αντικαταστατών εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία.

Ως ΔΗΚΙ Δασκάλων και Νηπιαγωγών νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι και ήσυχοι με τη συνείδηση μας  απέναντι σε όλους αυτούς τους συναδέρφους που τώρα με έργα και όχι μόνο λόγια καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που για τόσους μήνες τους υποσχόμασταν.

Για χάρη της αλήθειας, ενημέρωσης όσων δεν γνωρίζουν ή  και υπενθύμισης όσων έχουν «ξεχάσει», λέμε τα ακόλουθα:

Όταν πριν δύο χρόνια ψηφιζόταν το ΝΣΔΕ(2015) δηλώναμε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Αποτιμώντας και αξιολογώντας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη στιγμή που συνάδελφοί μας κινδυνεύουν ακόμη να μείνουν χωρίς εργασία, μετά το 2018 ή το 2027. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα, όταν έχουμε μπροστά μας τα δεδομένα και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν τότε…

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο και την συμβολή της ΔΗΚΙ ή την ευθύνη του ΔΗΚΟ,  χωρίς να θέλουμε να γίνουμε οι συνήγοροι  κανενός κόμματος, ΟΛΟΙ, πλην αυτών που δεν θέλουν να δουν τις πραγματικότητες, αναγνωρίζουν ότι είναι το ΔΗΚΟ που έσωσε στο παρά πέντε ότι μπορούσε να σωθεί:

 • Το μεταβατικό στάδιο από 2018-2022 έγινε 2027, η προσλήψεις και από τους δύο καταλόγους με ποσοστό 40% από τον υφιστάμενο και 60% από τον νέο έγινε 50%-50% και  οι 500 μονιμοποιήσεις έγιναν 700!!!
 • Ήταν το ΔΗΚΟ  που έκανε τη καθοριστική  παρέμβαση για κατάθεση δεσμευτικής επιστολής του ΥΠΠ για τις 700 θέσεις αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων που θα παραχωρηθούν, ξεκινώντας από το 2016 και όχι 2018 που ήταν οι σχεδιασμοί του υπουργείου.
 • Ήταν το ΔΗΚΟ  που δήλωσε την ξεκάθαρη δέσμευση για αναζήτηση νόμιμης διαδικασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ισχύει η νομοθεσία για τους αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους και στην εκπαίδευση.

Σταθερός και αμετακίνητος  στόχος της ΔΗ.ΚΙ. αυτά τα δύο χρόνια, ήταν διαχρονικά και παραμένει η μετατροπή όλων των συμβασιούχων και των αντικαταστατών με 30μηνη αθροιστική υπηρεσία σε εργαζομένους αορίστου χρόνου, όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να μην αδικηθούν από την εφαρμογή του ΝΣΔΕ και να οδηγηθούν στην ανεργία.

Όπως πράξαμε το 2015 το ίδιο πράξαμε και τώρα…παλέψαμε, πείσαμε εκείνους που μπορούσαμε (Επιτροπή Παιδείας και Κοινοβουλευτική Ομάδα ΔΗΚΟ ) και συμβάλαμε:

 • Στην απόσυρση της προσφυγής που κατατέθηκε από τη Νομική Υπηρεσία εκ μέρους του ΥΠΠ στην πρωτόδικη απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Κούλουρου.
 • Στο να αναγνωριστεί το καθεστώς Αορίστου Χρόνου για τους Συμβασιούχους που έχουν  30 μήνες αθροιστικής υπηρεσίας.
 • Στο ειδικό καθεστώς των αντικαταστάσεων ( εργοδότηση  αντικαταστατών μόνο από τον πίνακα διοριστέων μέχρι το 2027)

Πέρα από την θετική πρόθεση και τις σημαντικές διευκρινήσεις  που δόθηκε στις τροπολογίες που είχε καταθέσει, με αρχική πρωτοβουλία  του κ. Πανίκος Λεωνίδου και στην συνέχεια μαζί και άλλων βουλευτών, μια πολυάριθμη ομάδα συμβασιούχων και αντικαταστατών με αθροιστική υπηρεσία ετών και όχι απλά τριαντάμηνη, συνέχισαν να  θυματοποιούνται και να σύρονται σε μια διαδικασία  εξετάσεων, χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις για την αναγνώριση της τριαντάμηνης υπηρεσίας τους.

Και εδώ είναι που ξεκίνησε ο επόμενος μας αγώνας τους τελευταίους δυο μήνες. Στην τελευταία  ΠΣΓΑ (22 Ιουνίου 2017) δηλώναμε ότι: «Επειδή σαν Κίνηση δεν θέλουμε απλά να  σκορπούμε συνθήματα και να κάνουμε λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς, καταγγέλλοντας απλά για λόγους εντυπωσιασμού, θεωρούμε πως από σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το πλάνο μας για το τι κάνουμε τώρα και στο εξής.

Παίρνουμε την τροπολογία που πέρασε και συνεχίζουμε τον αγώνα για τα υπόλοιπα θέτοντας τους εξής πλέον στόχους:

 • Διασφάλιση του αορίστου χρόνου μέσω 30μηνου για όλους τους συμβασιούχους, αφού ούτε καν αυτό δεν διασφαλίστηκε γραπτώς σήμερα.
 • Διεκδίκηση του αορίστου χρόνου με νέα τροπολογία αλλά και μέσω νομικής προσφυγής ΚΑΙ για τους αντικαταστάτες.
 • Συνεχείς πιέσεις μέσα από νέα τροπολογία για μετάθεση του 2027 στο 2029.
 • Αποτροπή των όποιων προτάσεων  έρθουν από το υπουργείο και έχουν να κάνουν με την το κλείσιμο της στρόφιγγας παραγωγής 30μηνων.»

Φτάνουμε λοιπών στο σήμερα όπου το ΔΗΚΟ πράττει το καλύτερο δυνατό για την Παιδεία του τόπου, διατηρώντας το δικαίωμα στο νέο που θέλει να διεκδικήσει θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και  προστατεύοντας ταυτόχρονα μια ομάδα εκπαιδευτικών που θεωρούμε πως έχει αυτό το δικαίωμα να συνεχίσει να διδάσκει τα παιδιά μας. Μια ομάδα εκπαιδευτικών που συνδυάζει τον ενθουσιασμό και τις νέες πρακτικές διδασκαλίας με τις οποίες ένας νέος εκπαιδευτικός εμβολιάζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά ταυτόχρονα κουβαλά και μια εμπειρία και επιμόρφωση για κάποια χρόνια σε αυτό…

Οι προτάσεις αυτές που ελπίζουμε σύντομα να ψηφιστούν από όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα όταν κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά το άνοιγμα της, ήταν αποτέλεσμα μιας έντονης, σκληρής αλλά πάντα εποικοδομητικής συζήτησης που η ΔΗΚΙ Δασκάλων και Καθηγητών έχουμε με την Επιτροπή Παιδείας και Κοινοβουλευτική Ομάδα ΔΗΚΟ, προς όφελος της Παιδείας και της Πατρίδας μας. ‘Όλες αυτές τις βδομάδες προσπαθήσαμε να πείσουμε και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει,  γιατί πρέπει να προστατευτούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μας;

 • Γιατί είναι συνάδελφοι που για χρόνια τώρα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της υπηρεσίας για να αντικαταστήσει όποιον εκπαιδευτικό απουσιάζει σ΄ οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Υπάρχουν πολλοί νεαροί δάσκαλοι που εγκατέλειψαν άλλες δουλειές ή προοπτικές και προσέτρεξαν για να υπηρετήσουν αυτό που σπούδασαν και αγαπούν. Η τεχνοκρατική και Νομική αντίληψη της Εισαγγελίας, είναι πιο σημαντικά από το ηθικά σωστό και ανθρώπινο;
 • Γιατί έχουν μια υπηρεσία 30 μηνών και πάνω στο εκπαιδευτικό μας σύστημα άρα και με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αποκτούν αυτό το δικαίωμα.
 • Γιατί δεν γίνεται σαν πολιτεία σε κάποιους να αναγνωρίζεις την υπηρεσία αυτή και σε κάποιους άλλους όχι
 • Γιατί με την υπηρεσία τους αυτή έχουν αποκτήσει μια εμπειρία που θα πρέπει σαν Κυπριακή Εκπαίδευση να εκμεταλλευτούμε
 • Γιατί κατά την εργασία τους όλα αυτά τα χρόνια το Κράτος έχει ξοδέψει αρκετά λεφτά για να τους επιμορφώσει και δεν είναι σωστό να πάνε χαμένα
 • Γιατί είναι νεαροί εκπαιδευτικοί με ενθουσιασμό για το επάγγελμα πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο του ΝΣΔ.
 • Γιατί αν αυτοί οι άνθρωποι που πίσω τους έχουν  νέες οικογένειες και παιδιά (οι περισσότεροι βρίσκονται λίγο πάνω από 30 χρόνων) βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά δημιουργούνται μια σειρά άλλων κοινωνικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων.
 • Γιατί στόχος μας με το ΝΣΔ θα πρέπει να είναι πραγματικά το καλό της εκπαίδευσης και όχι η αλλαγή για χάρη της αλλαγής. Το ΝΣΔ στόχο έχει να προσλάβει τους πιο ικανούς. Αυτούς που η πρόσληψη τους θα έχει μια προσθετική αξία σε σχέση με αυτούς που μένουν έξω. Θεωρούμε πως αφήνοντας εκτός της συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών δεν προσθέτουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά αφαιρούμε.

Η απόφαση του ΔΗΚΟ να καταθέσει τις νέες αυτές προτάσεις δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγώνες κερδίζονται θέτοντας στόχους σχεδιάζοντας τις ενέργειες σου και διεκδικώντας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και αφήνουμε στους άλλους τα συνθήματα».


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016