KESJULY18

2017-07-02 18:10:00
Οι «αδιάφοροι», μια αλήθεια που «καίει»!

Οι «αδιάφοροι», μια αλήθεια που «καίει»!


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Πολύ σωστά ο κ. Κώστας Καδής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, δήλωσε πως για τους χαμηλούς μέσους όρους των Παγκύπριων εξετάσεων ευθύνονται οι αδιάφοροι μαθητές. Αυτό που «καίει» τον κ. Υπουργό είναι πως τα χαμηλά αποτελέσματα στις Παγκύπριες εξετάσεις καθώς και σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως αυτός της PISA, έχουν χρησιμοποιηθεί ως το βασικό επιχείρημα, τόσο για να δικαιολογηθούν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις όσο και για να φορτωθούν μεγάλο μέρος της ευθύνης, για τα χαμηλά αποτελέσματα, οι εκπαιδευτικοί του Δημόσιου σχολείου.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Υπουργό. Οι «αδιάφοροι» μαθητές έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα χαμηλά αποτελέσματα. Ποιοι είναι αυτοί οι μαθητές; Είναι παιδιά που βρίσκονται στο Λύκειο εξ ανάγκης, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι παιδιά που κουβαλούν τεράστια κενά από προηγούμενα χρόνια, τα οποία το σύστημα σπρώχνει σιγά σιγά από τάξη σε τάξη, μέχρι να τους αποβάλει με ένα «πλαστό» απολυτήριο. Επιτέλους ο κ. Υπουργός έχει αναγνωρίσει και το έχει δηλώσει δημόσια ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό που απομένει είναι να το αντιμετωπίσει με τις κατάλληλες λύσεις το συντομότερο δυνατό. Καμία από τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις  δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν τα αποτελέσματα, όσο εύκολα και να γίνουν τα εξεταστικά δοκίμια, έστω και αν διαχωριστούν οι εξετάσεις, αφού καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν λαμβάνει υπόψη τους μαθητές μας. Στο Φινλανδικό και το Εσθονικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο συχνά οι αρμόδιοι του Υπουργείου επικαλούνται, αφού ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους, το 42% των παιδιών φοιτούν σε Επαγγελματικές σχολές, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται συνεχώς.

Πολλοί θεωρούν το ΝΣΔ ως τη μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση αφού θα επιλέγει, λένε, τους καλύτερους εκπαιδευτικούς. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο ποιος θα διδάξει, φτάνει φυσικά να έχει πτυχίο από αναγνωρισμένες σχολές και την κοινή λογική για να συμπληρώσει με επιτυχία την προυπηρεσιακή κατάρτιση και τη δίχρονη δοκιμασία στην έδρα, αλλά ποιους θα διδάξει.

Δώστε διέξοδο σε αυτά τα  «αδιάφορα» παιδιά. Δώστε τους την ευκαιρία να αποδείξουν πως μπορούν να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν σε ένα περιβάλλον που θα σέβεται την προσωπικότητά τους και θα ανακαλύπτει και καλλιεργεί τα ταλέντα τους. Τα «αδιάφορα» παιδιά τα δημιουργεί η πολιτεία που, αντί να αντιμετωπίζει δραστικά τα προβλήματα, αρκείται στο να  σφυρίζει «αδιάφορα».

*Διευθυντής Λυκείου  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γιώργος Χρυσοστόμου
Wed July 19, 2017, 16:45:40
Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Αν δεν βάλουμε τα χέρια "Επί τον τύπον των ήλων", ουσιαστική βελτίωση δεν θα υπάρξει. Σε πόσα από τα σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών γίνεται αναφορά στο θέμα που θίγετε; Είναι αποκαρδιωτικό αλλά περί άλλα τυρβαζόμεθα... Ποιός επιτέλους θα ακούσει;

ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Wed July 05, 2017, 16:10:12
Κύριε Τάσου, η σωστή λειτουργία σε ένα σχολικό χώρο εξαρτάτε από το Διευθυντή, όπως σε μια επιχείρηση κουμάντο κάνει ο ιδιοκτήτης της και σε όποιον αρέσει, έτσι και στο σχολικό χώρο ο διευθυντής πρέπει να λαμβάνει δραστικά μέτρα ενάντια στο ταραξία μαθητή και όχι να σφυρά αδιάφορα. Έχω διοριστεί μέχρι στιγμής σε τέσσερις Τεχνικές Σχολές, σε πληροφορώ ότι στις δύο από τις τέσσερις όπου ο διευθυντής τιμωρούσε παραδειγματικά τους ψευτόμαγκες- ταραξίες μαθητές, ο σχολικός χώρος λειτουργούσε ομαλά ενώ σε αντίθετη περίπτωση η διδασκαλία από τον οποιοδήποτε Εκπαιδευτικό ήταν ψυχοφθόρα.

Βασίλης Χάσκας
Tue July 04, 2017, 21:14:46
Να είσαι σίγουρος κε Χ.Πεγειώτη ΑΝ στην υποθετική Τεχνική Σχολή ήταν Διευθυντής ο κος Τάσσου δεν θα ίσχυε Ο ΕΙΚΟΣΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΤΗ.

Τάσος Τάσου
Mon July 03, 2017, 18:05:12
Συνάδελφε Χρίστο, όλα αυτά που γράφεις από εμάς τους εκπαιδευτικούς εξαρτώνται. Από ποιους περιμένουμε να βάλουν τάξη στα σχολεία; Τα προβλήματα πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια και όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί δίνοντας άλλοθι στο υπουργείο.

Χρίστος Πεγειώτης
Mon July 03, 2017, 12:55:31
Για όσους οι αναφερόμενες θέσεις και ανυσηχίες των εκπαιδευτών δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές λόγω απουσίας αποδεικτικών στοιχείων, παρατείθεται αυτούσιο ενημερωτικό σημείωμα προς τους άμεσα αρμόδιους Τεχνικού Ιδρύματος αναφορικά με γεγονότα που εξελίκτηκαν σε αίθουσα διδασκαλίας, τα οποία για κάθε συνεπή εκπαιδευτή πρέπει να θεωρούνται θέματα καθημερινότητα και για τα οποία ο εκπαιδευτής θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να τα χειρίζεται δίχως να "θυματοποιεί" τον μαθητή.

ΣΧΟΛΙΚΟΝ ΕΤΟΣ: 2016-2017
06 Δεκεμβρίου 2016
ΠΡΟΣ: Βοηθό Διευθυντή Τεχνικής Σχολής ............
Κύριο ............................
ΘΕΜΑ: Συμπεριφορά του Μαθητή ........, Αρ.Μ. ....,
Ο πιο πάνω μαθητής κατά τη συνάντηση στις 01/12/2016 παρουσίασε την ακόλουθη συμπεριφορά:
1. Μεγαλοφώνως τραγουδούσε στην τάξη
2. Χρησιμοποιούσε τηλέφωνο για επικοινωνία με άγνωστο πρόσωπο το οποίο ακολούθως εμφανίστηκε και μέσω του ανοικτού παραθύρου της τάξης αντάλλαξαν άγνωστα αντικείμενα.
3. Πετούσε διάφορα, μεταξύ αυτών και αιχμηρά, αντικείμενα στοχεύοντας τον εκπαιδευτικό.
4. Κρεμούσε τη γλώσσα του με πρόθεση να ειρωνευτεί ή να εκνευρίσει τον εκπαιδευτικό.
5. Χυδαία παρουσίασε την υποτιθέμενη ανάγκη του να επισκεφτεί το αποχωρητήριο.
6. Παρήγαγε κραυγές που χαρακτηρίζουν άγριο ζώο.
7. Επέμβαινε στα προσωπικά έγγραφα του εκπαιδευτικού για να χρησιμοποιεί τις αναγραφόμενες σημειώσει του για να προκαλεί και εξοργίζει άλλους μαθητές.
8. Τοποθετούσε κατ’ επανάληψη τα πόδια του στα θρανία και στις καρέκλες.
9. Ανεξέλεγκτα και αδικαιολόγητα κινειτον εντός και εκτός της τάξης.
10. Επιδίωξε πριν την έναρξη του διαγωνίσματος με ψευδείς ισχυρισμούς να ξεσηκώσει το σύνολο της τάξης με απώτερο σκοπό να ακυρωθεί η διεξαγωγής του.
11. Επιδίωξε να υποκλέψει με διάφορους τρόπους τις απαντήσει του δοκιμιου.
12. Παράδωσε πρώτος την εργασία του αναγράφοντας σ’αυτη τυχαίο ονοματεπώνυμο και όχι το δικό του .
13. Πλησίασε τον εκπαιδευτικό σε απόσταση αναπνοής καθώς αυτός βρισκόταν πίσω από την έδρα και με προταγμενες τις γροθιές του με ελαφρά πλαϊνά κτυπήματα του σώματος του στο σώμα του εκπαιδευτικού επιδίωκε τη σωματικής σύγκρουση. Η κλήση εκπαιδευτικών από γειτονικές τάξεις απότρεψε τη σύγκρουση.
14. Όταν ήθελε να καλέσει τον εκπαιδευτικό με επιθετική διαθεση φωνασκουσε ‘Ρε ακουεις’.
15. Εκτόξευε απειλές προς τον εκπαιδευτικό όπως: ‘Θα τηλεφωνήσω του αδελφού μου να έρθει με το διπλοκαμπινο να σε φορτώσει ‘.
16. Παρακινούσε σε συνεργασία με τον μαθητή .... ..... το σύνολο των μαθητών να παραδώσουν τις εργασίες τους και να εγκαταλείψουν μαζικά την ταξη. Η μη εισάκουση της προτροπής τους, τους ωθησε να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, βίαια και ετσιθελικά να αποσπάσουν τα μη ολοκληρωμένα γραπτά δοκίμια του συνόλου των μαθητών από τα θρανία και να τα εγκαταλείψουν στην έδρα πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα στερώντας με αυτή τους την ενέργεια τη δυνατότητα από τους μαθητές να εξασφαλίσουν ικανοποιητικής βαθμολογίας.
17. Αδικαιολόγητα και εσκεμμένα εγκατάλείψε την ταξη.
18. Μετά την επέμβαση της διεύθυνση της σχολής αν και επέστρεψε στην τάξη διατήρησε στάση αποχής από κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα.
19. Κατά την έξοδο του εκπαιδευτικού από την αίθουσα καρτερούσε πλησίον της πόρτας και καθώς αυτός περνούσε μέσα απ’ αυτήν, βίαια έσπρωξε τη πόρτας για να κτυπήσει τον εκπαιδευτικό.
20. Κατά την αποχώρηση του εκπαιδευτή από το χώρο φωνασκούσε διάφορες φράσεις υβριστικού περιεχομένου προς τον εκπαιδευτή και ταυτόχρονα δημιουργούσε κάποιες ζωικές φωνές.

Με εκτίμηση
Χρ. Πεγειώτης
Κοινοποίηση
Διευθυντής Σχολής
Υπεύθυνος Τμήματος

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΊ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.

ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Mon July 03, 2017, 11:30:26
Αγαπητέ συνάδελφε Χρίστο, υποκλίνομαι στη σοβαρή και ειλικρινή τοποθέτησή σου και μακάρι να το αντιληφθούν οι υψηλά ιστάμενοι καρεκλοκένταυροι, ότι οι εκπαιδευτές στις Τεχνικές Σχολές δίνουν ένα πραγματικό αγώνα ψυχοσυναισθηματικής επιβίωσης. Αλλά το χειρότερο από όλα, είναι ότι σε δεκαπέντε χρόνια από τώρα, δεν θα υπάρχουν καταρτισμένοι τεχνίτες στην αγορά εργασίες (χαριστικό απολυτήριο σε αδιάφορους, αναλφάβητους, ταραξίες μαθητές), με ότι καταστροφικό επακόλουθο στη Κυπριακή Οικονομία.
Κατάντησαν οι Τεχνικές σχολές, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ο Θεός να βάλει το σιέρι του.

Χρίστος Πεγειώτης
Sun July 02, 2017, 22:13:26
Επειδή ο συντάκτης είναι ειλικρινής και γνωρίζει καλύτερα τα πραγματικά στοιχεία στο χώρο του Λυκείου τρέφει την ελπίδα ότι στις Επαγγελματικές Σχολές θα επέλθει "θεραπεία" της αδιαφορίας των μαθητών, ας μελετήσει τον "Εικοσάλογο του Τεχνίτη" που συντάκτηκε από εκπαιδευτικούς που αυτοχαρακτηρίζοντε "Φροντιστές" και δραστηριοποιούντε στα Στοχευμένα Τεχνικά Ιδρύματα Κύπρου, που ονομάζονται Τεχνικές Σχολές Κύπρου-οι μοναδικές επαγγελματικές σχολές- από τους αρμόδιους και να είναι σίγουρος ότι η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.
Θα υπάρξει αλλαγή αν εισακουστεί η παράκληση του στο τέλος του άρθρου.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ (Σ.Τ.Ι.Κ)
ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ Σ.Τ.Ι.Κ
ΕΤΟΣ: 2016-2017
Ιούλιος 2017
ΠΡΟΣ: Κάθε ενδιαφερόμενο για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
ΘΕΜΑ: ΕΙΚΟΣΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΤΗ για τα Δικαιώματα του οικοτρόφου (Μαθητή).
Θεωρείται δικαίωμα του κάθε οικοτρόφου :
1. Να προσέρχεται στα μαθήματα δίχως τετράδια, βιβλία, όργανα, φόρμες, στολή.
2. Να μπαινοβγαίνει από τα παράθυρα στην τάξη.
3. Να απέχει από κάθε εκπαιδευτική εργασία, δραστηριότητα ή εκδήλωση.
4. Να κάθεται να ανεβαίνει, να χορεύει πάνω στα θρανία και τα περιβάζια της τάξης.
5. Να οργανώνει χαρτοπαίγνιο ή να παίζει με μπάλες εντός της τάξης.
6. Να κοιμάται στην τάξη.
7. Να κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου προς ψυχαγωγία του εντός της τάξης.
8. Να καταστρέφει κακόβουλα εξόπλισμό ή περιουσία του ιδρύματος.
9. Να βρίζει, ειρωνεύεται, απειλεί και προκαλεί κακόβουλες ζημιές στους φροντιστές.
10. Να καπνίζει στην τάξη και σε όλους τους χώρους του ιδρύματος.
11. Να εισέρχεται στην τάξη όποτε επιθυμεί και σε ποιά μαθήματα επιθυμεί.
12. Να παραμένει στην τάξη όταν του επιβάλεται η ποινή της αποβολής από την τάξη.
13. Να πηδά στην παρουσία των φροντιστών από τους φράκτες για να φύγει από το ίδρυμα.
14. Να δικαιολογεί/διαγράφει τις υπεράνω του ορίου αδικαιολόγητες/δικαολογημένες απουσίες.
15. Να βαθμολογείται με ικανοποιητικό βαθμό τα τετράμηνα όταν η επίδωση του δεν είναι τέτοια.
16. Να εγκαταλείπει με τη λήξη της πρώτης μισής ώρας τις τελικές εξετάσεις όταν ο μέσος βαθμός των τετραμήνων είναι μη ικανοποιητικό.
17. Να διεκδικά «βοήθεια» από τους εκπαιδευτικούς όταν δεν έχει εξασφαλίσει ικανοποιητικό βαθμό σε περισσότερα από δύο μαθήματα τον Ιούνιο και στα άλλα να του παρέχει την αναγκαία βοήθεια η «σοφία του καθηγητικού συλλόγου» μετά τις ανεξετάσεις.
18. Να βαθμολογείται με βαθμό 19/20 ή 20/20 στην προφορική εξέταση όταν στη γραπτή εξέταση εξασφαλίζει τον βαθμό 1/20.
19. Να παρουσιάζει επιστολές ψυχιάτρων ή δικηγόρων όταν δεν προσφέρεται η επιθυμητή «βοήθεια» για να προαχθεί στην επόμενη τάξη.
20. Να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις βαθμίδες της κοινότητας ασχέτως ποινικού μητρώου.

ΕΛΕΓΕ ΚΛΑΙΩΝ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ
Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται,
διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητος,
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία,
την αναίδεια του λόγου ως ισότητα
και την αναρχία ως ευδαιμονία!!

Εκπαιδευτής

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016