KESJULY18

2017-06-24 10:37:35
Προτάσεις – Θεματικές για αλλαγές, βελτιώσεις σε θέματα Παιδείας – Εκπαίδευσης

Προτάσεις – Θεματικές για αλλαγές, βελτιώσεις σε θέματα Παιδείας – Εκπαίδευσης


 ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΡΡΗ*

 1. Αυτονόμηση Δημόσιου Σχολείου (έστω μερική διοικητική, αλλά και οικονομική κατά το πρότυπο των Τεχνικών Σχολών).
 2. Υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας κάθε τέλος του χρόνου η οποία να δημοσιοποιείται. Ο Διευθυντής να έχει την ευθύνη λήψης μέτρων διόρθωσης μετά την αυτοαξιολόγηση.
 3. Σωστή επιλογή Διευθυντών.
 4. Ηγέτες Διευθυντές – όχι απλά διεκπεραιωτές. Να έχουν λόγο και στην επιλογή, διακίνηση των εκπαιδευτικών και την ευθύνη επιμόρφωσης του προσωπικού.
 5. Λειτουργία Σχολής Διευθυντικών στελεχών. Η επιτυχής φοίτηση να είναι προϋπόθεση για την επιλογή των Διευθυντών.
 6. Περιορισμός της εξουσίας των Σχολικών Εφορειών οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες και συχνά εξευτελίζουν το Διευθυντή. Έλεγχος της διαχείρισης των οικονομικών.
 7. Καθορισμός ορίων στη λειτουργία των Συνδέσμων Γονέων.
 8. Στην αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών τον πρώτο λόγο να τον έχει ο Διευθυντής αντί του Επιθεωρητή.
 9. Αύξηση του αριθμού των Συμβούλων και των Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων σε κάθε Σχολική Μονάδα.
 10. Χαρούμενα, ανθρώπινα, δημοκρατικά σχολεία. Έμφαση στη βελτίωση του σχολικού κλίματος, η οποία λειτουργεί και ως προληπτικό μέτρο κατά της παραβατικότητας.
 11. Σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία. Λήψη μέτρων για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με δημοτικές, κοινοτικές αρχές στις οποίες το κάθε σχολείο ανήκει (π.χ. υιοθέτηση πάρκων, ευπρεπισμός χώρων των δήμων, εμπλοκή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, βοήθεια στη σίτιση απόρων συνδημοτών, συνεργασία με δήμους, κοινότητες σε αθλητικές δραστηριότητες).
 12. Λήψη μέτρων για βελτίωση της εκμάθησης και γνώσης της μητρικής Νεοελληνικής Γλώσσας. Η επιτυχία στην εξέταση της γλώσσας ν’αποτελεί προϋπόθεση για πρόσβαση σε Πανεπιστήμιο. Αύξηση ωρών διδασκαλίας, ενίσχυση διδασκαλίας αρχαίας Ελληνικής.
 13. Βελτίωση κτιριακής υποδομής, ενίσχυση τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση φυσικού περιβάλλοντος – μετατροπή σε όμορφα και ταυτόχρονα λειτουργικά σχολεία.
 14. Περιορισμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες του υπουργείου μόνο στα απαραίτητα και μετά από αυστηρή επιλογή των κατάλληλων για κάθε υπηρεσία. Οι αξιωματούχοι, (ΒΔ, ΒΔΑ, Διευθυντές) να αποκλείονται από κάθε απόσπαση.
 15. Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής και Αειφόρου εκπαίδευσης στα σχολεία και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δημιουργία νέων Περιβαλλοντικών Κέντρων.
 16. Σωστή επιλογή των μελών της Ε.Ε.Υ. η οποία θα βασίζεται στους άριστους όσον αφορά τη γνώση του αντικειμένου και όχι στη κομματική τους ταυτότητα και στην προοπτική εξασφάλισης πολιτικών κερδών.
 17. Αυστηρός έλεγχος στην Ε.Ε.Υ. όσον αφορά αποφάσεις για προαγωγές, τοποθετήσεις-μεταθέσεις. Λήψη μέτρων για να αποκλείονται κομματικές παρεμβάσεις. Ενίσχυση της συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας.
 18. Αυστηρός και ατομικός έλεγχος από την Ε.Ε.Υ. και λήψη διορθωτικών μέτρων σε θέματα που αφορούν: αναληθή ιατρικά πιστοποιητικά για ασθένειες εκπαιδευτικών όταν προάγονται ή όταν κοντεύει η μετάθεση, καθώς και για τη ψευδή δήλωση έδρας για να αποφεύγουν τοποθετήσεις ή μεταθέσεις εκτός.
 19. Ενίσχυση της συνεργασίας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σωστή προετοιμασία των μαθητών Δημοτικού πριν την ένταξη τους στο Γυμνάσιο.
 20. Ευρωπαϊκή Διάσταση. Ενίσχυση της εμπλοκής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνεργασία με Ευρωπαϊκά Σχολεία της αντίστοιχης βαθμίδας, ανταλλαγή εμπειριών – επιμόρφωση.
 21. Διασύνδεση των Σχολείων μας με την αγορά εργασίας. Σχετική επιμόρφωση Συμβούλων Καθηγητών.
 22. Ανοικτά Πανεπιστήμια στην Κοινωνία. Εμπλοκή-δράση των Ακαδημαϊκών σε θέματα πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, περιβαλλοντικά, ιατρικά, επιστημονικά και γενικά για ότι αφορά την κοινωνία και τους πολίτες.
 23. Ετήσια αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η οποία να δημοσιοποιείται (αποτελέσματα – επιτυχίες).
 24. Δημοσιοποίηση Οικονομικών δραστηριοτήτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (διαχείριση κρατικής χορηγίας, κόστος σπουδών).
 25. Τα Σχολεία να μην αποτελούν μόνο εξεταστικά κέντρα και να λειτουργούν απλά ως προθάλαμοι Πανεπιστημίων αλλά πρωτίστως να προσφέρουν αγωγή και Παιδεία και να συμβάλλουν στη δημιουργία χαρούμενων και ευτυχισμένων νεαρών πολιτών με ήθος, γνώση και πολιτισμό.
 26. Επιτέλους το σχετικό Υπουργείο να λειτουργεί πραγματικά ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ουδέποτε λειτούργησε και – Πολιτισμού. Ως κοινωνία έχουμε περισσότερα ελλείμματα σε θέματα πολιτιστικά, πολιτισμού, αγωγής, ήθους και ηθικής παρά σε θέματα γνώσεων και μόρφωσης.
 27. Αυτονόμηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση του ρόλου του ως Κέντρο Επιμόρφωσης νεοεισερχομένων και υποψηφίων για προαγωγή Εκπαιδευτικών. Έλεγχος και σωστή επιλογή όσων αποσπώνται ή διορίζονται στο Π.Ι.

*Φιλόλογος

Επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου

Ελλήνων Δ/ντών Μ. Εκπαίδευσης Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718