KESJULY18

2017-06-21 12:59:28
Οι καθηγητές ΣΕΑ απαντούν στον Σύνδεσμο Γονέων Τεχνικής Σχολής Αυγόρου

Οι καθηγητές ΣΕΑ απαντούν στον Σύνδεσμο Γονέων Τεχνικής Σχολής Αυγόρου


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΣΕΑ αναφέρει:

«Σε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Σύνδεσμο Γονέων Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου Αμμοχώστου με θέμα «Υποβολή υπομνήματος με προβλήματα της Σχολής μας» διαβάσαμε μεταξύ άλλων εισηγήσεων και τα εξής:

«Με δική σας παρέμβαση, να μεθοδευθεί η παρουσία καθηγητών της Σχολής μας στα γυμνάσια της περιοχής Αμμοχώστου και Λάρνακας για να μιλήσουν στους μαθητές με σκοπό την προσέλκυσή τους στα τεχνικά επαγγέλματα, αφού κάτι τέτοιο, όχι μόνο δε γίνεται από τους ΣΕΑ των γυμνασίων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τους αποτρέπουν κιόλας! Θέλουμε να εγγράψουμε μαθητές κυρίως στον Κλάδο Γεωπονίας». 

Διακρίνουμε σ’αυτό το σημείο το θυμό των γονέων που υποβόσκει, επειδή οι καθηγητές ΣΕΑ δεν προσελκύουν μαθητές στα τεχνικά επαγγέλματα αλλά αντίθετα τους αποτρέπουν κιόλας.  Καταλήγει δε με ένα παράπονο αλλά και με μια επιτακτική επιθυμία «θέλουμε να εγγράψουμε μαθητές κυρίως στον Κλάδο Γεωπονίας». Διερωτάται κανείς, σε ποιους απευθύνονται οι γονείς της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου, μήπως στους υπόλοιπους γονείς, αυτούς που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου;  Αυτό δηλαδή που εννοούν οι γονείς είναι ότι θέλουν τους καθηγητές ΣΕΑ να προσελκύουν τα δικά τους παιδιά σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, στα τεχνικά,  ή μήπως εννοούν τα παιδιά των άλλων γονέων;

Επειδή ακριβώς ο ρόλος του Καθηγητή ΣΕΑ είναι μεταξύ άλλων η παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης προς τους/τις μαθητές/τριες, ο Κλάδος αρνείται να διαφοροποιήσει την ηθική, επιστημονική και επαγγελματική του δέσμευση/υποχρέωση να βοηθά κάθε μαθητή και να προασπίζεται το δικαίωμά του για αντικειμενική ενημέρωση, ώστε τελικά ο ίδιος να αποφασίζει αμερόληπτα και αντικειμενικά για το μέλλον του, μακριά από τα όποια άλλα συμφέροντα τρίτων.  Όροι όπως «προσελκύω, αποτρέπω» (και όχι ενημερώνω) για την Τεχνική Εκπαίδευση, παραπέμπουν σε άλλη αποστολή και όχι σε αυτήν του καθηγητή ΣΕΑ.

Η πίεση που ασκείται στους καθηγητές ΣΕΑ και η επίρριψη ευθυνών για όλα τα κακώς έχοντα, τις ασάφειες, τις παραλείψεις, τις παρανοήσεις, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη!  Όσο περισσότερα λάθη και προχειρότητες εντοπίζονται στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης, τόσο περισσότερο φταίνε οι καθηγητές ΣΕΑ!

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση του Κλάδου για μια ακόμα φορά,  αναφορικά με την επιστολή εκ μέρους των γονέων της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου, που επιρρίπτει τόσο αβασάνιστα και απροκάληπτα την ευθύνη στους καθηγητές ΣΕΑ για τους αριθμούς μαθητών που εγγράφονται στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τους καθηγητές ΣΕΑ!

Αυτή τη φορά, χωρίς να τηρούν ούτε καν τα προσχήματα, οι γονείς εισηγούνται όπως μεθοδευτεί η παρουσία καθηγητών της Σχολής Αυγόρου στα γυμνάσια της περιοχής  για να μιλήσουν στους μαθητές με σκοπό την προσέλκυσή τους στα τεχνικά επαγγέλματα και όχι απλά να τους ενημερώσουν. Μα αν το πρόβλημα ήταν απλά και μόνον η ελλιπής διαφώτιση, τότε αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα, σε μια εποχή που η πληροφορία διαχέεται με χίλιους τρόπους και συνεπώς δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους Καθηγητές ΣΕΑ.  Όμως μια τέτοια «απλοϊκή» τοποθέτηση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τα επιστημονικά ερείσματα της όλης εισηγητικής  επιστολής  και τους στόχους που αυτή τελικά θέλει να εξυπηρετήσει.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, νιώθουμε την ανάγκη να διευκρινίσουμε τα εξής:

  • Οι αριθμοί των μαθητών που φοιτούν στις τεχνικές σχολές της περιοχής δεν έχουν μειωθεί, αντίθετα έχουν αυξηθεί.  Απλά αλλάζουν οι ισορροπίες από τη μια τεχνική σχολή στην άλλη, αφού αλλάζουν και οι διευθύνσεις των τεχνικών σχολών (βλ. πίνακα 1).
  • Η ενημέρωση που έγινε στους καθηγητές ΣΕΑ για τη μεταρρύθμιση δεν ήταν πλήρης, αφού υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά.
  • Δεν δόθηκε πληροφοριακό υλικό για τα νέα προγράμματα της ΜΤΕΕ στους μαθητές των επηρεαζομένων γυμνασίων.
  • Χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των δύο τεχνικών σχολών και όχι ανταγωνισμός.
  • Οι μαθητές δεν είναι πρόβατα να τα προσελκύουμε αλλά είναι ανθρώπινα όντα με το αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής. Οι καθηγητές ΣΕΑ θα αγωνίζονται πάντα για να διασφαλίζουν το δικαίωμα επιλογής των μαθητών τους με οποιοδήποτε κόστος, υπηρετώντας πιστά την επιστήμη τους.
  • Η αποστολή των καθηγητών ΣΕΑ παραμένει η αντικειμενική ενημέρωση των μαθητών και όχι η προσέλκυσή τους σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Εδώ συμφωνούμε ότι αυτό είναι έργο άλλης επαγγελματικής ομάδας και όχι των καθηγητών ΣΕΑ.
  • Οι αξιολογήσεις για οποιοδήποτε σχολικό πλαίσιο είναι καλό να γίνονται από αρμόδιες επιτροπές οι οποίες να λειτουργούν σε επιστημονική βάση με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Με πολλή αγανάκτηση δηλώνουμε ότι αν δεν οικοδομηθεί κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης, είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία, είτε με την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση είτε με άλλους φορείς για την υλοποίηση οποιουδήποτε μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Συνοψίζοντας, επαναλαμβάνουμε εμφαντικά ότι έργο του Καθηγητή ΣΕΑ είναι κυρίως η παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης προς τους/τις μαθητές/τριες και όχι η προώθηση οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Τελειώνοντας, υποβάλλουμε το εξής ερώτημα προς προβληματισμό: «Αγαπητοί γονείς, μήπως θα θέλατε να προσελκυστούν τα δικά σας παιδιά στα τεχνικά επαγγέλματα ή μήπως εννοείτε τα παιδιά των άλλων γονέων;»

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΥΓΟΡΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ Α’ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

2017 - 2018

67

80

147

2016 – 2017

93

90

183

2015 – 2016

96

94

190

2014 – 2015

95

88

183

2013 – 2014

110

56

166

2012 – 2013

116

38

154

2011 - 2012

115

34

149

 

Λευκή Χατζητοφή

Πρόεδρος καθηγητών ΣΕΑ (ΟΕΛΜΕΚ)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ανδρέας Νικολάου
Thu June 22, 2017, 11:33:14
Δυστυχώς, το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται από τους παράγοντες της τεχνικής σχολής Αυγόρου. Όσο ανόητη ήταν η απόφαση να γίνει αυτή η σχολή στο συγκεκριμένο χώρο, άλλο τόσο ανόητος είναι ο τρόπος σκέψης των παραγόντων της.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016