KESJULY18

2017-06-19 10:14:23
3ο βραβείο για το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας στον διαγωνισμό  «Μαθητές στην Έρευνα – ΜΕΡΑ»

3ο βραβείο για το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας στον διαγωνισμό «Μαθητές στην Έρευνα – ΜΕΡΑ»


Το Γυμνάσιό Μακεδονίτισσας κέρδισε το 3ο Βραβείο στον διαγωνισμό «Μαθητές στην Έρευνα – ΜΕΡΑ» (γυμνασιακός κύκλος), τον οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.

Την ομάδα των 17 μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας συντόνιζε η κ. Μουσουλίδου Μαριλένα, καθηγήτρια Μαθηματικών και ο κ. Χατζηγιάννης Γιώργος, καθηγητής Πληροφορικής.

Η έρευνα, διερεύνησε τις απόψεις  Ελληνοκύπριων και  Τουρκοκύπριων μαθητών, για θέματα εκπαίδευσης σε μία επανενωμένη Κύπρο, ένα θέμα επίκαιρο, ειδικά φέτος που εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε ένα πρώτο στάδιο διερευνήθηκε ο ρόλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής σε θέματα εκπαίδευσης, μέσα από συνέντευξη με τον δρα Ζεμπύλα Μιχαλίνο, ο οποίος είναι ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της. Έγινε, επίσης, καταγραφή των μέτρων και των πρωτοβουλιών της Επιτροπής.

 Τα αποτελέσματα της συνέντευξης αξιοποιήθηκαν στην κατασκευή του ερωτηματολογίου από την ερευνητική ομάδα. Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε ένα ελληνοκυπριακό σχολείο (Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας), σε ένα μικτό σχολείο (Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού) και σε Τουρκοκύπριους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, οι ερωτηθέντες μαθητές ενδιαφέρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να ενημερωθούν για τις πρόνοιες σε θέματα εκπαίδευσης, σε μια ενδεχόμενη λύση. Το κυπριακό πρόβλημα είναι κάτι που τους απασχολεί, αλλά δεν φαίνεται να το συζητούν σε μεγάλο βαθμό στην οικογένειά τους. Είναι ένα θέμα το οποίο επιθυμούν να λυθεί, αλλά παρουσιάζονται απαισιόδοξοι στο κατά πόσο μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μαθητές δηλώνουν, επίσης, ότι πρέπει να δίνεται επιλογή σε κάθε μαθητή να φοιτήσει σε μικτό σχολείο, σε περίπτωση λύσης, αλλά μόνο ποσοστό 40% αναφέρει ότι θα επέλεγε να φοιτήσει σε μικτό σχολείο. Πολλοί μαθητές δηλώνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής εκμάθησης της γλώσσας της άλλης κοινότητας.

Το φύλο φαίνεται να διαφοροποιεί τις απόψεις των μαθητών, αφού τα κορίτσια διάκεινται πιο ανοικτά σε θέματα συνεργασίας και φιλίας με μαθητές της άλλης κοινότητας. Είναι, επίσης, πιο δεκτικά στη φοίτηση σε μικτά σχολεία, στη συγκατοίκηση με συμφοιτητές της άλλης κοινότητας, αλλά και στη διδασκαλία από καθηγητές της άλλης κοινότητας. Τα αγόρια, από την άλλη, φαίνεται να προβληματίζονται περισσότερο και να παρακολουθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα θέματα του Κυπριακού και παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικά σε θέματα συνύπαρξης, σε κοινές δράσεις με μαθητές της άλλης κοινότητας.

Οι μαθητές που φοιτούν σε μικτά σχολεία, όπως ήταν αναμενόμενο, παρουσιάζονται πιο δεκτικοί σε θέματα συνεργασίας και συνύπαρξης με άτομα της άλλης κοινότητας, δηλώνουν ότι θα επέλεγαν μικτά σχολεία σε περίπτωση λύσης, ενώ είναι πολύ θετικοί στο να μάθουν τη γλώσσα της άλλης κοινότητας.

Η επαφή – επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα των δύο κοινοτήτων φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τις απόψεις τους και να κάνει τους μαθητές πιο δεκτικούς και πιο συγκαταβατικούς στο να δοκιμάσουν «συνεργασίες» σε κοινές δράσεις, αλλά παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, για να διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να διερευνηθούν περαιτέρω οι λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία, για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με  τη διενέργεια δράσεων στα σχολεία.

Συμπερασματικά, η έρευνά μας έχει υπογραμμίσει τη θετική προσέγγιση και την ετοιμότητα μεγάλης μερίδας τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων μαθητών να συνυπάρξουν με μαθητές της άλλης κοινότητας. Υπάρχει, φυσικά, πολύς δρόμος να διανυθεί και επιπρόσθετες δράσεις να αναληφθούν.

Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς μας και σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή σε θέματα Εκπαίδευσης να διερευνήσει τις απόψεις και τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών στα θέματα ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

Ο Διευθυντής

Χρίστος  Ζαντήρας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016