KESJULY18

2017-07-18 19:12:29
Φταίνε οι εξωγήινοι για τα χάλια της παιδείας

Φταίνε οι εξωγήινοι για τα χάλια της παιδείας


ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΣΕΠΟΥ*

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο ήταν το σημείωμα/συμπέρασμα του κ. Περσιάνη πως για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία δεν φταίει το ΥΠΠ (Υπουργός, Διευθυντές τμημάτων και επιθεωρητές). Ίσως να φταίνε οι εξωγήινοι από τον πλανήτη  Δία! 

 • Το γεγονός πως δεν μαθαίνουν ορθογραφία, καλλιγραφία και ανάγνωση στα δημοτικά δεν φταίει κανείς; Το γεγονός πως οι δάσκαλοι/ες γράφουν στα παιδιά  greekenglish πάλι δεν φταίει κανείς;
 • Πόσο μυαλό πρέπει να έχει κάποιος ώστε να αντιληφθεί πως η λειτουργία 6τάξιας σχολής Καλών Τεχνών  όπου τα παιδιά θα διδάσκονται Μουσική, Αρμονία, Ζωγραφική, Ελεύθερο προοπτικό, Γλυπτική, Θέατρο, Ιστορία της Τέχνης κλπ. είναι χίλιες φορές καλύτερο και ποιο οικονομικό από το Μουσικό γυμνάσιο/λύκειο;
  • Γιατί να μην υπάρχουν εξετάσεις στην 6 τάξη του δημοτικού  στην αριθμητική και γλώσσα ώστε από το αποτέλεσμα να αποφασίζεται που θα φοιτήσουν  τα παιδιά: Γυμνάσιο ή σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης;  Δεν θα πρέπει επιτέλους οι δάσκαλοι να λογοδοτούν το πόσο μαθαίνουν  τα παιδιά στο δημοτικό;  Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι αρμόδιοι του ΥΠΠ πως πρέπει να μετατρέψουν  μερικά γυμνάσια σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης;  Τι γυρεύει παιδί στο Γυμνάσιο που δεν μπορεί να  γράψει, να διαβάσει  και να κάνει απλές αριθμητικές πράξεις;  Στα 3-4 χρόνια  φοίτησης στη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης  θα γίνονται εξετάσεις και  αν περνούν τη βάση να μπορούν να εγγράφονται στα Λύκεια και Τεχνικές/Επαγγελματικές σχολές.  Τα παιδιά θα ασχολούνται περισσότερο με εργαστήρια και λιγότερο με θεωρία. Δίνεται διέξοδος σε αυτά τα παιδιά και προλαβαίνει την παραβατικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στο γυμνασιακό κύκλο εγγράφονται περίπου 9χιλιάδες και αποφοιτούν από λύκειο/τεχνική 8 χιλιάδες. Πού χάνονται αυτά τα χίλια παιδιά; Εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από την στήριξη/αλφαβητισμό.
  • Υπάρχουν και προβλήματα στο  Προγράμματα σπουδών ως προς τα υποχρεωτικά μαθήματα που έπρεπε να ακολουθηθεί το πιο κάτω περίγραμμα:
 1. Κλασσικών σπουδών: Νέα Ελληνικά, Αρχαία, Λατινικά, Ιστορία,  Φιλοσοφία, Λογοτεχνία, Ιστορία της Τέχνης, Λογική.
 2. Ξένων Γλωσσών:  Νέα Ελληνικά, Αγγλικά +2 άλλες  ξένες γλώσσες (4 περ. + 2 περ.  λογοτεχνία ), Λατινικά, Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης
 3. Θετικών Επιστημών: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Τεχνολογία, Ελεύθερο προοπτικό.
 4. Βιο-ιατρικών Επιστημών: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά,  Χημεία, Εφαρμογές Πληροφορικής, Βιολογία 7 περ.
 5. Οικονομικών Σπουδών:  Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Οικονομικά  6περ. , Λογιστική 6περ., Αγγλικά, Πληροφορική, Στατιστική 4περ.
 6. Υπηρεσίες: Νέα Ελληνικά, Εφαρμογές  Πληροφορικής, Αγγλικά 6περ.,  Οικονομικά, Λογιστική elementary - intermediate , 2η ξένη γλώσσα 6περ.
 7. Καλών Τεχνών: Νέα Ελληνικά, Θέατρο, Ελεύθερο προοπτικό, Τέχνη, Ιστορία της  Τέχνης, Εικαστικές Εφαρμογές, 3D Modeling (με τη χρήση Η/Υ), Αγγλικά 6περ.
 • Πρόβλημα είναι και ο χρόνος διδασκαλίας. Πόσοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν 45 λεπτά βάση του οποίου χρόνου βασίζεται το αναλυτικό; Να προστεθούν 5 λεπτά για αλλαγή περιόδου. Τα 5 λεπτά δεν θα λογίζονται ως διάλειμμα. Σε περίπτωση διπλής περιόδου ο διδακτικός χρόνος θα είναι 95 λεπτά και το αντίστοιχο θα συμβαίνει και στο Γυμνάσιο. Τα δύο μεγάλα διαλείμματα να αυξηθούν κατά 10-15 λεπτά. Θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για πολυθεματικές, παιδαγωγικές ομάδες, πρόβες κλπ. Με αυτήν τη ρύθμιση αυξάνεται ο χρόνος στο σχολείο κατά 35-40 λεπτά. Θα αποφευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για αύξηση των περιόδων διδασκαλίας από 24 σε 25 που συνεπάγεται απόλυση συναδέλφων. Το Σχολείο θα αρχίζει στις 8:00 - 2:40. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διπλή περίοδο θα διδάσκουν 5 λεπτά περισσότερο, μικρό το τίμημα παρά απολύσεις.
 • Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων. Κατέληξαν να είναι πασαρέλα της ασφάλτου!
 • Ανάκληση των 2 περιόδων υπευθύνου τμήματος και από τα λεφτά που εξοικονομούνται να διοριστούν σε κάθε σχολείο ψυχολόγος και παιδονόμος με μισθολογική κλίμακα Α5-Α7. Επίσης το κάθε σχολείο θα έχει ένα ΥΣΕΑ με πλήρη απασχόληση. Η επιτροπή πρόληψης θα αποτελείται από τον Διευθυντή, Παιδαγωγικό Σύμβουλο, ΥΣΕΑ, ψυχολόγο, παιδονόμο και υπεύθυνο ΒΔ. Ο παιδονόμος θα έχει την ευθύνη για τις απουσίες/αποβολές, προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών. Θα πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου και χωρίς κινητικά προβλήματα για ευνόητους λόγους. Με την κατάργηση των περιόδων υπευθύνου χάνονται γύρω στις 200 θέσεις καθηγητών αλλά θα διοριστούν 240 ψυχολόγοι/παιδονόμοι και γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.
 • Από την εξοικονόμηση της στήριξης (να αναφέρω πως το πρόγραμμα στήριξης προϋπολογίζεται γύρω στα 42 εκατ.) θα μπορεί το σχολείο να δημιουργεί ομάδες ολυμπιάδων Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής, Βιολογίας, Λογοτεχνίας που θα δίδονται 3-4 περιόδους για κάθε ομάδα από 5-8 παιδιών. Εάν σε ένα σχολείο δείξουν ενδιαφέρον για την ολυμπιάδα Φυσικής 10 παιδιά, θα γίνονται δύο ομάδες. Τα μαθήματα θα γίνονται, όπως τώρα, μετά το σχολείο. Θα δοθούν λεφτά για τα προικισμένα παιδιά.
 • Το πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο με τις μετακινήσεις Διευθυντών και ΒΔ, θα μπορεί να λυθεί εάν οι κενές θέσεις που δημιουργούνται να ανακοινώνονται κατά έδρα. π.χ.: Η κάθε θέση προαγωγής θα έχει ελάχιστον χρόνο στην έδρα 5 χρόνια!  Εάν υπάρχει κενή θέση διευθυντή στη Λεμεσό, το άτομο που θα προαχθεί στη θέση, θα πρέπει να υπηρετήσει 5 χρόνια πριν ζητήσει μετάθεση. Εάν υπάρχει κενή θέση Διευθυντή/ΒΔ στη Λεμεσό και τη θέση θέλει να διεκδικήσει άτομο με μόνιμη διαμονή στη Λευκωσία και σε περίπτωση που προαχθεί θα γνωρίζει πως θα μείνει Λεμεσό το ελάχιστον 5 χρόνια! Εάν μετά από 5 χρόνια υπάρξει κενή θέση στη Λευκωσία, τότε θα δικαιούται να αιτηθεί μετάθεσης στη Λευκωσία για να καλύψει τη κενή θέση και έτσι δημιουργείται κενή θέση στη Λεμεσό. Με αυτή την πρακτική τα σχολεία θα στελεχώνονται για μια πενταετία.
 • Άραγε ποιος φταίει που τα τελευταία 15 χρόνια, αν και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, τα αποτελέσματα των Νέων Ελληνικών είναι χάλια; Πως γίνεται τα παιδιά που βαθμολογούνται με αυστηρά κριτήρια, λόγω των παγκυπρίων, από το σχολείο με 18-20, στις παγκύπριες εξετάσεις να παίρνουν  βαθμό 10 μέχρι 15; Μήπως  φταίνε οι θεματοθέτες; Μήπως φταίνε οι ΕΜΕ φιλολογικών μαθημάτων; Οι συντονιστές ΒΔ ακολουθούν τις εντολές/εισηγήσεις των ΕΜΕ! Μήπως θα πρέπει να χωριστούν σε δύο οι εξετάσεις των Νέων Ελληνικών (μια μέρα το άγνωστο κείμενο με έκθεση και μια μέρα κείμενα & γλωσσικές/γραμματικές ασκήσεις);  Και τι γίνεται με τα μαθηματικά; Έχουν ξοδευτεί και εδώ εκατομμύρια και τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά! 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως για τα χάλια της παιδείας δεν φταίει το ΥΠΠ και οι λειτουργοί του, αλλά οι Αρειανοί που ζουν στον δορυφόρο Ευρώπη του πλανήτη Δία!

*Διευθυντής Λυκείου Ακροπόλεως


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 17 | Next | Last

Χρίστος Πεγειώτης
Thu July 20, 2017, 10:04:05
Προς Μιχάλη Μάρκου
Ξενάγηση στο χώρο που δραστηριοποιείται.
1."Πραγματική Αντικειμενική Αξιολόγηση": -Κοιτ. αποτελέσματα Παγκύπριων Εξετάσεων κατα τα τελευταία 20 χρόνια.
2."Που βρισκόμαστε": -Κοιτ. άρθρα/μαρτυρίες εν ενεργεία διευθυντών και εκπαιδευτικών στις διάφορες σχολικές μονάδες.
3."Πως ξεκινούμε": ... Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, Νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας Σχολείων, ΝΣΔ,...

Εκπαιδευτικός

Λοΐζος Σέπος
Thu July 20, 2017, 08:18:34
Κ. Μάρκου, τί σκέψη είναι αυτή "μαθαίνω ορθογραφία μέσα από μια πιο λειτουργική διάσταση"; Συγγνώμη που θα το πω αλλά είναι αρλούμπα. Είναι κάτι παρόμοιο με τη Εποικοδομητική ασάφεια. Αναφέρεσαι στον Gardner με την πολλαπλή νοημοσύνη και εσύ στέλλεις όλα τα παιδιά στο ίδιο "τσουβάλι" του γυμνασίου. "Φιλος" των παιδιών πρέπει να είναι ΟΛΟΙ οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί και όχι μόνο ο υπεύθυνος του τμήματος. Διδάξτε στα παιδιά στα παιδια του δημοτικού ορθογραφία και καλλιγραφία καί άφήστε τον Gardner.

Μιχάλης Μάρκου
Wed July 19, 2017, 21:59:25
Αν και δεν γνωρίζω τον αρθρογράφο προσωπικά, θα ήθελα, έχοντας ως αφορμή τα γραφόμενά του, να σχολιάσω κάποια στοιχεία, από τη θέση μου ως εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης:
α. Τα παιδιά στο Δημοτικό μαθαίνουν ορθογραφία, μέσα από μια πιο λειτουργική διάσταση, όπως άλλωστε υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
β. Τα παιδιά στο Δημοτικό μαθαίνουν ανάγνωση, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, πολύ-αισθητηριακές και μη, στο μάθημα των Ελληνικών αλλά και διαθεματικά, μέσα από το σύνολο των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος.
γ. Οι εκπαιδευτικοί στη Δημοτική εκπαίδευση δεν γράφουν greeklish (/greekenglish) (δεν έχω συναντήσει ποτέ το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, στο σύνολο των ετών της σταδιοδρομίας μου ως εκπαιδευτικού)
δ. Η μέτρηση της ‘ποσότητας’ της ύλης που διδάσκεται αποτελεί απαρχαιωμένο τρόπο μέτρησης της επιτυχίας των εκπαιδευτικών, αλλά και των παιδιών, σε μια εποχή όπου σημασία έχει η προστιθέμενη αξία, το ένα σκαλί παραπάνω που επιτυγχάνει το κάθε παιδί, βάσει των γνωστικών του ικανοτήτων (θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης Gardner)
ε. Αν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις αναφέρονται στη Μέση Εκπαίδευση και δεν θα ήταν σωστό να εκφέρω άποψη, εφόσον δεν εργάζομαι στη βαθμίδα αυτή, θα ήθελα να σχολιάσω την πρόταση της αφαίρεσης των περιόδων του Υπεύθυνου Τμήματος. Ο Υπεύθυνος Τμήματος μπορεί και πρέπει να επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του κάθε παιδιού στον ακαδημαϊκό τομέα αλλά και στη στήριξή του σε προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι ο ‘φίλος’ εντός του σχολικού χώρου, ο άνθρωπος στον/στην οποίο/οποία μπορεί να προστρέξει το παιδί για επίλυση ποικίλων προβλημάτων, που ξέρει το παιδί και μπορεί έμπρακτα να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του. Παράλληλα όμως, η ύπαρξη περισσότερων ψυχολόγων, θεωρώ πως είναι περισσότερο από αναγκαία, ειδικά στη σημερινή εποχή όπου τα οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα που μεταφέρονται στα σχολεία είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.
Ναι, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, στο σύνολό του, έχει αρκετά προβλήματα. Η επίλυσή τους χρειάζεται μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση, στα πλαίσια μιας πιο σύγχρονης και κατ’ επέκταση πιο αποτελεσματικής θεώρησης των πραγμάτων, η οποία να λαμβάνει υπόψη και την κυπριακή κοινωνία του σήμερα, τα δεδομένα της κυπριακής οικογένειας της σημερινής εποχής και την πίεση που ασκεί η κοινωνία, τόσο στην οικογένεια όσο και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων καθώς και η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος παλαιότερων εποχών, η οποία πιθανόν να λειτουργούσε αποτελεσματικά στα πλαίσια μιας άλλης εποχής, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα σημερινά δεδομένα. Ίσως να έπρεπε να μελετήσουμε εκπαιδευτικά συστήματα χωρών που θεωρούνται πετυχεμένα και να διαμορφώσουμε το δικό μας κατ’ ανάλογο τρόπο, έτσι που να εντάσσει τα ‘καλά’ στοιχεία των συστημάτων αυτών στο δικό μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.
Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί στη Δημοτική Εκπαίδευση, όπως αντιλαμβάνομαι και στη Μέση, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να βοηθήσουν τα παιδιά να επιτύχουν στον ακαδημαϊκό τομέα αλλά και παράλληλα να αποκτήσουν τις δεξιότητες και στάσεις εκείνες, οι οποίες θα τα βοηθήσουν να γίνουν σωστοί και ενεργοί πολίτες στην αυριανή κοινωνία (βλ. σκοποί/στόχοι Ν.Α.Π). Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο το εκπαιδευτικό μας σύστημα όσο και την ευρύτερη κοινωνία. Ίσως, ένα πρώτο βήμα να είναι να παραδεχτούμε πού βρισκόμαστε, μέσα από μια πραγματικά αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης, η οποία να δείξει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και να ξεκινήσουμε από εκεί.

Τάσος Τάσου
Wed July 19, 2017, 19:34:57
Επιμένετε κ. Κασουλίδη να συγχύζετε το Εκπαιδευτικό Σύστημα με την εσωτερική λειτουργία του σχολείου. Ας είναι! Το τι έκανε ένας ΒΔ η το τι κάνουν οι διευθυντές, μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους, της νομοθεσίας και των Συνδικαλιστικών πλαισίων, για να λειτουργήσουν τα σχολεία τους καλύτερα και πιο αποδοτικά είναι άλλο θέμα. Το λύκειο από το δημοτικό και το γυμνάσιο επίσης είναι άλλο θέμα καθώς επίσης και η θεωρία από την πράξη.

Ανδρέας Κασουλίδης
Wed July 19, 2017, 17:24:52
Προφανώς καιτο μήνυμά μου δεν ήθελα να λειτουργήσει απολογητικά σε σχέση με τις ευθύνες του ΥΠΠ. Ωστόσο εκτιμώ ότι είναι πολύ περισσότερες οι δυνατότητες που έχουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων από όσο ενδεχομένως νομίζουμε. Κάποτε ρώτησα ρητορικά μια Διευθύντρια Μέσης πόσες φορές μπήκε σε τάξη πρωτοδιόριστων συναδέλφων της! Η απάντηση: καμία! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο βασικά. Η ευθύνη μας είναι πρωτίστως ως προς την παιδαγωγική ενημερότητα των συναδέλφων που είναι όπως καλά γνωρίζετε ελλειπής. Ενδεχομένως καικάποιες πρακτικές του παρελθόντος που εγκαταλείφθηκαν να ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Δεν αναφέρθηκε στην δεκαετία του 60 με αρνητική διάθεση, το αντίθετο. Κύριε Τάσσου, ΕΣΥ είσαι ένα σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος. Εσύ θα κάνεις την αλλαγή - μην περιμένεις τους άλλους να τα αλλάξουν όπως εσύ θα ήθελες! Αναφέρομαι ενδεικτικά στην πρωτοβουλία του συναδέλφου Β.Δ. Μέσης στο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας που εδώ και χρόνια έθεσε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και που είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθεί ως πρακτική από το Υπουργείο. Αυτός ο καθηγητής έκανε τη διαφορά. Δεν περίμενε τις διαδικασίες!
Ως προς το θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης. Μεγάλο κεφάλαιο. Φοβούμαι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν ήταν και οι καλύτερες και για τούτο έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Στυλιανού Στέλιος
Wed July 19, 2017, 16:59:07
Δεν είναι βιβλία των νεων αναλυτικών αυτά που περιγράφετε,τα βιβλία είναι των παλιών αναλυτικων γραμμένα πριν το 2010 και τα δίνουμε ως βοήθημα.Για τους 40-60 μαθητές ανά τάξη, ναι, είναι καλή άποψη.Μπορεί να γίνεται και σε αμφιθέατρα των 300 μαθητών,η εξοικονόμηση χρημάτων θα ναι μεγαλύτερη

Λοΐζος Σέπος*
Wed July 19, 2017, 15:13:37
Κ. Κασουλίδη, δεν είναι πρακτικές του '60 που προωθώ. Είναι απλή λογική. Οταν το ΥΠΠ μου φέρνει στο Λύκειο μαθητή/τρια που γράφει μονάδα στα μαθηματικά και λιγότερο από το 4 στα Νέα Ελληνικά, τί μπορώ να κάνω εκτός από το να κλάψει η ψυχή μου; Τι μέλλον έχει στο Λύκειο; Υπάρχουν παιδιά που ενθουσιάζονται με τις κατασκευές, άλλα με τη μουσική, ζωγραφική και μηχανική. Είναι τα προγράμματα σπουδών του ΥΠΠ καλύτερα από αυτά που εισηγούμαι; Ποίος στο ΥΠΠ είχε τριβή με προγράμματα σπουδών και έφερε αυτα τα προγράμματα; Αναθέσατε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2016-2017 στο/στα άτομο/α που έφεραν την μεταρρύθμιση το 2000 που διέλυσε το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Δεν κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά τα παρουσιάζεις για λυθούν. Δεν είναι λύση να μαζέψεις τους αστεγους από τις πόλεις και να τους στείλεις σε νησιά του Ατλαντικού όπως έκανε Ρουσβελτ τη δεκατία του '30.
Κ. Στυλιανού ρώτα τις αποθήκες του ΥΠΠ για τα βιβλία των μαθηματικών. Εμένα μου είπαν να τα δώσω στα παιδιά για τη βιβλιοθήκη τους. Στην Σαγκάη και Κορέα που έρχονται πρώτοι στους διεθνείς διαγωνισμούς, ο αριθμός των μαθητών είναι 40-60 στην τάξη. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των μαθητών στην τάξη όσο η παρουσία του καθηγητή/τριας στην τάξη.

Τάσος Τάσου
Wed July 19, 2017, 14:16:21
Να μας πει ο κ. Κασουλίδης με ποιο τρόπο ο διευθυντής, σε ένα απόλυτα συγκεντρωτικό σύστημα που υποβάλλει με εγκυκλίους τι να κάνουν τα σχολεία την τελευταία ημέρα της χρονιάς (ένα μικρό παράδειγμα είναι αυτό), θα αλλάξει τα κακώς κείμενα του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Εκτός εάν μπλέξαμε το Εκπαιδευτικό Σύστημα με την εσωτερική λειτουργία μιας Σχολικής Μονάδας.

Διευθυντής Λυκείου

Χρίστος Πεγειώτης
Wed July 19, 2017, 11:07:07
Επ' ευκαιρίας που θείκτηκε ο θεσμός της ειδικής εκπαίδευσης, θα ήταν χρήσιμο αν ο Κύριος Αντρέας Κασουλίδης ως Ιστορικός της Εκπαίδευσης έκανε μια εκτενή ανάλυση του θεσμού αυτού, υποδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του.
Είναι αναγκαίο οι νεώτεροι να γνωρίσουν και τις εκπαιδευτικές πρακτικές των προηγούμενων δεκατιών που ίσως δώσουν κάποια διέξοδο και κατ' επέκταση μείωση του μεγάλου ποσοστού εφήβων που εγκαταλείπουν τις σχολικές μονάδες καθώς καιτην εξασφάλιση μια ευχάριστης και παραγωγικής απασχόλησης/δραστηριοποίηση των "μαθητών ακροατών" που υπομένουν το δράμα της απραξίας μέχρι την απόκτηση απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικός

Ανδρέας Κασουλίδης
Wed July 19, 2017, 09:44:21
Η κριτική είναι το πιο εύκολο πράγμα - για όλα φταίνε οι προηγούμενοι (είτε σε πολιτικό είτε σε εκπαιδευτικό είτε σε...φιλοσοφικό επίπεδο). Η πιο μεγάλη δύναμη στο χώρο της Εκπαίδευσης είναι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας. Συνεπώς, κ. Σέπο είναι σημαντικό μέσα από το παράδειγμα του δικού σας σχολείου και των πρακτικών που εφαρμόζεται να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα κακώς κείμενα! Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πάντως το γεγονός ότι επαναφέρετε εκπαιδευτικές πρακτικές της δεκαετίας του 60 (κατατακτήριες εξετάσεις στο Γυμνάσιο, ειδικά σχολεία (οκτατάξια δημοτικά σχολεία) με κατευθύνσεις της αγοράς εργασίας κοκ).

Διευθυντής / Ιστορικός της Εκπαίδευσης
Showing comments 1 to 10 of 17 | Next | Last

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016