KESJULY18

2017-06-27 11:00:35
Το στοίχημα της νέας χρονιάς

Το στοίχημα της νέας χρονιάς


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΛΛΑ*

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά, οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι στην παιδεία, καλούμαστε να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας χρονιάς που αρχίζει τον Σεπτέμβρη. Πέραν από τις εσωτερικές διαδικασίες και προετοιμασίες στο αρμόδιο Υπουργείο, καθοριστικής σημασίας είναι η τροχοδρόμηση ενός ουσιαστικού διαλόγου και μιας διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς  για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Έγκαιρα θα πρέπει να λειτουργήσουν μηχανισμοί συνεχούς ελέγχου και παρακολούθησης όλων των πτυχών της σχολικής ζωής. Παράλληλα, βασικός άξονας της δράσης θα πρέπει να είναι η κατανομή και η ομαδοποίηση των διαφόρων θεμάτων για λήψη, όπου χρειάζεται, πολιτική απόφαση και η διαμόρφωση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά για τη ρύθμιση ζητημάτων και ελλείψεων που διαπιστώνονται κατά την προηγούμενη. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, χωρίς λειτουργικά ή άλλα προβλήματα.

Αυτό το στοίχημα για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν αφορά μόνο τον Υπουργό, αλλά όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιδείξουν όλοι την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση και πέραν από τα ζητήματα που κάθε χρόνο βρίσκονται ενώπιόν μας, να αγγίξουν και οποιαδήποτε άλλα κρίσιμα και καθοριστικά χρήζουν αντιμετώπισης. Σημειώνουμε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση μεταθέσεων, τοποθετήσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών καθώς και  των μετεγγραφών παιδιών, έτσι που χωρίς εκπτώσεις θα πρέπει να τηρηθούν τα κριτήρια και οι εκπαιδευτικοί περιορισμοί.

Οι εντάσεις, οι διαφωνίες και οι συζητήσεις για εκπαιδευτικά ζητήματα αναπόφευκτα επηρεάζουν το κλίμα μέσα στο οποίο λειτουργεί η εκπαίδευση στον τόπο μας. Κυρίως, σ΄ ό,τι αφορά τη δημόσια εκπαίδευση είναι σημαντικό να επικρατήσουν, από όλες τις πλευρές, χαμηλοί τόνοι και να μην δημιουργούνται θέματα, τα οποία θα τα βρούμε, στη συνέχεια, μπροστά μας. Αν όλοι εννοούμε αυτά που λέμε, θα πρέπει να τα κάνουμε και πράξη. Δεν μπορούμε δηλαδή από τη μια να ανησυχούμε για το μέλλον των παιδιών μας και της παιδείας, και από την άλλη, με τη δράση μας να δημιουργούμε συνθήκες για το αντίθετο. Η παιδεία δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε αντιπαράθεσης, αλλά ενός υγιούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Η παιδεία είναι το μέλλον του τόπου μας και μέσα από αυτό το φακό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στην καθημερινότητα.

Έγκαιρα, λοιπόν,  θέτουμε το θέμα της ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, προσβλέποντας σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και στις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα σχολεία μας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε τις προθέσεις και τις δυνατότητες κανενός, αλλά είναι σημαντικό σε τακτά διαστήματα να επαναφέρουμε στο μυαλό μας διαχρονικές θέσεις και αρχές που αφορούν στην παιδεία και ευρύτερα στην κοινωνία με επίκεντρο το παιδί-αυριανό πολίτη.

Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε το στοίχημα! Ο διδακτικός χρόνος είναι πολύτιμος!

*Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016