KESJULY18

2017-07-20 14:28:58
Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς άνοιξε ευρωπαϊκά ραδιοφωνικά φτερά στο NEStOR Erasmus+

Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς άνοιξε ευρωπαϊκά ραδιοφωνικά φτερά στο NEStOR Erasmus+


Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς συμμετέχει από τον Οκτώβρη του 2016 στο διετές πρόγραμμα NEStOR (Networked European School Web Radio) το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού μαθητικού διαδικτυακού ραδιοφώνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το ραδιόφωνο αυτό θα είναι η εξέλιξη του υπάρχοντος μαθητικού ραδιοφώνου European School Radio (http://europeanschoolradio.eu και http://esradiosociety.eu) που ήδη λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές αντλώντας θέματα από την επικαιρότητα αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα εργάζονται για τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών τις οποίες θα εκπέμπουν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και άλλες δεξιότητες των μαθητών σχετικές με τη δημοσιογραφία, την ηχοληψία και γενικά τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα αναδειχτούν μέσα από τις εκπομπές που θα παράγονται από τους ίδιους σε συνθήκες ομαδικότητας. Φιλοδοξία του NEStOR είναι να δώσει μία εναλλακτική πρόταση σε μαθητές και καθηγητές για να διαμορφώνουν εργασίες τύπου project σε ραδιοφωνικές εκπομπές με αφορμή τη διδασκόμενη ύλη.

Οι υπόλοιποι εταίροι που εμπλέκονται στο NEStOR είναι το Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ελλάδα και το Kaunas district Garliava Jouzas Luksa High School στη Λιθουανία, η επιστημονική εταιρεία Διαπολιτισμικό Διαθεματικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Aalborg στη Δανία και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου (Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας).

Η εναρκτήρια συνεδρία για το έργο NEStOR που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 18-20 Νοεμβρίου 2016 έδωσε τον οδικό χάρτη ενεργειών και επιμέρους δράσεων που αφορούσαν στη διαμόρφωση του τεχνοκρατικού μέρους που συνεπάγεται η δημιουργία διαδικτυακής ραδιοφωνικής πλατφόρμας. και στον σχεδιασμό σεναρίων για εκπομπές με παιδαγωγικά κριτήρια. Μετά τη δεύτερη συνεδρία των εταίρων που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη (6-7 Απριλίου 2017) τα τρία σχολεία εταίροι στο NEStOR μπήκαν στην τελική ευθεία για την ετοιμασία ραδιοφωνικών εκπομπών με στόχο οι πρώτες από αυτές να βγουν στον αέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προετοιμαζόταν συστηματικά για τη μοναδική στιγμή που μέσα από δικό του μικρό στούντιο θα εκπέμπει προγράμματα - δημιουργίες των μαθητών του. Ήδη στην περίοδο από τον Νοέμβριο και μετά άρχισε να δημιουργείται ένας πυρήνας μαθητών που άρχισε να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την καθοδήγηση των καθηγητών που ανέλαβαν να προωθήσουν το πρόγραμμα στο σχολείο. Έτσι, η ραδιοφωνική ομάδα του σχολείου μας, «Ραδιοτερατάκια τσέπης» συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017» με τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού μηνύματος ενενήντα δευτερολέπτων με θέμα: «Οι ήχοι της φύσης σε καλούν». Το ραδιοφωνικό μήνυμα των μαθητών μας διακρίθηκε στα πρώτα τρία ραδιοφωνικά μηνύματα πανελληνίως και πήρε την Ειδική Διάκριση Ευρηματικότητας. Για τον λόγο αυτό με αντιπροσωπεία μαθητών βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο, στο 4ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου για να παραλάβουμε το βραβείο μας. Μαθητές και μαθήτριες σχολείων από όλη την Ελλάδα και για πρώτη φορά και από την Κύπρο παρευρέθηκαν στο Ρέθυμνο από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Η ραδιοφωνική μας ομάδα εργάστηκε πυρετωδώς ούτως ώστε μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς να πάρει σάρκα και οστά η πρώτη εκπομπή του Γυμνασίου Αγλαντζιάς με θέμα «Η εφηβεία μέσα από τη μουσική».  Την ηχογραφημένη εκπομπή η οποία ακούστηκε από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου http://europeanschoolradio.eu/participants/info/5841c4ea87c940-36479318 στις 30 Ιουνίου 2017 μπορείτε να την ακούσετε όποτε εσείς θέλετε από την ιστοσελίδα του σχολείου μας (gym-aglantzia-lef.schools.ac.cy).Έχοντας κάνει την αρχή, το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς αναμένεται με τη νέα σχολική χρονιά να ταράξει τα ερτζιανά κύματα με πολλές άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές, δημιουργίες μαθητών και καθηγητών του, που θα βγαίνουν στον αέρα μέσω της πιο πάνω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει το βήμα διάχυσης αυτής της δυνατότητας και της φιλοσοφίας του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου στην Κύπρο συνεργαζόμενο και με άλλα σχολεία.

Έτσι, με τη νέα σχολική χρονιά το μαθητικό ραδιόφωνο του Γυμνασίου Αγλαντζιάς σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα εργαστούν από κοινού αλλά και ως ξεχωριστοί οργανισμοί προκειμένου το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο να γίνει ευρύτερα γνωστό μέσα από δράσεις που προγραμματίζει.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016