KESJULY18

2017-08-03 11:08:15
Εγκύκλιος - μήνυμα Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Εγκύκλιος - μήνυμα Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


«Έχουμε υποχρέωση και ιερό καθήκον οι εκπαιδευτικοί, να βοηθήσουμε τα παιδιά που μας εμπιστεύεται η πολιτεία»

Διευθυντές/Διευθύντριες και Μέλη Διδακτικού Προσωπικού

Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Η νέα σχολική χρονιά 2017-2018 αρχίζει σε λίγες ημέρες. Με την ευκαιρία της νέας αυτής αρχής, απευθύνω σε όλους όσοι από διάφορες θέσεις συμμετέχετε ενεργά στη μεγάλη καθεχρονική προσπάθεια της ομαλής, απρόσκοπτης, αποτελεσματικής και ποιοτικής λειτουργίας των σχολείων μας, θερμότατο χαιρετισμό.

Παράλληλα, εύχομαι σε όλους και όλες σας, που έχετε την ευθύνη της διδασκαλίας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, της διεύθυνσης και της βοηθητικής υποστήριξης του έργου των σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, να είναι αυτή η χρονιά ξεχωριστά χαρούμενη, δημιουργική και αποτελεσματική, τόσο σε σχολικό όσο και σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Στους μαθητές δε και στις μαθήτριες, καθώς και στους γονείς/κηδεμόνες τους, εύχομαι ολόψυχα, αξιοποιώντας κάθε ικμάδα της δύναμης και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών που διαθέτουν, με θετική και αισιόδοξη προσέγγιση, και πάντα σε αγαστή και αρμονική συνεργασία με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, να κερδίσουν και να ζήσουν όλα τα όμορφα, μοναδικά και σπουδαία που το σχολείο τους μπορεί, με την ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνά του, να τους προσφέρει.

Καλώ, παράλληλα, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί τη Δημοτική, την Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση, αναλογιζόμενο τις δυσκολίες και το ευμετάβλητο των καιρών, τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, τα συσσωρευμένα οικονομικά, κοινωνικά και κάθε άλλου είδους προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, να επιστρατεύσει τις πολλαπλές δυνατότητες που το διακρίνουν και να τις αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και μαθητριών των σχολείων μας.

Έχουμε υποχρέωση και ιερό καθήκον οι εκπαιδευτικοί, να βοηθήσουμε τα παιδιά που μας εμπιστεύεται η πολιτεία, να γίνουν καλύτερα από εμάς, να είναι σε θέση να επιτυγχάνουν και να ευτυχούν τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιπέδου ζωής και στην ευημερία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Οφείλουμε να «πυρπολούμε» το μυαλό τους και όχι απλά να το γεμίζουμε με στείρες γνώσεις, για να μπορεί να γεννά σκέψεις και ιδέες δημιουργικές, πρωτότυπες, πέρα από τις δικές μας, οφείλουμε να τους δίνουμε δυνατότητες να θέτουν υπό δοκιμή τις ιδέες τους αυτές, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ατομικά και ομαδικά, να ενεργοποιούνται αυτόβουλα προς κάθε κατεύθυνση που ενδυναμώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους. Τους χρωστάμε την παροχή κάθε δυνατότητας που θα τους καθιστά ικανούς να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, πώς να κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν, πώς να ζουν μαζί με τους άλλους, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν, πώς να ζουν ως πρόσωπα με αξία, πώς να έχουν όραμα και προσδοκίες από τη ζωή τους. Τους χρωστάμε το δικαίωμα να έχουν φωνή για ό,τι τα επηρεάζει, να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις και τις απόψεις τους και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η κάθε σχολική χρονιά είναι για όλους και όλες μας ένας καινούριος αγώνας, μια καινούρια αναζήτηση, μια καινούρια περιπέτεια. Ας αφήσουμε πίσω μας ό,τι ενδεχομένως να μας στεναχώρησε και να μας ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια και, αντλώντας δύναμη από όσα όμορφα η παιδική παρουσία μπορεί να μας χαρίσει, ας ατενίσουμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και πίστη στην αξία της προσφοράς μας. Για τα παιδιά αποτελούμε παράδειγμα και πρότυπο. Η χαρά η δική μας γίνεται και δική τους χαρά, η αίσθηση της επιτυχούς επιτέλεσης του έργου μας βιώνεται από τα παιδιά και ως προσωπική τους επιτυχία.

Πιστεύω ακράδαντα στη βαθύτατη αγάπη που τρέφετε για τα παιδιά και την εργασία σας. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι, και κατά τη νέα σχολική χρονιά, θα πράξετε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για επίτευξη των στόχων μας, βοηθώντας τα παιδιά να χαίρονται γιατί βιώνουν την επιτυχία, γιατί η παρουσία και η προσπάθειά τους στο σχολείο έχει γι’ αυτά νόημα και αξία.

Δώστε προσωπική σημασία στο κάθε παιδί ξεχωριστά, γνοιαστείτε την καλλιέργεια του μυαλού και της ψυχής τους, δώστε τους ευκαιρίες να βιώσουν στο έπακρο την παιδικότητά τους. Αφιερώνετε χρόνο να αφουγκράζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους, να μοιράζεστε τις χαρές, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους, να είστε συνεχώς μαζί τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αισιοδοξίας και θετικότητας που από κοινού θα δημιουργείτε. Παράλληλα, όμως, μην φεισθείτε προσπαθειών, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για να καταστούν χρηστοί, ενεργοί, εγγράμματοι πολίτες με δεξιότητες ζωής, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, ιστορική ταυτότητα και αγάπη για τον τόπο που ζουν, για την πατρίδα τους.

Παράλληλα, όμως, οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας απαιτείται να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία μεταξύ σας. Να στηρίζετε αλληλέγγυα ο ένας τον άλλο και συλλογικά στο πλαίσιο των «κοινοτήτων μάθησης» που δημιουργείτε, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του σχολείου σας, να μετατρέπετε τις σχολικές σας μονάδες σε «μανθάνοντες οργανισμούς», που ολοένα ενδυναμώνονται, που ολοένα αυτοβελτιώνονται, ανταποκρινόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά σας, στις ανάγκες των μαθητών σας και στις προσδοκίες της κοινωνίας μας. Να βρίσκετε τρόπους να μοιράζεστε μεταξύ σας τον πλούτο που ο καθένας και η καθεμιά σας διαθέτει, να βρίσκετε τρόπους να συλλειτουργείτε και να αλληλοστηρίζεστε με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας απέναντι στους εαυτούς σας, στους συναδέλφους σας και στους μαθητές σας.

Ως εκπαιδευτικοί διαθέτουμε επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση. Αξιοποιώντας τα εφόδια αυτά, σε συνάρτηση πάντα με το «πύρωμα ψυχής» που χαρακτηρίζει κάθε εκπαιδευτικό της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ακόμη περισσότερη αποτελεσματικότητα και ποιότητα στην εργασία μας.

Για τον σκοπό αυτό, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο, τις αυξημένες δυνατότητες και εφόδια, που μας παρέχουν οι νέες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και να ενσωματώσουμε πληρέστερα και πιο ουσιαστικά τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις στην καθημερινή διδασκαλία μας, έχοντας ως γνώμονα και ως κατευθυντήρια γραμμή μας ότι διδάσκουμε μαθητές και όχι απλά ύλη και γνώσεις. Για την επιτυχία της τόσο σημαντικής αυτής προσπάθειας, η συμβολή όλων μας είναι καίριας σημασίας και ως εκ τούτου, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε όλοι ανεξαίρετα, ο καθένας από τη θέση του, με τον πιο επάξιο και υπεύθυνο τρόπο.

Προσβλέποντας στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας, σας αποστέλλονται, συνημμένα, οδηγίες και πληροφορίες για τη σχολική χρονιά 2017-2018. Στόχος της παρούσας εγκυκλίου είναι η όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση όλων σας για τα διάφορα θέματα, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε να είστε ενήμεροι για τον τρόπο χειρισμού και τις οδηγίες που δόθηκαν, κατά καιρούς, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το συγκεκριμένο θέμα. Για εύκολη πρόσβαση στην εγκύκλιο αυτή, στα σχετικά έντυπα, καθώς και σε προηγούμενες σημαντικές εγκυκλίους στις οποίες γίνεται αναφορά στην παρούσα εγκύκλιο, καλείστε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Δημοτικής Εκπαίδευσης:

http://www.moec.gov.cy/dde/ (Οδηγίες για τη σχολική χρονιά 2017-2018), όπου μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα όλες τις πληροφορίες που αναζητάτε.

(Χρίστος Χατζηαθανασίου)

Διευθυντής

Δημοτικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016