KESJULY18

2017-07-13 12:57:59
Στο πηδάλιο Οργανισμού της Ε.Ε. η Κύπρος και το Παν. Κύπρου με την  Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου

Στο πηδάλιο Οργανισμού της Ε.Ε. η Κύπρος και το Παν. Κύπρου με την Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου


  Την προεδρία οργανισμού της ΕΕ αναλαμβάνει η Κύπρος μέσω της εκλογής της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου Καλλιόπης Αγαπίου Ιωσηφίδου στην Πρoεδρία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων.

Για πρώτη φορά από την ενταξή της στην ΕΕ το 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία Οργανισμού της ΕΕ. Ως εκ τούτου, τιμητική και εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εκλογή της Δρος Καλλιόπης Αγαπίου Ιωσηφίδου στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων (European Institute for Gender Equality-EIGE) για την περίοδο 2017-2019, μετά από το διορισμό της από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Οι εξειδικευμένοι οργανισμοί της ΕΕ (EU Agencies) επιτελούν συγκεκριμένο έργο στους τομείς ειδικότητάς τους στις πολιτικές της ΕΕ. To Ινστιτούτο έχει ως στόχο την ενίσχυση της προώθησης της ισότητας των φύλων σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές της ΕΕ και τις συνακόλουθες πολιτικές των κρατών μελών. Το EIGE εδρεύει στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Δρ Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου διορίστηκε στο ΔΣ από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στη βάση του Κανονισμού 1922/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Με τα νέα της καθήκοντα, στο πλαίσιο του ιδρυτικού Κανονισμού του Oργανισμού, η νέα Πρόεδρος θα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Ισότητας, το γραφείο της Επιτρόπου Vera Jourova, με τα κράτη μέλη και με συμβεβλημένους οργανισμούς διεθνώς. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001) στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξειδικεύεται και διαθέτει ευρεία πείρα σε θέματα ισότητας φύλων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Γενικές Πληροφορίες για το ΕIGE Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων αποτελεί ένα εξειδικευμένο οργανισμό της ΕΕ, όπως είναι για παράδειγμα FRONTEX, EUROPOL, Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κ.α.

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδη αρχή της EE. Όπως διαλαμβάνει ο Κανονισμός, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτική για την άρση των διακρίσεων, αλλά απαιτεί μέτρα για την αρμονική συνύπαρξη και την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής των ανδρών και γυναικών στην κοινωνία. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού και παράλληλα, έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη δράση για εκπλήρωση των στόχων του που είναι «η συμβολή και η ενίσχυση της προώθησης της ισότητας των φύλων, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάσταση της ισότητας των φύλων σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές και τις συνακόλουθες εθνικές πολιτικές, καθώς και η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, και η προώθηση της συνειδητοποίηση του θέματος της ισότητας των φύλων». Οι δράσεις και επιστημονικές μελέτες του EIGE είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Χαμηλή επίδοση της Κύπρου στα θέματα ισότητας

Μια από τις πλέον εμβληματικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου είναι ο Δείκτης Ισότητας Φύλων της ΕΕ.

Ο Δείκτης αποκαλύπτει ότι η ίδια η ΕΕ, με επίδοση 52.9/100, βρίσκεται ακόμη στο μέσο της πορείας της για επίτευξη του στόχου της πλήρους ισότητας, ενώ τα Κράτη Μέλη της παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους: 74.2/100 η υψηλότερη και 33.7/100 η χαμηλότερη επίδοση. Η επίδοση της Κύπρου είναι 44.9/100. Κατέχει όμως τη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στα 28 Κράτη Μέλη όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση ανδρών/γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (16,9 στα 100!) Βλ. http://eige.europa.eu/gender-statistics/gender-equality-index/2012/CY http://eige.europa.eu/sites/default/files/documents/Cyprus-Gender-Equality-Index-2015.pdf

Η Δρ Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου δήλωσε ότι «πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου επιβεβαιώνει ότι η βελτίωση στον τομέα της ισότητας φύλων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 10.5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τις οποίες θα επωφεληθούν τόσο γυναίκες όσο και άντρες. Όπως συνάγεται από τη διεθνή εμπειρία υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ υψηλής επίδοσης σε θέματα ισότητας φύλων και απόδοσης και αειφορίας της οικονομίας και των οργανισμών. » (Σχετική μελέτη εδώ). Η νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων έχει μπροστά της ένα ευρύ πεδίο δράσης που θα της επιτρέψει να τιμήσει τόσο την Κύπρο όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου προέρχεται.

Σύντομο βιογραφικό Επικ. Καθ. Καλλιόπης Αγαπίου- Ιωσηφίδου:

H Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ι, Παρίσι, Γαλλία και το 2001 έτυχε της υψηλής διάκρισης της ΕΕ με την απονομή Έδρας Ζαν Μονέ (Jean Monnet), της πρώτης που απονεμήθηκε στην Κύπρο. Έχει διατελέσει εκλεγμένη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό (European Inter University Centre for Human Rights and Democratisation) της Βενετίας, όπου είναι επιστημονική υπεύθυνη για θέματα ισότητας φύλων στο Venice School of Human Rights. Διορίστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ Μέλος το 2013 και το 2017 εκλέγηκε Πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες και δημοσιεύσει σε διεθνώς αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους. Μετά από πρόσκληση, έχει διδάξει θέματα της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένων και θέματα ισότητας φύλων, σε πολλά πανεπιστήμια σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και εκτός Ευρώπης πχ σε Ινδία, Κίνα και Αργεντινή.

Είναι επίσης μέλος του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου Κύπρου.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016