KESJULY18

2017-06-26 01:02:28
Ταξίδι μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Δροσιάς στην Αθήνα από τον διαγωνισμό «Μέρα»

Ταξίδι μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Δροσιάς στην Αθήνα από τον διαγωνισμό «Μέρα»


 Το όμορφο «ταξίδι» του διαγωνισμού ΜΕΡΑ που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τέλος. Ωραίο το ταξίδι προς την Ιθάκη, όταν όμως φθάνεις και στον προορισμό σου είναι ακόμη πιο όμορφο...

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Δροσιάς που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ΜΕΡΑ 2016 - 17, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και έλαβαν το πρώτο βραβείο στο  γυμνασιακό κύκλο, χρησιμοποίησαν το χρηματικό έπαθλο που κέρδισαν για να πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό - ψυχαγωγικό ταξίδι στην Αθήνα.

Επισκέφθηκαν την Ακρόπολη των Αθηνών και το Μουσείο της...περπάτησαν στα όμορφα στενά της Πλάκας και στου Ψυρρή...Γεύτηκαν τα υπέροχα γλυκά του "Little Kook" και γοητεύτηκαν από τον παραμυθένιο του διάκοσμο ...

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου "έγιναν ένα με τ' αστέρια", έμαθαν ότι υπάρχουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες και ο καθένας έχει διακόσια δισεκατομμύρια πλανητικά συστήματα ("μάλλον δεν είμαστε μόνοι μας κύριε" μου είπαν)...είδαν παραστατικά την δημιουργία και το τέλος ενός ήλιου...έμαθαν ότι πριν σβήσει γίνεται "Λευκός Νάνος"... και ότι κι ο δικός μας κάποτε θα σβήσει...

Μετά στη Μαρίνα "Φλοίσβος" επιβιβάστηκαν στο αντιτορπιλικό - ναυτικό μουσείο- "ΒΕΛΟΣ" και έμαθαν για τη δράση του ενάντια στη Χούντα. Δίπλα, ένα ομοίωμα μια αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους έδωσε νόημα στην ιστορία που διδάσκονται στο σχολείο...το μπρούντζινο έμβολο που είδαν στην πλώρη της εμβόλιζε τα περσικά πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, μάλλον αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε ούτε και ο Παρθενώνας που επισκέφτηκαν την προηγούμενη μέρα.

Στο Ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος έμαθαν για τη "σχάση" και την "σύμπτυξη" έμαθαν πως λειτουργεί ο πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας του ερευνητικού κέντρου...πώς γίνεται μια ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση...κατάλαβαν τι έγινε στη Φουκουσίμα και γιατί δεν τα κατάφεραν οι Ιάπωνες με την τόση τεχνολογία που διαθέτουν να αποφύγουν το μοιραίο ατύχημα...είδαν τον εξοπλισμό παραγωγής ηλεκτρονίων και νετρονίων και έμαθαν για τη διαδικασία παραγωγής τους.

Το απόγευμα ανέβηκαν στο Λυκαβηττό και είδαν την απεραντοσύνη της Αθήνας...συνειδητοποίησαν πόσο μικρή είναι η Λάρνακα!

Τέλος, γνώρισαν παιδιά από την Ισπανία και την Καλιφόρνια που και εκείνα ήταν σε σχολική επίσκεψη στην Αθήνα και τυχαία έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο...έπιασαν φιλίες και αντάλλαξαν απόψεις ("κύριε πρώτη φορά στη ζωή μας μιλούσαμε μόνο αγγλικά για τόση ώρα").

Η ανταμοιβή, ιδιαίτερα σε ένα διαγωνισμό, αναμφισβήτητα αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές ούτως ώστε να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ευχαριστούμε το ΙΠΕ που διοργανώνει αυτό τον διαγωνισμό και για τα βραβεία που δίνει έτσι που οι μαθητές μας να μπορούν να βιώνουν αυτές τις εμπειρίες που τελικά γίνονται εμπειρίες ζωής.

Θεόδωρος Δημοσθένους

Μηχανολόγος Μηχανικός

Καθ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Γυμνάσιο Δροσιάς

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Περικλέους
Thu July 06, 2017, 13:04:58
Μπράβο στα παιδιά του Γυμνασίου Δροσιάς για την συμμετοχή και βράβευση τους στο ΜΕΡΑ. Μπράβο όμως και στον συνάδελφο κ. Θεόδωρο Δημοσθένους που τα ενέπνευσε και τα καθοδήγησε σε όλη αυτή την προσπάθεια. Τέτοιους εκπαιδευτικούς πρέπει να τους προσέχουμε για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε στην πολύπαθη Παιδεία μας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016