KESJULY18

2017-07-21 09:55:30
«Πρώτη στα Μαθηματικά στη Μεσόγειο η Κύπρος»

«Πρώτη στα Μαθηματικά στη Μεσόγειο η Κύπρος»


Η Κύπρος πήρε την πρώτη θέση και το Χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Μαθηματικών για Νέους (MYMC 2017)που οργανώθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας 

Η Κύπρος συμμετείχε στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Μαθηματικών για Νέους - MYMC 2017 (Mediterranean Youth Mathematical Championship) που διοργανώθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, από τις 19 μέχρι τις 22 Ιουλίου 2017 με ομάδα που ετοίμασε η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία.

Ο διαγωνισμός αυτός οργανώνεται από την Ιταλία κάθε χρόνο και έχει ως σκοπό την ενθάρρυνση της Νεολαίας της Μεσογείου να αναπτύξει ενδιαφέρον στα μαθηματικά, μια επιστήμη που είχε, έχει και θα έχει κεντρική σημασία στις σημαντικές διαστάσεις  της πολιτιστικής και επιστημονικής κοινότητας της Μεσογείου, που εκφράζεται από μια πολύμορφη  ομάδα εθνών και θρησκειών.

Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν φέτος 15 μεσογειακές χώρες. Η κάθε μια από αυτές έστειλε μια ομάδα αποτελούμενη από δύο αγόρια και δύο κορίτσια που φοιτούν στο λυκειακό κύκλο. Η ομάδα αυτή  μετείχε ως συνεργαζόμενο σύνολο  σε μια σειρά από αναμετρήσεις στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Η ομάδα της Κύπρου αποτελείτο από τους μαθητές Μαρία Ολυμπία Τσιαννή, Ειρήνη Ιωάννου, Μάριο Αβρααμίδη και Φαίδρο Βοσκό και είχε ως αρχηγό της αποστολής το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας Ανδρέα Σκοτεινό.

Στην τελική κατάταξη η Κύπρος  κατέλαβε την πρώτη θέση και πήρε Χρυσό μετάλλιο. Τη δεύτερη θέση πήρε η Ισπανία, με αργυρό μετάλλιο. Οι άλλες χώρες που μετείχαν στο διαγωνισμό ήταν: η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αλγερία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Παλαιστίνη, η Σλοβενία και η Τυνησία.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Χρίστος Θεοχάρους
Mon July 24, 2017, 17:38:21
Εξαιρετική η ανάλυση που παραθέτει ο Δρ Γρ.
Μακρίδης. Τυγχάνει να είμαι πατέρας παιδιών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς εδώ και αρκετά χρόνια και που φοίτησαν ή φοιτούν σε δημόσια σχολεία. Επίσης ως εκ του επαγγέλματος μου-είμαι παιδίατρος εδώ και 30 χρόνια και μέσα από την σχέση μου με τα παιδιά και τις οικογένειες τους θεωρώ ότι μου επιτρέπεται να έχω μια άποψη για αυτό το θέμα. Αδυναμίες στην εκπαίδευση μας υπάρχουν, αλλά θεωρώ ότι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις χαμηλές επιδόσεις των παιδιών είναι οι εκπαιδευτικοί. Αν υπάρχουν ανεπαρκείς εκπαιδευτικοί στην εκπαίδευση φταίει η Πολιτεία με το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Κυρίως όμως το πρόβλημα είναι ότι σαν κοινωνία και σαν κράτος δεν είμαστε σοβαροί και δεν μάθαμε να αναλαμβάνουμε ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Το πρόβλημα μπορεί να αμβλυνθεί μόνο αν μάθουμε στα παιδιά μας, τόσον οι γονείς όσο και το σχολείο από την νηπιακή ακόμα ηλικία να είναι υπεύθυνα. Προσπαθείς, εργάζεσαι τότε αμοίβεσαι· δεν εργάζεσαι δεν αμοιβεσαι. Σέβεσαι τους δασκάλους σου, τους γονείς σου, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους συμμαθητές και συνανθρώπους σου, τους νόμους και τους κανόνες επιβραβεύεσαι, αν όχι υφίστασαι τις συνέπειες. Όλα τα άλλα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της Παιδείας.

Γρηγόρης Μακρίδης
Sat July 22, 2017, 14:44:04
Κύριε Αντωνίου, νομίζω λίγο συγχυσμένα μας τα λέτε. Το κάθε εκπαιδευτικό σύστημα έχει τους αδύνατους και τους ταλαντούχους σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Για να μπορέσει μια ομάδα μαθητών να έχει τέτοια επιτυχία βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και είναι επίσης διαχρονικό. Ο κάθε παράγοντας μέσα στο χρόνο βοήθησε για να αναπτυχθεί ένα παιδί σε μαθηματικό ταλέντο. Αυτοί οι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τους γονείς, οι οποίοι προσφέρουν πριν το παιδί φοιτήσει στο σχολείο αλλά και καθόλη τη διάρκεια της φοίτησης. Ο εκπαιδευτικός της Δημοτικής και οι εκπαιδευτικοί της Μέσης και προφανώς κάποια φροντιστήρια που τυγχάνει να ασχολείται. Άλλοι παράγοντες αποτελούν το κοινωνικό του περιβάλλον, οι φίλοι του και η ενασχόλησή του όταν φεύγει από το σχολείο. Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία(ΚΥΜΕ) , αφού ξεχωρίσει τα ταλέντα μέσα από διαγωνισμούς τότε τα υποστηρίζει με ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων με δύο τρόπους, με μάχιμους εκπαιδευτικούς μέσω μείωσης φόρτου διδασκαλίας που εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και με συναδέλφους, κυρίως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Για την ερώτηση σας τι κάνουμε ως Κυπριακή Μαθηματική Εταιρείας για να βελτιώσουμε τον μέσο όρο, σας ενημερώνω ότι συμβάλλουμε στις προσπάθειες του ΥΠΠ μέσω των εκπαιδευτικών συναδέλφων προσθέτοντας εξωσχολικές δραστηριότητες ανοικτές προς μαθητές και εκπαιδευτικούς και δημιουργούμε νέες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας μέσω Ευρωπαϊκών Έργων που συμμετέχει η ΚΥΜΕ. Προσφέραμε και στη χρονιά που πέρασε τη διοργάνωση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου , μέσω του οποίου βοηθήσαμε παιδιά να κερδίσουν θέση σε πανεπιστήμια, ακόμη και στο πρόγραμμα ιατρικής.
Τα προβλήματα υπάρχουν και είναι γνωστά αλλά η ευθύνη δεν την έχει αποκλειστικά ένας. Για να μάθει ένα παιδί εξαρτάται από το ίδιο κατά 75% και από τους άλλους παράγοντες όπως ανάφερα πιο πάνω κατά 25%. Για να δημιουργηθούν θετικές στάσεις μάθησης και επιμόρφωσης σε ένα παιδί , έφηβο , ενήλικα κοκ, χρειάζεται παιδεία και κατάλληλο περιβάλλον από την ημέρα που θα γεννηθεί κάποιος μέχρι την ημέρα που θα πεθάνει.

Καθηγητής Γρηγόρης Μακρίδης
Πρόεδρος Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας

Νικος Αντωνίου
Sat July 22, 2017, 00:10:40
Όχι η Κύπρος, αλλά μερικά ΕλληνοΚυπριόπουλα που έχουν ταλέντο στα Μαθηματικά (και που ένιγουέι μπράβο τους) και που οι δάσκαλοι και καθηγητές τους δεν έχουν καμία σχέση με τη μάθηση τους (των παιδιών εννοώ), γιατί τέτοια παιδιά μαθαίνουν μόνα τους και χωρίς τη βοήθεια της κυπριακής μας εκπαίδευσης. Με την πλειοψηφία των παιδιών που καλείται η εκπαίδευση μας να βοηθήσει τη μάθηση τους τι γίνεται, ξέρουμε ! Είμαστε στους τελευταίους και χειρότεροι από τα παιδιά του Βιετνάμ με τις χίλιες στερήσεις και με τους 40-50 μαθητές/τριες σε κάθε τάξη.
Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως οι λίγοι μαθητές/τριες σε κάθε τάξη εί αι λάθος; Και μήπως, λέω, φάσκουμε κι αντιφάσκουμε όταν ζητούμε μειωμένο αριθμό παιδιών σε κάθε τάξη (13 μέχρι 25 στο δημοτικό) και εργαστηριοποιημένα μαθήματα (13 στο γυμνάσιο και λύκειο) ενώ από την άλλη καταργούμε σχολεία με κάτω των 15 θυσιάζοντας τα τάχα στο βωμό δήθεν της κοινωνικοποίησης; Μήπως τα Βιετναμόπουλα είναι καλύτερά μας επειδή τυγχάνουν άπλετης κοινωνικοποίησης;
Και οι κύριοι της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας που φαντάζομαι είναι άκτιγκ εκπαιδευτικοί της Μέσης (δεν μου ΄ρχεται ελληνική λέξη για το άκτιγκ γιατί απλά δεν χρειαζόμαστε τη χρήση της) οι Μαθηματικοί Εταίροι, λέω, τι κάνουν για να βελτιώσουν την αγραμματοσύνη του μέσου όρου των παιδιών μας;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016