KESJULY18

2017-07-16 09:29:00
Χρυσταλένη Τρύφωνος: Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Ο καθένας καθορίζει την πορεία του

Χρυσταλένη Τρύφωνος: Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Ο καθένας καθορίζει την πορεία του


*Δεν μπορώ να υποτιμήσω τη βοήθεια του σχολείου, αλλά ούτε και να υποτιμήσω τη βοήθεια του φροντιστηρίου.

*Η βοήθεια που υπήρχε από τους γονείς μου, εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι εκπαιδευτικοί, ήταν στις πιο μικρές τάξεις

Πρώτη των πρώτων, στις παγκύπριες εξετάσεις 2017,  η Χρυσταλένη Τρύφωνος απόφοιτη του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου. Πέτυχε με γενικό βαθμό κατάταξης / πρόσβασης: 20. Η Χρυσταλένη έκανε την επιλογή της και  με πολύ μεγάλη άνεση εξασφάλισε πρώτη θέση στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα.  

Τη συναντήσαμε στο σπίτι της μαζί με τους γονείς της, Μαρία Σταυρινού  και Γιαννάκη Τρύφωνος, που είναι εκπαιδευτικοί, δασκάλα η μητέρα και φιλόλογος ο πατέρας, αλλά και με τον μικρότερο αδελφό της Βαρνάβα.

Η Χρυσταλένη που δίκαια χαρακτηρίστηκε  ως η άριστη των αρίστων, υποδέχθηκε το Paideia-News στο σπίτι της. Συνομιλώντας με τη μόλις 17,5 χρόνων Χρυσταλένη αντιλαμβάνεται κανείς από τη πρώτη στιγμή πως πρόκειται για ένα χαρισματικό παιδί, ευγενικό και με ένα πλατύ χαμόγελο να φωτίζει μόνιμα το πρόσωπό της. Όταν ρωτήθηκε αν είχε μια κουραστική χρονιά, μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα  σε σχολείο και φροντιστήριο, απάντησε  πως είχε  χρόνο για όλα και εκείνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να τηρήσει ένα  πρόγραμμα όχι μόνο στη Γ΄Λυκείου αλλά από μικρό κορίτσι, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Όταν ρωτήθηκε  σχετικά με τους γονείς της  και πόσο αυτοί συνέβαλαν στην επιτυχία της, είπε πως η βοήθεια  τους υπήρξε πολύτιμη γιατί τη δίδαξαν από στα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου τον τρόπο πώς να διαβάζει. «Μετά συνέχισα μόνη μου».

ΕΡ.: Η πρώτη των πρώτων. Τι σημαίνει αυτό για σένα Χρυσταλένη;

ΑΠ.: Είναι ένα αποτέλεσμα μάλλον σκληρής, συνεχούς δουλειάς από την αρχή του  χρόνου και στα περισσότερα προηγούμενα χρόνια της εκπαίδευσης. Αυτό τίποτα άλλο.

ΕΡ.: Ο στόχος ήταν ένας καλός βαθμός για να περάσεις στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ή ήταν η παγκύπρια πρωτιά;

ΑΠ.: Όχι, παγκύπρια πρωτιά δεν ήταν ο στόχος μου. Στόχος μου ήταν όπως και κάθε άλλου τελειόφοιτου να εξασφαλίσω τη θέση που ήθελα. Βεβαίως οποιοδήποτε αποτέλεσμα αρκετά ψηλό, σίγουρα δίνει περισσότερη χαρά.

ΕΡ.: Ήταν η σχολική χρονιά που πέρασε μια κουραστική  περίοδος της  ζωής σου που δεν θα άντεχες να ξαναπεράσεις;

ΑΠ.: Σίγουρα ήταν μια κουραστική περίοδος αλλά αν θα την ξαναπερνούσα νομίζω θα ήταν πιο …ήπια αν ήταν λιγότερο το άγχος. Το διάβασμα δεν ήταν το πρόβλημα!

Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας

ΕΡ.: Το μυστικό της επιτυχίας ποιο είναι για να φθάσει κάποιος στη κορυφή;

ΑΠ.: Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Ο καθένας θα καθορίσει την πορεία του σύμφωνα με τα μαθήματα που έχει, σύμφωνα με το επάγγελμα που θέλει να ασκήσει, τη σχολή που  θέλει να εξασφαλίσει θέση. Καθορίζει ο καθένα ανάλογα τις ώρες που θέλει να διαβάζει, σημαντικό να καθορίσει ένα πρόγραμμα, να διαβάζει συστηματικά, να μην αφήνει τίποτα για το τέλος της χρονιάς και όλα θα πάνε καλά!   

ΕΡ.: Η ζωή σου τον τελευταίο χρόνο πως ήταν Χρυσταλένη; Μοίραζες το χρόνο σε σχολείο και φροντιστήριο;

ΑΠ.: Μέχρι και τους τελευταίους δύο μήνες ήταν όλα μια χαρά. Βέβαια υπήρχε λιγότερος χρόνος λόγω των φροντιστηρίων και του διαβάσματος αλλά υπήρχε χρόνος για να βρεθείς με τους φίλους σου, να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου και να κάνεις πράγματα που σε χαλαρώνουν. Πιο πιεστικός ήταν ο χρόνος, περισσότερο, τους τελευταίους δύο μήνες.

Η βοήθεια των γονιών μου

ΕΡ.: Οι γονείς σου είναι εκπαιδευτικοί. Η μητέρα σου δασκάλα, ο πατέρας φιλόλογος. Πώς αυτό έχει επηρεάσει τη μαθητική του πορεία; Σε ποιο βαθμό σε έχουν βοηθήσει;

ΑΠ.: Σίγουρα υπήρχε βοήθεια από τους γονείς μου όταν  χρειαζόμουν, κυρίως στις πιο μικρές τάξεις. Μπορώ να πω όμως ότι σιγά - σιγά μεγαλώνοντας  ήμουν πιο ανεξάρτητη και ότι ήθελα προσπαθούσα να το κάνω μόνη μου χωρίς να ζητώ την βοήθεια των γονιών μου. Η βοήθεια που υπήρχε, εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι εκπαιδευτικοί, ήταν στις πιο μικρές τάξεις. Με έμαθαν από μικρή τον τρόπο για να διαβάζω σωστά όλα τα μαθήματά μου όχι μόνο τα κύρια, αλλά και τα δευτερεύοντα χωρίς, να αφήνω πίσω κανένα κενό.

Σχολείο και φροντιστήριο

ΕΡ.: Πιστεύεις ότι είναι ικανοποιητική η προετοιμασία που γίνεται  στο σχολείο για να πετύχει  ένας μαθητής στις παγκύπριες εξετάσεις ή μήπως είναι απαραίτητο να πηγαίνει στο φροντιστήριο;

ΑΠ.: Το θέμα με τα φροντιστήρια είναι αμφιλεγόμενο. Προσωπικά, φροντιστήρια για τα μαθήματα που έδωσα εξετάσεις είναι η πρώτη χρονιά που παρακολουθώ. Τις προηγούμενες χρονιές δεν παρακολουθούσα τόσα πολλά φροντιστήρια. Το τι σε σπρώχνει να παρακολουθήσεις τα φροντιστήρια ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά νομίζω είναι κάτι που προέρχεται από τρίτους. Νοιώθεις την πίεση ότι για να πετύχεις χρειάζεσαι  φροντιστήριο. Σίγουρα δεν μπορώ να υποτιμήσω τη βοήθεια του σχολείου, αλλά ούτε και να υποτιμήσω τη βοήθεια του φροντιστηρίου. Οι βοήθεια που παίρνεις και από τα δύο είναι πολύ σημαντική και θα  μπορούσε να πει κανείς ότι ο συνδυασμός είναι ο ιδανικός. Τώρα, αν το σχολείο από μόνο του ήταν ικανοποιητικό νομίζω θα μπορούσα να απαντήσω αν δεν πήγαινα φροντιστήριο.

«Σωστός προγραμματισμός»;

ΕΡ.: Σε προηγούμενη συνέντευξη σου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είχες δηλώσει ότι η επιτυχία σου στηρίζεται στο διάβασμα, αλλά κυρίως στο σωστό προγραμματισμό. Τι εννοείς με τον όρο «σωστός προγραμματισμός»;

ΑΠ.: Από την αρχή του χρόνου δεν πρέπει κάποιος να αφήνει κενά και να προχωρά  αφήνοντας πίσω κάποια πράγματα που δεν τα ξέρει καλά. Γιατί στο τέλος θα συναντήσει δυσκολίες που ίσως να μην καταφέρει να αντεπεξέλθει. Αν διαβάζει  από την αρχή της χρονιά, όχι υπερβολικά, απλά να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, στο τέλος της χρονιάς δεν θα του φανεί  πολύ το διάβασμα.

ΕΡ.: Τι είναι εκείνο που σε ώθησε να επιλέξεις κλάδο σπουδών εκπαιδευτικού;

ΑΠ.: Δεν επέλεξα το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Αυτό που επέλεξα να σπουδάσω  είναι «Αγγλικές Σπουδές». Φυσικά και με ενδιαφέρει ο τομέας της εκπαίδευσης, νομίζω  ανέκαθεν με ενδιέφερε αλλά στην πορεία  μπορεί να ακολουθήσω και κάτι άλλο. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να γίνω απλά δασκάλα Αγγλικών.

Πρότυπο οι γονείς μου, μακάρι να τους μοιάσω

ΕΡ.: Είναι  για σένα πρότυπο οι γονείς σου;

ΑΠ.:  Είναι βέβαια! Νομίζω είναι και οι δύο πολύ καλοί εκπαιδευτικοί και αν γίνω τελικά εκπαιδευτικός τότε μακάρι να τους μοιάσω και να γίνω μια καλή εκπαιδευτικός.

ΕΡ.: Χρυσταλλένη, πού  πιστεύεις ότι χρωστάς την επιτυχία σου;  Προσωπικά πιστεύω ότι πρώτα και κύρια οφείλεται σε σένα!   

ΑΠ.: Ναι, σίγουρα είναι μια μικρή μάχη που δίνει ο καθένας μας στις παγκύπριες εξετάσεις αλλά νομίζω πως κάθε εμπόδιο δεν μπορεί να το ξεπεράσει κανείς εντελώς μόνος του. Και αυτό γιατί πέραν του διαβάσματος, πέραν των γνώσεων που προσφέρει το σχολείο είναι πολύ σημαντικό, ίσως  το σημαντικότερο, να έχεις ψυχολογική υποστήριξη. Αυτή προέρχεται από την οικογένειά σου και από τους φίλους σου. Όταν νοιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις και είσαι έτοιμη να τα παρατήσεις είναι έτοιμοι να σου πουν ότι μπορείς να τα καταφέρεις  και ότι πιστεύουν πολύ παραπάνω σε σένα από ότι εμείς τον εαυτό μας!

ΕΡ.: Ποια τα ενδιαφέροντά σου στον ελεύθερο χρόνο;

ΑΠ.: Προτιμώ τον ελεύθερο μου χρόνο, όσον έχω, να τον περνώ με τους φίλους μου. Μου αρέσει να βγαίνω έξω να ακούω μουσική.  

 

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εκδότρια εταιρία CHR-NEWS LTD. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την άδεια του εκδότη. Επιτρέπεται η διάδοσή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κοινοποίηση).


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016