KESJULY18

2017-06-21 11:30:20
Συνταξιοδοτικά ωφελήματα νεοεισερχομένων: H κοροϊδία και ο εμπαιγμός έξι ετών συνεχίζονται …

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα νεοεισερχομένων: H κοροϊδία και ο εμπαιγμός έξι ετών συνεχίζονται …


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Ιστορική αναδρομή:

Toν Αύγουστο του 2011, η Oλομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ψήφισε τα κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούσαν τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μετά το φιάσκο της έκρηξης στο Μαρί. Στο πακέτο μέτρων αυτό (υπ. Oικoμικών K. Kαζαμίας επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια), σφαγιαστική ήταν η απόφαση για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, οι εκπαιδευτικοί που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 δε δικαιούνται κυβερνητική σύνταξη ,ούτε εφάπαξ φιλοδώρημα που δικαιούνται όσοι ήταν μόνιμοι την 30η   Σεπτεμβρίου 2011. Το γεγονός αυτό δημιούργησε τη μεγαλύτερη ανισορροπία μεταξύ «παλαιών» και «νέων» εκπαιδευτικών και από το 2011 (εδώ και έξι χρόνια !!!) η ανισορροπία αυτή δεν έχει αρθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 216(Ι)/2012, «οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων ή Σχέδιο Συντάξεων όμοιο με αυτό, ούτε εφαρμόζονται  σε σχέση με τους υπαλλήλους αυτούς οι διατάξεις οποιουδήποτε οικείου νόμου ή κανονισμών». Το  κληροδότημα αυτό της διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια αποτέλεσε την ταφόπλακα στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών. Με πιο απλά λόγια, το μέτρο αυτό συνεπάγεται την απώλεια πέραν των €400.000 σε συντάξεις και ωφελήματα για τον κάθε νεοεισερχόμενο εκπαιδευτικό . [Όσοι εκπαιδευτικοί είχαν αφυπηρετήσει μέχρι το 2012 στην τελευταία βαθμίδα της κλίμακας Α11 με 33  έτη υπηρεσίας , απολάμβαναν μεικτή μηνιαία σύνταξη €2200  και εφάπαξ φιλοδώρημα €125.000. Όλα αυτά τα ωφελήματα (πλην της πενιχρής σύνταξης των κοινωνικών ασφαλίσεων) οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί τα έχουν απωλέσει…].

Επίσης παράδοξο, έως προκλητικό, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 πληρώνουν αυξημένη εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (7,8%) έναντι αυτών που ήταν μόνιμοι την 30η Σεπτεμβρίου 2011 (3,95%). Γιατί όμως να πληρώνει κάποιος  εισφορές  του κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων χωρίς να δικαιούται κυβερνητική σύνταξη ;

Ποιοι ευθύνονται για το ζήτημα

Αν και η πρόταση στο νομοσχέδιο του 2011 προέβλεπε ότι «θα δημιουργηθεί Ταμείο Προνοίας νεοεισερχομένων και οι εισφορές των δύο πλευρών θα συζητηθούν», οι υποσχέσεις έμειναν στις ελληνικές καλένδες… Σκοπιμότητες, ερασιτεχνισμός και κωλυσιεργία στο να πράξουν τα αυτονόητα. Ποιοί ευθύνονται;  Όλοι όσοι ήταν και είναι υπεύθυνοι ( υπευθυνοανεύθυνοι επί της ουσίας) για να διευθετηθεί το ζήτημα εδώ και έξι χρόνια (το τονίζω, εδώ και έξι χρόνια). Βαρύτατες ευθύνες φέρει η τότε κυβέρνηση Δ. Χριστόφια με την επιπολαιότητα που επέδειξε για το ζήτημα, όπως και για πληθώρα άλλων ζητημάτων σε πολλά επίπεδα. Έκανε ένα μετέωρο βήμα και άφησε τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς συνταξιοδοτικά αθωράκιστους εφ’  όρου ζωής. Ευθύνες φέρει όμως και η σημερινή κυβέρνηση, αφού δεν επέδειξε τον απαιτούμενο ζήλο  για να επιλύσει το πρόβλημα. Έξι χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά, και η κατάσταση φαίνεται  να παγιώνεται…

Ποια είναι η λύση του προβλήματος;

To ζήτημα θα έπρεπε να λυθεί …. χθες. Χάθηκαν άσκοπα έξι χρόνια. Δυστυχώς πλέον βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο χρονικά (Προεδρικές Εκλογές 2018). Αν το θέμα δε διευθετηθεί τελεσίδικα μέσα στους επόμενους δύο, τρεις μήνες ,τότε είναι βέβαιο ότι «θα παραμείνει στα συρτάρια» για πολλά χρόνια.

Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να επιλύσει το θέμα ΑΜΕΣΑ.

Πώς; Eνημερώνει τον Υπουργό Οικονομικών (γνωρίζει πολύ καλά τα πάντα για το θέμα) ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Ταμείο Προνοίας νεοεισερχομένων πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2017 (το οποίο να έχει αναδρομική ισχύ), αφού πρώτα προηγηθεί συζήτηση των εισφορών των δύο πλευρών, συζήτηση για τις εισφορές πριν τον Οκτώβρη του 2011 κτλ. Αν ο Υπουργός Οικονομικών δεν το πράξει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2017, οι 1200 περίπου επηρεαζόμενοι καθηγητές προχωρούν σε αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα (εφημερεύσεις) μετά από έγκριση της ΟΕΛΜΕΚ. Κατόπιν δίνεται παράταση ακόμη ένα τετράμηνο και εάν ο Υπουργός Οικονομικών αρνείται να προχωρήσει, οι επηρεαζόμενοι καθηγητές δεν παραδίδουν βαθμολογίες Α΄ τετραμήνου, μετά από έγκριση και πάλι της ΟΕΛΜΕΚ. Αν η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ παρουσιαστεί αποφασιστική, όπως διατυμπανίζει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, το πρόβλημα θα λάβει τέλος «αναίμακτα». Μπορεί όμως να το πράξει; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

*Μαθηματικός

Γενικός Αντιπρόσωπος ΟΕΛΜΕΚ

 Πρώην πρόεδρος επιτροπής αντικαταστατών ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Θεόδωρος Μιχαηλίδης
Wed June 21, 2017, 16:42:14
Το σχόλιο μου είναι επί της Αρχής και όχι επί της
διαδικασίας κ. Στυλιανού και αλίμονο να αρχίζαμε
την παραβίαση Αρχών...,μάλιστα του Δημοσίου
Δικαίου!
Τα υπόλοιπα τα θεωρώ σχόλια εκ του πονηρού.
Ούτως ή άλλως οι εκλογες έχουν τελειώσει και η
πολιτική θα ήταν σφάλμα να διασυνδέεται με τον
Συνδικαλισμό ...

Αντιγόνη Χρίστου
Wed June 21, 2017, 16:31:15
Πολύ εύστοχοι προβληματισμοί και τεκμηριωμένες απόψεις. Αναμένουμε από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δράσει κατά τον δέοντα τρόπο, ώστε οι νεοεισερχόμενοι να κερδίσουν τα ωφελήματά τους.

Aστερω Χατζησαββα
Wed June 21, 2017, 16:11:14
Ευγε συναδελφε. Συνεχισε να πιεζεις με οποιο τροπο μπορεις και στο πλευρο σου εμεις για οποια βοηθεια.

Στυλιανού Στέλιος
Wed June 21, 2017, 14:46:52
Eυθύνες υπάρχουν και συγκεντρώνονται σ αυτήν την κυβέρνηση (Δ.Χριστόφια) που έκανε την αλλαγή αυτή και ενώ το νομοσχέδιο που πέρασε προνοούσε τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους ,ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ,σφαγιάζοντας τα συνταξιοδοτικά των νεοεισερχομένων εφ'όρου ζωής.Κύριε Μιχαηλίδη,σωστή εν μέρει η κουβέντα για την "αρχή της ισότητας" ,λανθασμένη επί της ουσίας.Και εξηγούμαι: το εφάπαξ για εμάς δε θα ήταν προς το συμφέρον μας διότι μετά το 2012 το εφάπαξ όπως ξέρετε φορολογείται και κλιμακωτά μάλιστα.(μέχρι το 2012 είναι "κλειδωμένο").Εμάς(των νεοεισερχομένων) τα πιο πολλά χρόνια εργασίας μας είναι μετά το 2012,οπότε και εφάπαξ να παίρναμε θα ήταν φορολογημένο σε μεγάλο βαθμό άρα ασύμφορο(ακόμη το νομοσχέδιο τότε δε μιλούσε καν για εφάπαξ αλλά για ταμείο προνοίας).Δημιουργία ταμείου προνοίας με αναδρομική ισχύ (πριν το 2011 ) θα ήταν θεωρώ η σοφότερη λύση.Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας του ,οπότε η νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ας το έχει στα "πρώτης γραμμής " ζητήματα. Τη λύση την αναφέρω στο άρθρο,οπότε αναμένουμε.Στα λόγια όλα είναι εύκολα.Όταν θα πρέπει να γίνουν πράξεις τα λόγια είναι το θέμα...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Wed June 21, 2017, 14:40:11
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.

Αθανάσιος Γιάννος
Wed June 21, 2017, 14:23:35
Διόρθωση: αλλά να βλέπετε τις ευθύνες της παράταξή σας, αγαπητέ συνάδελφε.

Θεόδωρος Μιχαηλίδης
Wed June 21, 2017, 13:28:11
Πολύ καλό το άρθρο σου συνάδελφε.

Όμως καμία επηρεαζόμενη οργάνωση δεν θα έπρεπε να ζητά από μόνη της ,για τα μέλη της ,την καταπάτηση της "αρχής της ισότητας" (!)

Συνεπώς για μένα είναι μονόδρομος ,η ΜΟΝΗ διεκδίκηση της ΟΕΛΜΕΚ (για αυτό το θέμα) να είναι η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του εφάπαξ και της κρατικής σύνταξης για ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους μας(!)

Γιατί τα καθήκοντα των νεοεισερχομένων δεν είναι διαφορετικά από τα καθήκοντα των υπολοίπων συναδέλφων.

Θεόδωρος Μιχαηλίδης
Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ 2016-17
Γ.Α ΔΗ.ΚΙ Λευκωσίας

Αθανάσιος Γιάννος
Wed June 21, 2017, 12:19:04
"...Ποιοί ευθύνονται; Όλοι όσοι ήταν και είναι υπεύθυνοι..." Δράττοντας της ευκαιρίας θα ήθελα να προσθέσω ότι ο κύριος αίτιος αυτής της αδικίας είναι οι παρατάξεις "ΑΛΛΑΓΗ" και "ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ" που, ως οι παρατάξεις που ηγούνταν της ΟΕΛΜΕΚ, δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα να υπάρξουν εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων. Άρα, μη ψάχνουμε παντού υπευθύνους, αλλά να μην βλέπετε τις ευθύνες της παράταξή σας, αγαπητέ συνάδελφε.
Αθανάσιος Γιάννος, Νεοδιόριστος εκπαιδευτικός
και Υποψήφιος Αντιπρόσωπος της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016