KESJULY18

2017-06-27 15:48:12
Υποψήφιοι Διδάκτορες και Πανεπιστήμιο Κύπρου

Υποψήφιοι Διδάκτορες και Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και δη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, περιλαμβάνουν ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων διδακτόρων. Πρόκειται για άτομα που έχουν αποκτήσει το βασικό τους πτυχίο, όπως και το μεταπτυχιακό τους, και βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης της διδακτορικής τους έρευνας που οδηγεί στον διδακτορικό τίτλο, που είναι το ανώτερο πανεπιστημιακό δίπλωμα που μπορεί να λάβει κανείς. Πρόκειται, δηλαδή, για επιστήμονες, νεαρούς κατά πλειοψηφία, που δίνουν ελπιδοφόρο μήνυμα για συνεισφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι προς όφελος της ανθρωπότητας. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφισβητεί τις δεξιότητες ή το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αυτών των ατόμων.

Δεν οφείλει τόσο το κράτος όσο και το πανεπιστήμιο να επενδύσει σε αυτά τα παιδιά;

Κι όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι διδάκτορες βρίσκονται παραγκωνισμένοι, χωρίς να μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά στο διδακτικό ή ερευνητικό κομμάτι. Το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους διδάκτορες να διδάξουν ή να εμπλακούν σε ερευνητικά πρότζεκτ, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες εμπειρίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού παρέχουν την ευκαιρία για διδασκαλία ήδη σε υποψήφιους για μάστερ ενώ οι υποψήφιοι διδακτορικού τίτλου αναλαμβάνουν πλήρη διδασκαλία.

Δεν φτάνει μόνο να πανηγυρίζουμε την άνοδο του πανεπιστημίου στις παγκόσμιες θέσεις κατάταξης αλλά να μεταβιβάζουμε σε αυτούς που αποτελούν το βασικό συστατικό του πανεπιστημίου, τους φοιτητές, τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, να αναπτυχθούν επαγγελματικά αλλά και να αυξήσουν τις εμπειρίες τους.

Λύσεις υπάρχουν, δεν είναι ζήτημα χρημάτων, εφόσον δεν είναι αυτός ο σκοπός. Απόκτηση διδακτορικού δεν σημαίνει διαβάζω επί χρόνια, κάνω τη διατριβή μου, την περατώνω και τέλος, αλλά μού δίνεται η δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να εμπλακώ στα της διδασκαλίας/έρευνας και να πάρω εμπειρίες τις οποίες θα αξιοποιήσω στα μετέπειτα χρόνια.  

Απευθύνω έκκληση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και στους προέδρους των εκάστοτε τμημάτων να λάβουν δραστικά μέτρα προς στήριξη των Υποψηφίων διδακτόρων, το οποίο θεωρώ κάτι περισσότερο από αδήριτη ανάγκη.

*Υποψήφιος Διδάκτορας Αναλυτικών Προγραμμάτων και Συγκριτικής Παιδαγωγικής

Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρο


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κυριάκος Χατζηγιάννης
Thu July 06, 2017, 00:18:15
Ναι υπάρχει ανάγκη για προβληματισμό και θα πρέπει να γίνει στη βάση ωστόσο όχι της επιδότησης αλλά της ενίσχυσης της σχέσης Πανεπιστημίων με την Αγορά!! Συμφωνώ ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε ως σύστημα με απόφαση!!!

Γρηγόρης Μακρίδης
Wed June 28, 2017, 13:14:26
Γιώργο, είναι γνωστό το πρόβλημα που αναφέρεις και ως πρώην Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων γνωρίζω το κενό αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε με προτάσεις να υποστηρίξουμε , ιδιαίτερα για την εμπλοκή σε Ερευνητικά Έργα. Σε κάποιες προσκλήσεις είναι εύκολη η εμπλοκή κάποιου που δεν είναι κανονικός υπάλληλος του ιδρύματος αλλά σε άλλες προσκλήσεις πρέπει κάποιος να είναι υπάλληλος. Φυσικά το ΠΚ μπορεί να πάρει αποφάσεις και να δώσει λύσεις με συμβόλαια μερικής απασχόλησης στη βάση των οποίων να μπορεί κάποιος να συνδεθεί με Ευρωπαϊκά Έργα και νομίζω υπάρχει αυτό το παράθυρο.
Να γνωρίζεις ότι αναπτύσσεται σύντομα ένα νέο επαγγελματικό προσόν που δεν υπάρχει, το Research Project Management Certification, από τον οργανισμό European Association of Career Guidance το οποίο θα είναι χρήσιμο για όλα τα παιδιά σαν εσένα.
Επίσης έχετε δικαίωμα να εμπλακείτε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με NGOs με τους οποίους μπορείτε να συνάψετε συμβόλαια εθελοντισμού. Επίσης αν είσαστε ομάδα 20 Διδακτορικών φοιτητών μπορείτε να δημιουργήσετε ένα Youth Group και αφού ορίσετε εκπρόσωπό σας να αποκτήσετε το γνωστό κωδικό PIC και να συμμετάσχετε σε Ευρωπαϊκά έργα ως ομάδα Youth Group.

Ευχαρίστως να σας συναντήσω για περισσότερη ενημέρωση και ιδέες για επιλογές δραστηριοποίησης σας.

Καθηγητής Γρηγόρης Μακρίδης
President – European Association of ERASMUS Coordinators
Preisdent – European Association of Career Guidance
makrides.g@eaecnet.com

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016