KESJULY18

2017-08-07 14:12:28
Εγκύκλιος - μήνυμα Διευθυντή Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Εγκύκλιος - μήνυμα Διευθυντή Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


«Τα ακαδημαϊκά και άλλα επιτεύγματα των μαθητών και μαθητριών μας δείχνουν ότι η προσπάθεια που γίνεται στις Τεχνικές Σχολές φέρνει τα αποτελέσματα που όλοι αναμέναμε για πολλά χρόνια».

Διευθυντές/ντρια Τεχνικών Σχολών

Θέμα: Έναρξη της Νέας Σχολικής Χρονιάς 2017- 2018

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018, εύχομαι στους Διευθυντές/τρια, στο διδακτικό, γραμματειακό και το βοηθητικό προσωπικό, όπως και στους μαθητές και μαθήτριες των Τεχνικών Σχολών, καλή, δημιουργική και παραγωγική χρονιά και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Η φετινή σχολική χρονιά συνεχίζει να βρίσκει τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ) ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Τα ακαδημαϊκά και άλλα επιτεύγματα των μαθητών και μαθητριών μας δείχνουν ότι η προσπάθεια που γίνεται στις Τεχνικές Σχολές φέρνει τα αποτελέσματα που όλοι αναμέναμε για πολλά χρόνια. Η Κυπριακή κοινωνία δείχνει πλέον ξεκάθαρα την εκτίμησή της στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Οι παλιές αντιλήψεις που ήθελαν τη ΜΤΕΕ τον φτωχό συγγενή της Κυπριακής Εκπαίδευσηςδίνουν σιγά-σιγά τη θέση τους στην αναγνώριση του ρόλου της αλλά και της ποιοτικής δουλειάς που επιτελείται στο χώρο των Τεχνικών Σχολών.

Η σχολική χρονιά 2017-2018 αποτελεί την αφετηρία για νέες μεγαλύτερες επιτυχίες, αφού, μέσα από τη μεταρρύθμιση που λαμβάνει χώρα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και την εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων για δεύτερη συνεχή χρονιά σε νέους κλάδους και ειδικότητες, υπάρχει η ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ΜΤΕΕ.

Επιπρόσθετος λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά το μέλλον της ΜΤΕΕ είναι και η εξασφάλιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, για όλο το Σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΥΠΠ.

Φέτος θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές Σχολές παγκύπρια, 2 Εσπερινές Τεχνικές Σχολές (μία στη Λευκωσία και μία στη Λεμεσό) και 2 Τεχνικές Σχολές οι οποίες λειτουργούν σε Λύκεια (μια στον Αγρό και μια στη Πόλη Χρυσοχούς).

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, οι Τεχνικές Σχολές θα στελεχώνονται από περίπου 530 Εκπαιδευτές και θα φοιτούν σε αυτές πέραν των 5000 μαθητών/τριών και σπουδαστών/τριών.

Κατά τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν οι πιο κάτω κλάδοι Μέσης Τεχνικής και

Επαγγελματικής Εκπαίδευσης:

- Μηχανολογίας

- Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών

- Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής

- Εφαρμοσμένων Τεχνών

- Γεωπονίας

- Υπηρεσιών

- Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων και Επισίτισης

- Αισθητικής Κομμωτικής

- Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Στις δύο Εσπερινές Τεχνικές Σχολές (Σχολές δεύτερης ευκαιρίας) φοιτούν γύρω στους 250 ενήλικες από 18 εώς 50 ετών.

Η σχολική χρονιά 2016-2017 σημαδεύτηκε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης, την πιστοποίηση και αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) σε Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης με ισχύ από το Σεπτέμβριο του 2016. Μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων μας που ξεπερνά το 85% έχουν ήδη εργοδοτηθεί, ενώ ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός αποφοίτων του κλάδου Τεχνικού Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα πιστοποίησης από ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα. Κατά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 θα προσφερθούν τα ακόλουθα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών:

1. Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο

2. Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά στη Λεμεσό

3. Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στη Λάρνακα

4. Ηλεκτρομηχανολογικές – Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία σε Λευκωσία και Λάρνακα

5. Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες σε Λεμεσό και Πάφο

6. Γαλακτοκομία - Τυροκομία στη Λευκωσία

7. Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία στη Λάρνακα

Στις Τεχνικές Σχολές λειτουργεί και το Σύστημα Μαθητείας, την ευθύνη του οποίου, μετά από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Απριλίου 2015, έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της Απόφασης αυτής, έχει ετοιμαστεί από τη Διεύθυνση ΜΤΕΕ Πρόταση για Αναβάθμιση και Βελτίωση του Θεσμού του Συστήματος Μαθητείας, η υλοποίηση της οποίας έχει αρχίσει.

Επιπρόσθετα, λειτουργούν μονοετή και τριετή προγράμματα κατάρτισης, στο πλαίσιο των Απογευματινών και Βραδινών Προγραμμάτων των Τεχνικών Σχολών.

Μερικές από τις ειδικότητες που προσφέρονται είναι:

- Μηχανουργείο/Εφαρμοστήριο

- Υδραυλικές, Θερμικές και Ψυκτικές Εγκαταστάσεις

- Μηχανική Αυτοκινήτων

- Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις

- Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

- Τεχνικοί Βοηθοί Δομικών Έργων

- Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά Αυτοκινήτων

Στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα των Τεχνικών Σχολών φοιτούν γύρω στους 1200 εκπαιδευομένους το χρόνο. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στη συνεχή επιμόρφωση του τεχνικού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης

Διευθυντής

Εγκύκλιος - μήνυμα Διευθυντή Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718