KESJULY18

2017-06-24 14:17:57
Παγκύπριες Εξετάσεις, ο καθρέφτης της αποτυχίας

Παγκύπριες Εξετάσεις, ο καθρέφτης της αποτυχίας


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ* 

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ως ενιαία εξέταση, αποτελεί το πιο αξιόπιστο μέσο για την αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων κάθε σχολής Λυκειακού Κύκλου και κατʼ επέκταση  του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων αναδεικνύουν κάθε χρόνο τα προβλήματα και τις αδυναμίες που ταλανίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που θυματοποιεί μια μεγάλη μερίδα μαθητών και μαθητριών, λόγω της προχειρότητας που υπάρχει και των σκοπιμοτήτων που ευνοούν την παραπαιδεία.

Η αποτυχία στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, η οποία παρουσιάζεται και φέτος, αποτελεί την κυριότερη ένδειξη αποτυχίας του συστήματος. Τα στατιστικά στοιχεία των εξετάσεων των  τελευταίων οκτώ χρόνων, παρουσιάζουν τον μέσο όρο στο μάθημα των Νέων Ελληνικών να κυμαίνεται ανάμεσα στο 7,5/20 μέχρι το 9,5/20. Αυτή η τραγική κατάσταση θα συνεχίζεται σίγουρα και στα επόμενα χρόνια. Η πεποίθηση ότι μπορούν να παρακολουθούν την ίδια ύλη στο συγκεκριμένο μάθημα οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν παράλληλα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά από τη μια και οι μαθητές/τριες που κουβαλούν αναρίθμητα κενά από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο από την άλλη, είναι τουλάχιστον ουτοπία. Η πιο πάνω διαπίστωση τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα της φετινής εξέτασης, κατά την οποία ένας στους τέσσερις τελειόφοιτους βαθμολογήθηκε κάτω από  το 04/20.

Η ίδια εικόνα αποτυχίας παρουσιάζεται πολύ συχνά και στα αποτελέσματα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας και της Χημείας Κατεύθυνσης. Σε αντίθεση με τα Νέα Ελληνικά που είναι μάθημα κοινού κορμού, οι μαθητές/τριες επιλέγουν τα πιο πάνω μαθήματα, ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων είναι απρόβλεπτος. Η αδυναμία των θεματοθετών,  να σταθμίσουν τον βαθμό δυσκολίας και τη διαβάθμιση των εξεταστικών δοκιμίων αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που οδηγεί στην αποτυχία που παρουσιάζεται κάθε χρόνο. Η αδυναμία αυτή θυματοποιεί όλους τους τελειόφοιτους, αλλά περισσότερο όσους στοχεύουν στην εξασφάλιση καλής βαθμολογίας στο απολυτήριό τους και  την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων σχετίζεται με τον αριθμό των μαθητών, οι οποίοι εγκατέλειψαν το σχολείο. Ενώ μεγάλος αριθμός εγγράφεται και φοιτά στην Α΄ τάξη Λυκειακού Κύκλου, περίπου 800 παιδιά, αδυνατούν να φτάσουν μέχρι τη Γ΄ τάξη Λυκείου. Το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 12%, εγκαταλείπει το σχολείο καθρεφτίζει την αποτυχία του συστήματος.

Η επιμονή των μεταρρυθμιστών να θεωρούν ότι όλα τα παιδιά, μετά την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, έχουν την ίδια ικανότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα του ιδίου επιπέδου αποτελεί την κύρια αιτία της αποτυχίας. Θύματα της πιο πάνω τραγικής κατάστασης είναι οι μαθητές/τριες, που εγκαταλείπουν το σχολείο και όσοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, λόγω έλλειψης προηγούμενων γνώσεων. Ο αριθμός των παιδιών αυτών αποτελεί το 20 – 25% όσων εγγράφονται κάθε χρόνο στην Α΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Επιλογικά, θα  έλεγα  ότι  είναι καιρός να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία, οι απόψεις των Διευθύνσεων των σχολείων μας και των μάχιμων εκπαιδευτικών, ώστε να αντιμετωπιστούν σφαιρικά τα πιο πάνω προβλήματα.

*Διευθυντής  Τεχνικής  Σχολής  Μακάριος  Γ΄ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρία Γεωργίου
Tue July 11, 2017, 15:39:28
Όλοι οι προλαλήσαντες έχουν εν μέρει δικαίο σε κάποιο σημείο. Δυστυχώς η διαπαιδαγώγηση των παιδιών δεν εναί άσπρο-μαύρο. Πιστεύω ότι τα παιδιά πρεπει να προάγονται με την αντικειμενική βαθμολογία που θα πετυχαίνου μέσα από αδιαβλήτες εξετάσεις με ενιαία γραπτά που θα γράφουν ακόμα από την Στ δημοτικού μέχρι την αποφοίτηση τους από το λύκειο. Ετσί θα καταγράφετε η πρόοδος τους και οι ελλείψεις τους σε κάθε βαθμίδα.Πρέπει να τηρούντε οι γραμμένοι κανονισμοί στα σχολεία και να μην εξεταζεται η κάθε περίπτωση κατα το δοκούν, να υπάρχει πειθαρχία, και να δοθούν διεξόδοι στα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το ενιαίο σύστημα σε άλλου είδους σχολεία .Οι τεχνικές σχολές να προσφέρουν πραγματικά τεχνική μόρφωση κι όχι να ακολουθούν τα λύκεια . Τα πανεπιστήμια να εκλέγουν τους υποψήφιους φοιτητές και τα σχολεία να δίνουν απολυτήρια.

Anonymous
Sun June 25, 2017, 15:27:44
Προς Νικο Αντωνίου
Από Χρίστο Πεγειώτη
Εκτός των παιδιών με περιορισμένες ικανότητες για κατανόηση και αφομίωση νέου υλικού υπάρχουν οι αδιάφοροι και οι απαθείς που μπορούν να παράξουν έργο οταν περιοριστού τα περιθώρια της εύκολης επίτευξης του στόχου τους -"να πιάσουν το χαρτί" (να πάρουν το απολυτήριο). Η μη ικανοποιητική αξιολόγηση στο πρώτο τετράμηνο προκάλεί την αλματώδη ανέλιξη στο δεύτερο τετράμηνο στη πλειοψηφία των μαθητών της κατηγορίας αυτής.
Τώρα για τα άτομα με τις τεράστιες συσσωρευμένες γνωσιολογικές ελλείψης προσωπικά θεωρώ ανυπόστατη τη νομοθεσία που προβλέπει την επανάληψη του έτους σε περίπτωση αποτυχίας εξασφάλισης ικανοποιητικής βαθμολογίας σε κάποια μαθήματα και επικροτώ την ανάγκη για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αντικειμενικής αξιολόγησης στο ενδεικτικό του μαθητή δίχως να του στερεί το δικαίωμα μετάβασης στην επόμενη τάξη, πρακτική που εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.
Εκπαιδευτής Τεχνικής Εκπαίδευσης

Χρίστος Πεγειώτης
Sun June 25, 2017, 14:00:58
Συμπληρωματικά στα στοιχεία που παρατείθεντε αναφορικά με την έλλειψη ικανότητας του 25% των "προαχθέντων μαθητών" στον λυκειακό κύκλο να παρακολουθήσου μαθήματα αυτού του επιπέδου, ως αποδεικτικό στοιχείο του λόγου το αληθές θα πρέπει να αναφερθεί ο ανεπίσημος θέσμός του «διαγνωστικού τεστ γνώσεων» που έχει εισαχθεί σε μεγάλο αριθμό σχολείων λυκειακού επιπέδου και διεξάγεται κατά την έναρξη κάθε νέου σχολικού έτους. Οι νεοεισερχόμενοι μαθητές εξετάζοντε σε τρία μαθήματα - Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική- με εξεταζόμενη ύλη παραπλήσια αυτής που διδάσκεται στην Ε’ τάξη Δημοτικού. Από προσωπική εμπειρία, ο μέσος βαθμός κειμένεται γύρω στα 6/20. Μετά από δίμηνη εντατική εκπαίδευση στα μαθήματα αυτά το ίδιο τεστ επαναλαμβάνεται για να επιτευχθεί καλυτέρευση αποτελεσμάτων, με μέσο βαθμό στα 9/20.
Ας αναλογισθεί ο καθένας ποιά πρέπει να είναι η στάση του εκπαιδευτικού ότα θα αρχίσει να «εκπαιδεύει» άτομα λυκειακής ηλικίας με γνώσεις που δεν ικανοποιούν ούτε τις απαιτήσεις της δημοτικής εκπαίδευσης. Τα αναλυτικά προγράμματα του λυκιακού κύκλου είναι δημοσιευμένα και ο εκπαιδευτικός είναι υπόχρεος να τα ακολουθεί, να τα διδάσκει και να πετυχένει την εμπέδοση τους από μαθητές που ποτέ δεν γνώρισε προηγουμένως ούτε καμοιά υπηρεσία μερίμνησε να τον ενημερώσει για τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε ξεχωριστή περίπτωση.
Το χαμηλό γνωσιολογικό.επίπεδο και η ανομοιότητα του στο σύνολο, αναποφεύκτα δημιουργεί το δείλημμα το οποίο αντιμετωπίζει ο κάθε εκπαιδευτικός, να δημιουργήσει ομάδες πολλών ταχυτήτων μέσα στο κάθε τμήμα ή να απλοποιήσει ή/και να μειώσει τη διδαχθείσα ύλη και απαιτήσεις του σε τέτοια επίπεδα ώστε να ανταποκρίνεται τουλάχιστο στις δυνατότητες του μέσου μαθητή.
Το ερώτημα που προκύπτει μέσα από τη δημιουργηθείσα κατάσταση μπορεί να γίνεται κατανοητό από όλους τους αρμόδιους της εκπαίδευσης, δε υπάρχει όμως η πρόθεση από καμοιά αρχή να το απαντήσει. Αρκούντε σε προφορικές συμβουλές που ακούουνται όμορφα από αυτούς που δεν έχου την υποχρέωση να τις ακολουθήσουν για επίτευξη του προκαθορισμένου επιθυμητού στόχου.
- «Σκοπός είναι να διαμορφώσουμε χαρακτήρες.»
- «Σκοπός είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο έστω και ένα σκαλί πιο πανώ.»
- «Σκοπός είναι να προστατεύσουμε τα ανήλικα παιδιά από τους κινδύνους της κοινωνίας.»
- «Σκοπός να κανουμε τα παιδιά στο χώρο που βρίσκοντε να νιώθουν χαρούμενα.»
- «Σκοπός είναι να απαλύνουμε το φορτίο που κουβαλά στους ώμους του το κάθε παιδί.»
- «Σκοπός είναι να αναπτύξουμε θετικό και φιλικό κλίμα μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού»
Στις ενδιάμεσες εξετάσεις οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς συμβούλους, τους σχολικούς ψυχολογους, τη «φιλεσπλαχνία» της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και υπό την επίδραση πολλών άλλων έμμεσων ή άμεσων παρεμβάσεων, όλοι αυτοί οι δείκτες εχουν τη βαρύνουσα σημασία και επίδραση στη διαμόρφωση του βαθμού του κάθε μαθητή. Στις Παγκύπριες τελικές εξετάσεις κατα παράδοξο τρόπο όλοι αυτοί οι δείκτες απομονώνονται για να λάβει δεσπόζουσα θέση αποκλειστικά και μόνο ο γνωσολογιακός για να αφήσει όλους τους «θεατές» της δωδεκαετούς παραγωγικής φοίτησης των παιδιών μας άναυδους και απορημένους γιατί το δημόσιο σχολείο επανδρώνεται με ανίκανους εκπαιδευτικούς.
Εχω θέσει σαν παρατήρηση σε άλλο άρθρο ότι έντεχνα αποφεύγεται η καθιέρωση των αδιάβλητων και αντικειμενικών εξετάσεων για κάθε τετράμηνο ή τουλάχιστο για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα στου θέατές του «εκπαιδευτικού έργου».
Η ακόμα γι’ αυτούς που θέλουν «On line» να παρακολουθούν τα δρόμενα ας μεσολαβήσουν να αρθεί η απαγόρευση εγκατάστασης κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλες τις εκπαιδευτικές αίθουσες και γρήγορα θα εξαφανιστούν όλες οι στρεβλώσεις αυτού του συστήματος που κρύβει τόσα μυστήρια.

Νίκος Αντωνίου
Sun June 25, 2017, 01:27:09
Ο καθένας ρίχνει το φταίξιμο εκεί που τον βολεύει, ο ένας στη μη στασιμότητα και στο δημοτικό, ο άλλος στη μη διαφοροποίηση της μάθησης και στους αλλοδαπούς, για όλους φταίει το σύστημα και όχι οι πρακτικές που χρησιμοποιούμε. Θα 'θελα να ρωτήσω τους εκπαιδευτικούς, στα τόσα χρόνια που διδάσκουν στην τάξη και βαθμολογούν μαθητές/μαθήτριες αν θυμούνται να έτυχε κάποιο παιδί που βελτίωσε την απόδοση του από απροβίβαστο σε προβιβάσιμο και να υπενθυμίσω ότι τα ξένα παιδιά φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε αναλογία από τα δικά μας.
Το μεγάλο φταίξιμο έχουν πρώτα οι εκπαιδευτές των εκπαιδευτικών μας και κατόπιν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Οι αυτοεπωνομαζόμενοι εκδότες των διδακτικών βιβλίων (αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που φεύγουν από τις τάξεις και υπηρετούν ως αυτόκλητοι ειδικοί στα παιδαγωγικά ινστιτούτα και στις υπηρεσίες εξεταστών και θεματοθετών) αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί στην τάξη έχουν την εντύπωση ότι ο ρόλος τους είναι να εξετάζουν, να κρίνουν και να αξιολογούν, να αποφασίζουν ποια παιδιά θα αριστεύουν, ποια θα μένουν ανεξεταστέα και στάσιμα και ποια είναι ικανά για να γίνουν γιατροί, μαθηματικοί, παιδαγωγοί και φιλόλογοι.
Όσον αφορά τους αυτοβαφτιζόμενους/αποσπασμένους εκδότες είναι καλό να ρίξουν μια ματιά στα βιβλία που κυκλοφορούν για ΜΑΘΗΣΗ(όχι διδασκαλία) των Αγγλικών και άλλων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Γεώργιος Χατζημιχαήλ
Sat June 24, 2017, 22:52:41
Κύριε Ευρυπίδου διάβασα με προσοχή τα σχόλιά σας, τα οποία δεν σχετίζονται με την ουσία των όσων αναφέρω. Τα στοιχεία που αναφέρει η Kομισιόν είναι γνωστά. Αλλά εγώ δεν έγραψα ούτε για τριτοβάθμια εκπαίδευση, ούτε για προσχολική, ούτε για κατάρτιση. Έγραψα για τη Λυκειακή Εκπαίδευση και οι πολύ ψηλοί αριθμοί των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι ένα γεγονός.
Αναφορικά με το ερώτημά σας για την εκπαίδευση αλλοδαπών στη Σχολή μας, αντί απάντησης, θέλω να σας προσκαλέσω στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής μας, την ερχόμενη Πέμπτη, να συγχαρείτε αυτά τα παιδιά, που δεν είναι λίγα, όταν θα αποφοιτούν.
Το θέμα των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, επιβεβαιώνει την εισήγησή μου για εμπλοκή των Διευθύνσεων των σχολείων και των μάχιμων εκπαιδευτικών.
Αναφορικά με τις εισηγήσεις μου για τα κακώς έχοντα στο σύστημα, σας παραπέμπω σε προηγούμενα άρθρα μου στο παιδεία news.

Κώστας Γεωργίου
Sat June 24, 2017, 17:27:56
Κύριε Χατζημιχαήλ, σε πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνώ με τον κύριο Ευριπίδου, παρά με εσάς. Στο κάτω κάτω, από τα πιο βασικά γρανάζια αυτού του, κατά την άποψη σας, "αποτυχημένου" συστήματος, είστε εσείς οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, αγαπητέ μου κύριε Χατζημιχαήλ.

ΜΑΡΙΟΣ Ν. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
Sat June 24, 2017, 16:33:07
Κύριε Χατζημιχαήλ θα πρέπει να πω πως με απογοητεύσατε με αυτή την ανάλυσή σας. θα ξεκινήσω την απάντηση μου στους ισχυρισμούς σας για την πρόωρη εγκατάλειψη των μαθητών της Κύπρου. Σας παραπέμπω στην ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες paideia-news ημερομηνίας 7/11/2016 με τίτλο:
Κομισιόν: «Η Κύπρος βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της στο θέμα πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου».
Γράφει: «ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΚΥΠΕ- Η Κύπρος έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν για την εξέλιξη της εκπαίδευση στα κράτη μέλη.
Στο ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο, η Κομισιόν σημειώνει ότι η χώρα έχει “ξεκινήσει μια στρατηγική μεταρρύθμιση του τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο σε επίπεδο ανώτερης δευτεροβάθμιας όσο και σε επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”, η οποία όπως σημειώνει, αποσκοπεί “στην καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ του εν λόγω τομέα και της, κατά κύριο λόγο ιδιωτικής, ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία υπερτερεί έντονα επί του παρόντος”.
Συγκεκριμένα, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της Κομισιόν, τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών) βρίσκεται στο μισό του μέσου κοινοτικού όρου με 5,3% και ο βαθμός ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σε ηλικίες 30-34 ετών) βρίσκεται στο 54,6%.
Επιπλέον προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα (από την ηλικία των 4 ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης) (2011-2014) παρέχεται στο 82,6%».
Ενώ λοιπόν οι ξένοι παρατηρούν μια σοβαρή βελτίωση στην προσπάθεια της Κύπρου εσείς δαιμονοποιείτε το σύστημα για να φέρετε στα μέτρα σας το συμπέρασμα σας. Όταν οι μεταρρυθμιστές τους οποίους κατηγορείτε για δικούς σας σκοπούς βλέπουν βελτίωση εσείς βλέπεται σκοτάδι και τους …επιτίθεστε.
Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω: Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στην εκπαίδευση εκατοντάδες αλλαδαποί από τρίτες χώρες είτε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι απλώς παρακολουθούν τα μαθήματα για να πάρουν ένα απολυτήριο. Εσείς ως Σχολή πόσους έχετε αφήσετε στάσιμους; Ποιο είναι εκείνο το σύστημα που θα τους φυτέψει στο μυαλό τους μια ύλη που οι Ελληνηκύπριοι μαθητές μαθαίνουν από την Α΄ Δημοτικού;
Όμως δεν είναι οι ξένοι μόνο. Πόσοι μαθητές πρέπει να μένουν στάσιμοι και τους περνάτε απλώς για να αποφοιτήσουν;
Θα αφήσω πίσω την αδιαφορία που υπάρχει αφού ένα 20 % των μαθητών δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του στην Τριτοβάθμια και φυσιολογικά εφόσον πέρασαν παραδίνουν γραπτό με άσσο. Αυτό θα διορθωθεί την επικείμενη χρονιά με τον διαχωρισμό των εξετάσεων. Εκεί ο μαθητής θα ξεκινά από το μηδέν και θα είναι υποχρεωμένος να γράψει κάτι αντί άσσο. Συμφωνείτε με τους ..μεταρρυθμστές εδώ ή όχι;
Αν υπάρχει μια αλλαγή που πρέπει να γίνει, είναι η επιστροφή μιας βάσης η οποία να είναι απαραίτητη για διεκδίκηση μιας θέσης στα πανεπιστήμια όχι όπως τώρα που γράφουν 2 και 3 και παίρνουν θέση. Αυτό που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από την κούρσα λαϊκισμού των κομμάτων που κατάνντησαν να κάνουν ΤΕΙ έξω από σπίτι της κάθε συνοικίας. Όμως εδώ ο λαϊκισμός πάει σύννεφο. Έχουμε περισσότερες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας σε σύγκριση με τους υποψηφίους ακόμη θέλουμε και άλλες. Στέλλουμε τούβλα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αφού φάνε τα λεφτά των γονιών τους τα πρώτα χρόνια επιστρέφουν άπρακτοι.
Αν εξακολουθείτε να λέτε ότι φταίει το σύστημα πέστε μας και ποιες είναι οι δικές σας ευθύνες σε αυτή την ισχυριζόμενη αποτυχία. Αναμένω την απάντηση σας

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016