KESJULY18

2017-07-26 11:06:59
Global College: Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση. Ένα αλλιώτικο Μεταπτυχιακό

Global College: Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση. Ένα αλλιώτικο Μεταπτυχιακό


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ* 

  Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιόμορφο, πρωτότυπο και δημιουργικό εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια στο Global College. Όραμα και φιλοδοξία των εμπνευστών του  είναι  η δημιουργία πιστοποιημένων εμψυχωτών που θα μπορούν να μεταφέρουν τη θεωρία και πράξη της εμψυχωτικής διαδικασίας στο σπίτι τους, στα σχολεία τους αλλά και σε άλλους χώρους εργασίας. Ο εμψυχωτής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εμπνεύσει, να ενεργοποιήσει, να κινητοποιήσει άτομα ή ομάδες. Μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε με τις πολλαπλές και ποικιλόμορφες κρίσεις ο εμψυχωτής είναι ένας απαραίτητος θεσμός που μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα και το κλίμα του σχολείου αλλά και κάθε εργασιακού χώρου και να δώσει θετικά και αισιόδοξα μηνύματα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και σε όλες τις ηλικίες.

Τα βασικά εργαλεία του εμψυχωτή είναι οι δημιουργικές τέχνες (η δραματική τέχνη, η μουσική, ο χορός και τα εικαστικά). Στο πρόγραμμα «Δημιουργικές Τέχνες & Εμψύχωση» επιτυγχάνεται η σύζευξη των τεσσάρων τεχνών μεταξύ τους αλλά και με τις επιστήμες της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής. Η αξιοποίηση των τεσσάρων τεχνών ως μεθοδολογικού και ψυχοπαιδαγωγικού εργαλείου επιφέρει καλύτερη και ευχάριστη μάθηση, ξεδιπλώνει και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, βελτιώνει την ψυχική υγεία, συμβάλλει στην ευτυχία και την ευζωία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και άλλους πτυχιούχους Πανεπιστημίων. Είναι μερικής φοίτησης και διετούς διάρκειας και πραγματοποιείται σε χρόνο που διευκολύνει τους εργαζόμενους. Οι συναντήσεις γίνονται σε 7 προκαθορισμένα σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, κατά το πενθήμερο της Διακαινησίμου εβδομάδας (πασχαλινές διακοπές) και κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τα 10 μαθήματα του προγράμματος καλύπτονται σε τρία εξάμηνα και στο τέταρτο εξάμηνο οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση με εμψυχωτικές παρεμβάσεις σε σχολεία ή σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Μέσα στις ιδιομορφίες του προγράμματος είναι και η μεθοδολογία που εφαρμόζεται. Όλα τα μαθήματα γίνονται  από επίλεκτους και καταξιωμένους καθηγητές από Κύπρο και Ελλάδα δίνοντας έμφαση  στη βιωματική διάσταση. Εντούτοις θεωρία και πράξη συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

Το πρόγραμμα είναι πολύ δημοφιλές και έχουν ήδη αποφοιτήσει οι πρώτες δύο ομάδες εμψυχωτών με τις πιο θετικές και ευχάριστες εντυπώσεις. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την αποχαιρετιστήρια ομιλία των πρώτων εμψυχωτών/εμψυχωτριών  στην τελετή αποφοίτησης τον περασμένο Ιούλιο.

 

«Μέσα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση» του Global College, ζήσαμε μια δημιουργική πορεία χαράς. Το όραμα έγινε αλήθεια, και τώρα βάζοντας η κάθε μια την προσωπική της σφραγίδα, γίναμε εμψυχώτριες εν δράσει. Ο συνεργατικός τρόπος εφαρμογής εμψυχωτικών παρεμβάσεων με τις τέχνες δημιούργησε ένα δέσιμο και πολλές ευχάριστες στιγμές. Οι εμπειρίες που κερδίσαμε έγιναν ένα σκαλοπάτι και συγχρόνως ένας ορίζοντας για την αναγνώριση πως στη ζωή υπάρχει το φως. Αυτό το φως είναι σαν την αναμμένη λαμπάδα που μπορεί να ακουμπήσει και να ανάψει χιλιάδες κεριά…»

 

«Πιστεύουμε πως ο τρόπος σκέψης και δράσης που αποκτήσαμε μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό μοντέλο μιας νέας κουλτούρας στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, βασισμένο στην χαρά, την ευτυχία, τη δημιουργικότητα και την επιτυχία……»

 

«Εμείς, ως δασκάλες- εμψυχώτριες, ήδη αλλάζουμε τον τρόπο διδασκαλίας μας και από μεταδότες γνώσεων γινόμαστε συντονιστές μιας ευχάριστης διασκεδαστικής μαθησιακής διαδικασίας. Αυτό που επιθυμούμε, είναι να βλέπουμε στα σχολεία μας ευτυχισμένα δημιουργικά παιδιά και να τα καμαρώνουμε περήφανες. Να τα βλέπουμε να κάνουν θαύματα και να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους μέσα από την δική μας καθοδήγηση και εμψύχωση. Να τα βλέπουμε να εξελίσσονται μαθαίνοντας με αγάπη και ευχαρίστηση…..»

 

«Σε αυτά τα δύο χρόνια, μοιραστήκαμε, νιώσαμε, χαρήκαμε, αγαπήσαμε,   παίξαμε, γίναμε μικρά παιδιά, δουλέψαμε με πάθος και προσήλωση, μεταμορφωθήκαμε, νιώσαμε ευγνωμοσύνη, συγκινηθήκαμε, σφίξαμε τα χέρια και ενώσαμε τους χτύπους της καρδιάς. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι!»

 

*Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος/ Συντονιστής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργικές Τέχνες & Εμψύχωση»

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κωνσταντίνα Παναγιώτου
Tue December 04, 2018, 23:47:06
Γειά σας ,
θα ήθελα να ενημερωθώ για το πρόγραμμα Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016