KESJULY18

2017-06-28 19:02:01
Επ. Παιδείας: Ανισότητες και αδικίες σε βάρος των εκπαιδευτικών των απογευματινών προγραμμάτων

Επ. Παιδείας: Ανισότητες και αδικίες σε βάρος των εκπαιδευτικών των απογευματινών προγραμμάτων


Κ. Χατζηγιάννης: Συσσωρεύσαμε βουνό αδικιών και ανορθοδοξία. Αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος θα οδηγήσει σε περισσότερο λίπος και σε νέα προβλήματα

Γ. Γεωργίου: Όσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του ΥΠΠ βιώνουν μια εργασιακή ανασφάλεια

Ολική αντιμετώπιση της εργοδότησης στην εκπαίδευση, στη βάση των ευρημάτων της μελέτης που αποφασίστηκε θα άρει τις αδικίες που παρατηρούνται μεταξύ των εκπαιδευτικών ζήτησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και οι οποίοι, μετά την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ, εργοδοτούνται με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι για τις συμβάσεις απασχόλησης στον τομέα της Παιδείας, είναι γνωστή η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και είναι ευρέως διαδεδομένο ότι υπάρχει «τεράστιο λίπος» στον τομέα της εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται και  πρέπει να λυθούν. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για σύγκλιση στο εργασιακό καθεστώς, συνέχισε προσθέτοντας πως εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα επιμορφωτικά, στα ολοήμερα και τα μουσικά και αθλητικά σχολεία εργοδοτούνται με δυσανάλογο καθεστώς σε σχέση με άλλους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης.
Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες, συνέχισε προσθέτοντας ότι είναι γνωστές οι διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διενέργεια μελέτης προς εξορθολογισμό της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της εκπαίδευσης.
Δεν μπορεί ο ένας εκπαιδευτικός να μοριοδοτείται για σκοπούς προαγωγής και ο άλλος ενώ η υπηρεσία του αναγνωρίζεται, όχι.  
Αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος θα οδηγήσει σε περισσότερο λίπος και ενδεχομένως σε νέα προβλήματα, είπε περαιτέρω ο κ. Χατζηγιάννης προσθέτοντας ότι οι συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να κατανοήσουν  ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων.
Με την μέχρι τώρα πρακτική συσσωρεύσαμε βουνό αδικιών και ανορθοδοξία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, αναφέροντας πως δεν μπορεί να λειτουργεί προδημοτική με ένα μαθητή και να έχουμε ένα διευθυντή, ένα υποδιευθυντή και μια καθαρίστρια.
Θα συνεχιστεί η συζήτηση στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, της Νομικής Υπηρεσίας υπό το φως της μελέτης,  για να εξορθολογιστούν τα πράγματα και όχι με την αποσπασματική συνδικαλιστική προσέγγιση των παίρνουμε και ικανοποιώντας αλλά στο τέλος να συσσωρεύεται βουνό αδικιών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (επαρχίας Λάρνακας) που ενέγραψε με άλλους βουλευτές του ΑΚΕΛ, το θέμα προς συζήτηση είπε πως ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ομολόγησε ότι η Τρόικα διέταξε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη στο θέμα της αγοράς υπηρεσιών στη παιδεία, η οποία υπάκουσε.
Παρατήρησε περαιτέρω ότι η απόφαση εντάσσεται και στο πλαίσιο «του δικού της μανιφέστου, η οποία υπηρετώντας τις ιδεολογικές της επιλογές, διέλυσε το ΙΔΑΒΕΠ και οδήγησε όσους εκπαιδευτικούς εργοδοτούσε το ίδρυμα σε εργασιακή βαρβαρότητα μέσα από την αγορά υπηρεσιών.
Ο κ. Γεωργίου είπε στη συνέχεια ότι όσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, ΚΙΕ, Ολοήμερα, Επιμορφωτικά, Μουσικά και Αθλητικά σχολεία βιώνουν μια εργασιακή ανασφάλεια, υπαμείβονται, καταβάλλουν ψηλές εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοεργοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα, δεν πληρώνονται αργίες, καθυστερεί η καταβολή των μισθών τους, δεν μοριοδοτείται η εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία και «απαγορεύεται» να ασθενήσουν.
Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση επηρεάζονται πέραν των 800 ανθρώπων, είπε απαντώντας σε ερώτηση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να αφουγκραστεί την αγωνία αυτών των εκπαιδευτικών και μακριά από τα όποια προσχήματα να εγκύψει στο πρόβλημα και να το επιλύσει αίροντας την κατάφωρη αδικία.   


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016