KESJULY18

2017-08-05 11:13:19
Λογοθεραπευτής στον Δημόσιο τομέα: Με μια δόση χιούμορ

Λογοθεραπευτής στον Δημόσιο τομέα: Με μια δόση χιούμορ


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Σίγουρα αρκετός κόσμος αυτές τις μέρες απολαμβάνει ξέχνιαστα τις διακοπές του παραλιακά σε κάποιο ωραίο πεντάστερο ξενοδοχείο, οι τυχεροί με πρόγευμα των τριών μπουφέ με την οικογένεια του ή/ και με φίλους και γεμίζει τις μπαταρίες του για τον Σεπτέμβρη.

Τι συμβαίνει όμως όταν  οι διακοπές είναι απλά πολυτέλεια διότι δεν υπάρχει εργασία για τους συναδέλφους λογοθεραπευτές κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών;

Οι λεγόμενοι αντικαταστάτες του εαυτού τους ή 10μηνα εάν προτιμάτε δεν πληρώνονταν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών διότι έληξαν τα συμβόλαια τους τον Ιούνη λόγω ελλιπών κονδυλίων.

Ας πούμε πως για φέτος τους προσέλαβαν ως συμβασιούχους και κάνουν πάρτι με ούζα αλλά τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά που το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους κρέμονται από μια κλωστή διότι δεν είναι όλοι αορίστου χρόνου ή θα είναι αορίστου χρόνου αθροιστικά(εφόσον και αν συμβεί στην επιστημονική μας φαντασία λένε κάποιοι).

Η λύση ίσως είναι να δώσουν εξετάσεις λένε κάποιοι αλλά εάν ρίξετε μια ματιά στις ηλικίες (κάτω των 30-40 ετών) και το οικογενειακό τους ιστορικό θα συνειδητοποιήσετε ότι η πλειοψηφία είναι γονείς και κάποιοι από αυτούς ζευγάρια επαγγελματιών που έχουν από ένα μέχρι τέσσερα τέκνα. Οπότε, καταλαμβαίνετε πως είναι αρκετά δύσκολο να μελετήσεις με το μωρό να κλαίει με μαύρο δάκρυ διότι πείνασε και θέλει το γάλα του και το δίχρονο που συνδυάζει τον ράμπο και τον Ντένυς τον τρομερό σε αταξίες, ειδικά όταν δεν έχεις άτομα να προσέχουν τα παιδιά σε καθημερινή βάση, διότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες εργάζονται και εκείνοι.Να μην αφήσουμε πίσω και το γεγονός ότι θα χρειαστεί να ανοίξουν τα βιβλία που διάβαζαν όταν πήγαιναν λύκειο, ναι μιλώ για τα ελληνικά και χωρίς δείγμα εξετάσεων, όπως επίσης και τα γενικά και αόριστα θέματα στο γνωστικό αντικείμενο από πού να αρχίσει κάποιος να μελετά.

Να μην ξεχάσουμε πως όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά θα είναι σχεδόν αδύνατο με τον αριθμό μαθητών που πλησιάζει τον εξωφρενικό αριθμό των τριάντα μαθητών. Από αυτούς εκ των οποίων οι συναδέλφοι εξαναγκάζονται να κάνουν απο 10λεπτες έως 20λεπτες συνεδρίες κάθε διδακτική ώρα διότι, αναγκάζονται να μετακινούνται από το ένα στο άλλο σχολείο που χωρίς το GPS τους θα βρέθονταν σε κανένα φυλάκιο και ο αριθμός αυτών φτάνει τα οκτώ σχολεία.

Εν τούτοις δεν σταματούν εδώ τα προβλήματα. Είναι χαρά Θεού να εγκρίνονται περιστατικά στο μέσο της σχολικής χρονιάς αλλά τι γίνεται όταν δεν διορίζονται καινούργιοι συνάδελφοι για να καλυφτούν οι ανάγκες αλλά οι υφιστάμενοι συνάδελφοι εξαναγκάζονται να τερματίζουν περιστατικά που χρίζουν ακόμα λογοθεραπείας ή μειώνονται οι διδακτικές περιόδοι των μαθητών που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς.

Οι μεν τυχεροί συνάδελφοι θα βρίσκονται κοντά στην επαρχία τους, οι άτυχοι δε (τελευταίοι των Μοϊκανών) στην σειρά με τις συμβάσεις αναγκάζονται να ξυπνούν από τα μαύρα χαράματα μαζί με τον φούρναρη της γειτονιάς (σεβαστό επάγγελμα ο φούρναρης όπως όλα) για να διανύσουν αποστάσεις της ενάμιση ὠρας και να κοιτάζουν τον δείκτη της βενζίνης να κτυπά κόκκινο, κάνοντας τον πρατηριούχο τον καλύτερο μας φίλο κτυπώντας κάρτα καθημερινά με το πεντακοσάευρω να βγάζει φτερά μηνιαίως.

Να μην ξεχνάμε ότι αρκετοί συνάδελφοι ασκούν το επάγγελμα παρέα με τα σύνεργα της καθαρίστριας και του γιατρού διότι δεν υπάρχει αίθουσα λογοθεραπείας αλλά κάνουν μάθημα στην αποθήκη του σχολείου ή στο ιατρείο ή στην τάξη σε μια γωνιά σαν τους πρόσφυγες ή όπου υπάρχει κενή αίθουσα κοντά για να μην χάνεται χρόνος.

Ακόμα, το ντουλαπάκι με το έντυπο υλικό μοιάζει άδειο και τρέχα να είσαι ο καλύτερος φίλος του ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου.

Εν τέλει να συγχαρούμε  τους συναδέλφους που έχουν εργασία φέτος σαν συμβασιούχοι και όσους είναι αορίστου χρόνου καθώς και τους ελάχιστους συνάδελφους που είναι διορισμένοι σε δυο σχολεία με είκοσι μαθητές και εντός της επαρχίας τους.

Εύχομαι από καρδιάς να λυθεί ο ογκώδες κατάλογος των προβλημάτων τόσο για τους λογοθεραπευτές, όσο στην ειδική εκπαίδευση και γενικότερα για τους εκπαιδευτικούς  με απώτερο σκοπό την ορθή παιδεία προς τους μαθητές τους. Όμως, μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας αλλά, και ούτε να απογοητεύεστε , τα δύσκολα παραμονεύουν  όταν εκατοντάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί παραμονεύουν να μείνουν στους δρόμους χωρίς εργασία με το ΝΣΔ. Ωραία είναι η πλάκα δεν λέω αλλά ὀλοι μαζί ενωμένοι αντικαταστάτες (νυν και μελλοντικοί), συμβασιούχοι και μόνιμοι μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για  την εκπαίδευση για εμάς, τις οικογένειες μας και  και τους μαθητές μας.

*Αντικαταστάτρια λογοθεραπεύτρια και στα Π.Ο.Σ.

Λογοθεραπευτής στον Δημόσιο τομέα: Με μια δόση χιούμορ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718