KESJULY18

2017-06-22 10:16:21
Η Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού «Γρηγόρης Αυξεντίου» καινοτομεί στον Κοινωνικό Εθελοντισμό

Η Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού «Γρηγόρης Αυξεντίου» καινοτομεί στον Κοινωνικό Εθελοντισμό


Για έβδομη συνεχή χρονιά συνεχίζεται με επιτυχία η πρότυπη συνεργασία που εγκαθιδρύθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, μεταξύ της Β’ Τεχνικής Σχολής "Γρηγόρης Αυξεντίου" και του Κέντρου Ημέρας ΑμΕΑ Πρόσβαση.

H Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού "Γρηγόρης Αυξεντίου", από την σχολική χρονιά 2010 -2011, πραγματοποιεί μια καινοτόμο για τα Κυπριακά δεδομένα εθελοντική δράση.  Το αντικείμενο αυτής της εθελοντικής δράσης είναι η κοινωνική προσφορά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσω της πρότυπης συνεργασίας μεταξύ της Σχολής και του Κέντρου Ημέρας Πρόσβαση. Το Κέντρο Ημέρας Πρόσβαση στεγάζεται σε ισόγειο οίκημα στην πόλη της Λεμεσού και λειτουργεί ως επαγγελματικό εργαστήρι. Φιλοξενεί ενήλικες με ελαφρά νοητική στέρηση και ψυχολογικά προβλήματα.  

Το όλο έργο είχε αφετηρία τον στόχο ‘Σεβασμός - Ευθύνη - Αλληλεγγύη’, τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έθεσε υπό έμφαση στόχο της σχολικής χρονιάς 2010-2011, δεδομένου και του γεγονότος ότι το έτος 2011 ανακηρύχτηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως το «Ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη». 

Η Β’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού "Γρηγόρης Αυξεντίου", με την πρότυπη συνεργασία της με το Κέντρο Ημέρας Πρόσβαση επέδειξε την ενεργό συμμετοχή της Τεχνικής Εκπαίδευσης στον εθελοντισμό με μεγάλη επιτυχία. Το έργο που αφορούσε την καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μαθητών της Σχολής και την ενεργό εμπλοκή όλων των κλάδων σπουδών, είχε θέσει ως επιμέρους στόχους, την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου,  τον εξωραϊσμό του οικήματός του και κυρίως την ένταξη των μελών του Κέντρου στο σχολικό περιβάλλον. 

Η συνεργασία ξεκίνησε με επισκέψεις στον χώρο του οικήματος. Μαθητές των κλάδων  Αρχιτεκτονικής - Πολιτικής Μηχανικής, Επιπλοποιίας, Σχεδιαστών, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, έβαψαν και συντήρησαν τους χώρους, δημιούργησαν τοιχογραφίες με την τεχνοτροπία του γκράφιτι στις εξωτερικές όψεις του οικήματος για την αναβάθμιση της αισθητικής, προέβησαν σε  επέκταση τηλεφωνικών καλωδίων και εγκατάσταση δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη δημιουργική απασχόληση των μελών του Κέντρου και ανέγειραν επίσης, πρόσθετους κτηριακούς χώρους αναγκαίους για τη λειτουργία του Κέντρου.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Σχολής και στην οικονομική ενίσχυση του Κέντρου, με την ετοιμασία Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών κατασκευών, οι οποίες πωλήθηκαν σε διάφορα παζαράκια. Η επεξεργασία των αναγκαίων ξύλινων τεμαχίων γινόταν στο ξυλουργείο της  Σχολής και μεταφέρονταν ακολούθως στο Κέντρο, όπου ολοκληρώνονταν οι κατασκευές από τους μαθητές σε συνεργασία με τα μέλη του Κέντρου και υπό την καθοδήγηση των λειτουργών. Όλα τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία προμηθεύτηκαν από τη Σχολή, καθώς και από το Σύνδεσμο γονέων της Σχολής. Οι εθελοντικές δραστηριότητες πραγματοποιούνταν βάση προγραμματισμού, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Σχολής.       

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση του στόχου που αφορούσε την ένταξη των παιδιών του Κέντρου στη σχολική μονάδα. Καταλυτική για την προώθηση αυτής της δράσης ήταν η παρουσίαση για πρώτη φορά δημόσια, του θεατρικού δρώμενου ‘οι Διαφορετικοί’ από τα μέλη της Πρόσβασης στο κλειστό γήπεδο της Σχολής κατά την Χριστουγεννιάτικη εορτή. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Σχολής η προσπάθεια των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και οι σκηνές που ακολούθησαν την παράσταση, ήταν ο ‘σπόρος’ για υψηλότερα επίπεδα προσφοράς και η απαρχή  για την τροχοδρόμηση της καινοτόμου δράσης της Συμμετοχικής εκπαίδευσης –Inclusive education-.

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί της Σχολής σε συνεργασία με τους λειτουργούς του Κέντρου, οργάνωσαν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες σε πολύ μικρές ομάδες για να παρακολουθούν τα μαθήματα στις τάξεις μαζί με τους μαθητές της Σχολής. Προηγήθηκε η από κοινού αξιολόγηση των ενδιαφερόντων και κλίσεων των ΑμΕΑ, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στο αντικείμενο του μαθήματος. Συμμετείχαν αρχικά στο μάθημα των Πολυμέσων, της Φυσικής Αγωγής, της Ξυλογλυπτικής, των Ελληνικών, της Ζωγραφικής και του Τεχνικού Σχεδίου.

Τα ΑμΕΑ υποστηρίζονταν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια παρουσίας τους στην τάξη. Στόχος ήταν η ισότιμη κατά το δυνατόν συμμετοχή τους  στη μαθησιακή διαδικασία, σύμφωνα πάντοτε με τις δυνατότητες τους και όχι η μεμονωμένη ή περιστασιακή απασχόληση τους σε κάποια τάξη του σχολείου. Διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και για τους εκπαιδευτικούς, λόγω της παντελούς έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα.  Αν και το εγχείρημα ήταν πολύ φιλόδοξο με αμφίβολο αποτέλεσμα, μετά τις πρώτες κοινές διδασκαλίες, η στάση των μαθητών άλλαζε ριζικά. Κάθε δυσκολία ξεπεράστηκε και σχέσεις εμπιστοσύνης άρχισαν να  εδραιώνονται.  

Έτσι σταδιακά, πέραν των τακτικών αυτών επισκέψεων των παιδιών του Κέντρου στη Σχολή, η συνεργασία πήρε ευρύτερες διαστάσεις.  Η προσφορά της Σχολής υπήρξε πολύπλευρη και επεκτάθηκε πέραν του διδακτικού τομέα, στην ψυχαγωγία, στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις - αθλητικές και καλλιτεχνικές - σε εκδρομές, στην  από κοινού με τους μαθητές παρουσίαση θεατρικών σκηνών κ.α. Τα μέλη του Κέντρου παρευρίσκονται έκτοτε σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις της Σχολής, δηλώνοντας το παρόν τους στις Χριστουγενιάτικες και Πασχαλινές γιορτές, στις δραστηριότητες της Τσικνοπέμπτης, στην εκδήλωση των Αυξεντείων, σε αθλητικούς αγώνες αλλά και σε γεύματα του Καθηγητικού Συλλόγου. Μια σημαντική πτυχή της προσφοράς ήταν η παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Σχολής, όπως του κλειστού γηπέδου και της αίθουσας ψυχαγωγίας, για να εκτελούν τα μέλη του Κέντρου τις πρόβες για τις θεατρικές τους παραστάσεις ή για την διοργάνωση εκδηλώσεων, καθώς επίσης εκπαιδευτικοί διέθεταν εθελοντικά τον ελεύθερο χρόνο τους για την δημιουργική απασχόληση των ΑμΕΑ.

Αποκορύφωμα των στενών διαπροσωπικών  σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ των μαθητών και των μελών του Κέντρου, ήταν η κοινή θεατρική παράσταση ‘οι Διαφορετικοί’ στην Εκπαιδευτική  Έκθεση Κύπρου 2012, όπου μαθητές και μαθήτριες της Σχολής αναμείχτηκαν με τα μέλη του Κέντρου για την παρουσίαση της παράστασης, αφού προηγήθηκαν για αρκετές μέρες κοινές πρόβες στο κλειστό γήπεδο της Σχολής. Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της συνεργασίας ήταν η ‘Ζωντανή Βιβλιοθήκη - Living Library’-, η οποία ακολούθησε την κοινή παράσταση στην Εκπαιδευτική Έκθεση. Μαθητές της Σχολής παρουσίασαν στο κοινό, τα παιδιά με  ειδικές ανάγκες που στέκονταν δίπλα τους πάνω στη σκηνή. Αναφέρθηκαν στο τρόπο γνωριμίας τους με τα ΑμΕΑ, παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα τους, μίλησαν για τη συνεργασία τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και για τις προοπτικές συνέχισης της φιλίας τους στο μέλλον. 

Η σπουδαιότητα του έργου αναγνωρίστηκε από την τοπική κοινωνία και με πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Τσολάκη, το έργο παρουσιάστηκε στο τελικό Συνέδριο του Προγράμματος ‘Ευρώπη για τους Πολίτες’ με θέμα: «H κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων μέσα από την πρακτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες», μετά από πρόσκληση του Δήμου Λεμεσού, συντονιστή εταίρου του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Ήταν χαρακτηριστικά τα σχόλια των εκπροσώπων των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, κ. Αγγελίδου και κ. Αεράκη για την πρωτοτυπία του έργου και την σημαντικότητα του, καθώς και για την αναγκαιότητα προβολής και διάδοσης του έργου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συνεργασία της Σχολής με το Κέντρο Ημέρας Πρόσβαση συνεχίζεται σε κάθε σχολικό έτος μέχρι σήμερα, όπου η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στην Συμμετοχική εκπαίδευση. Βεβαίως μέσα από το έργο αυτό προκύπτουν πολλά και ουσιαστικά οφέλη τόσο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όσο και για τους μαθητές. Η σύγχρονη τοποθέτηση για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο εθελοντισμός, ως μια ιδιαίτερη μορφή μάθησης, αποδεικνύεται έμπρακτα. Μέσα από τη συμμετοχική αυτή μορφή μάθησης, ο νέος έχει την ευκαιρία να αναπτύξει αποτελεσματικότερα στάσεις και συμπεριφορές, για τις οποίες τόση προσπάθεια καταβάλλεται για να επιτευχθούν μέσω της τυπικής μάθησης. Μέσω της συνεκπαίδευσης, η εθελοντική δραστηριότητα αποτελεί μαθησιακή λειτουργία που ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Μαθαίνει ο νέος να είναι ενεργός πολίτης και ενδυναμώνεται στο να αποφύγει την αρρωστημένη κατάσταση της περιφρόνησης της ζωής και αντίθετα να λάβει θετική στάση απέναντι σε αυτή. Εξισορροπούνται οι κοινωνικές ανισότητες, οι μαθησιακές, φυλετικές και άλλες διαφορές, γίνεται αποδεκτή η διαφορετικότητα, και καλλιεργείται το δημοκρατικό συναίσθημα, στοιχεία που είναι και βασικοί στόχοι του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Φυσικά το όφελος είναι αμφίδρομο. Μέσα από την αλληλεπίδραση τους με τους μαθητές, τα ΑμΕΑ  αποκομίζουν σημαντικά οφέλη με ευεργετικές επιπτώσεις. Η αλάθητη αίσθηση τους ότι η Σχολή ανοίγει τις πόρτες της για να τα αποδεχτεί και να συμβάλει έστω και στο ελάχιστο στην ικανοποίηση κάποιων  βαθύτερων αναγκών τους, τα κάμνει να εκδηλώνουν έντονα συναισθήματα χαράς όταν αυτά συναντιόνται με τους μαθητές. Με την ισότιμη συμμετοχή τους επίσης τις πλείστες φορές  στο εργαστήριο ή στο μάθημα με τους υπόλοιπους μαθητές, και με την ενασχόληση τους με συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα για τα οποία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναβαθμίζονται οι κοινωνικές τους δεξιότητες  πρωτίστως, καθώς και άλλες δεξιότητες.

Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η Σχολή είχε τη δυνατότητα να εμπλακεί σε δραστηριότητες διαφορετικού τομέα εθελοντισμού. Τόσο οι μαθητές όσο και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι με ποιο θέμα θα ήθελαν να ασχοληθούν. Γεγονός που κάνει εμφανές πως η ανθρώπινη βούληση και η ροπή του ανθρώπου  υπάγεται κάτω από τη φιλοσοφική ρήση του Αριστοτέλη ότι κυρίως είμαστε όντα που κοινωνούμε, όχι μόνο με ομοίους αλλά και με ανόμοιους.

Η Σχολή μας, επέλεξε να προσφέρει το χρόνο και τη βοήθειά της στα άτομα τα οποία θα εκτιμούσαν το παραμικρό και το αμελητέο. Επέλεξε τα άτομα που λίγοι τα σκέφτονται, όχι γιατί δε μπορούν,  αλλά γιατί δε γνωρίζουν ότι μπορούν να τα βοηθήσουν.

Σε μια εποχή όπου το να διαφέρεις σε κάποιες ικανότητες μεταφράζεται ως καθυστέρηση, η Σχολή μας θα συνεχίσει το εθελοντικό της έργο, γιατί πιστεύει ότι η διάθεση χρόνου σε τέτοιου είδους κοινωνική συναναστροφή, ανάγεται σε ένα σημαντικό στόχο της παιδείας και ολοκληρώνει τους μαθητές ως πρόσωπα.

Ομάδα Συνεργασίας Β’ Τεχνικής Σχολής "Γρηγόρης Αυξεντίου" και Κέντρου Ημέρας ΑμΕΑ Πρόσβαση

Η Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού «Γρηγόρης Αυξεντίου» καινοτομεί στον Κοινωνικό Εθελοντισμό


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016