KESJULY18

2017-07-19 16:32:58
Τρισάγιο Μνήμης-Τιμής για τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή

Τρισάγιο Μνήμης-Τιμής για τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή


 Πρύτανης: «Περπατούμε στα βαριά βήματα της Ιστορίας της Κύπρου»

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των εννέα πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα, στις 20 Ιουλίου 1974, όταν το στρατόπεδο δύο Mονάδων του Πυροβολικού της 184ΠΠΠ και 185ΜΠΠ, όπου σήμερα στεγάζονται οι Φοιτητικές Εστίες της Πανεπιστημιούπολης,  δέχθηκε επίθεση από την τουρκική αεροπορία, τέλεσε τρισάγιο την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 ,  στο Μνημείο Πεσόντων το οποίο ανεγέρθηκε, στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών, στην Πανεπιστημιούπολη.

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ζουν την ιστορία και κάποιοι άλλοι που την γράφουν. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό τον ιερό χώρο για να τιμήσουμε εννέα ανθρώπους που έγραψαν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου. ΄Ηταν νέα παιδιά, ηλικίας μόλις δεκαεννέα και είκοσι ετών. Η μοίρα τα έφερε με τέτοιο τρόπο που μετά από πολλά χρόνια, εδώ γύρω τους ζουν πολλά νέα παιδιά, φοιτητές.  Η κατοχή θα τελειώσει και η Κύπρος θα ελευθερωθεί και πάλιν. Τότε η δική μας γενιά, οι συμπολεμιστές τους, αλλά και οι γενιές που ακολουθούν, θα ξαναφτιάξουμε το χαμένο μωσαϊκό της ιστορίας μας στα εδάφη που χάσαμε και που θα ξαναγίνουν δικά μας.  Τότε όλες οι γενιές που έρχονται θα έχουν στη μνήμη τους, τους ανθρώπους που πολέμησαν και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την ελευθερία της Κύπρου, τη ζωή τους.  Σήμερα, ακριβώς σε αυτό τον τόπο περπατούμε κι εμείς μαζί τους στα βαριά βήματα της Ιστορίας της Κύπρου».

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Κώστας Δράκος, ο οποίος με αισθήματα πατριωτικού ρίγους, αγωνιστικού δέους και εθνικής υπερηφάνειας ανέφερε πως σήμερα η σκέψη στρέφεται επιτακτικά στις τραγικές εκείνες ημέρες του Ιούλη του 1974, όταν οι εννέα ηρωομάρτυρες των δυο μονάδων του Πυροβολικού επέλεξαν να καταστήσουν βίωμά τους, αλλά και τελευταία πράξη της ζωής τους τον όρκο των προγόνων μας «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά».  Ευσυνείδητα επέλεξαν και αυτοπροαιρέτως αποφάσισαν, πρόσθεσε, να μην εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας, αλλά να τα μετακινήσουν σε χώρους όπου ο εχθρός δεν θα μπορούσε να τα πλήξει. Απευθυνόμενος προς τους ηρωικούς οπλίτες της 185ΜΠΠ και της 185ΠΠΠ, ο κ. Δράκος ανέφερε ότι ένας μόνο όρκος αρμόζει προς τους ίδιους: «να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κυματίσει περήφανα η σημαία της πραγματικής, ατόφιας και ανόθευτης ελευθερίας σε όλη την κατεχόμενη και συνάμα μαρτυρική μας γη».

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Άγη Ελισσαίο, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, στεφάνι κατάθεσε ο κ. Σταύρος Αντρέου και η οικογένεια Μάριου Πέτσα.  Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Τρισάγιο Μνήμης-Τιμής για τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718