KESJULY18

2017-06-18 19:00:30
Γιορτή του πατέρα σήμερα. Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες

Γιορτή του πατέρα σήμερα. Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ   ΒΟΥΡΓΙΑ – ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ*

Η παγκόσμια ημέρα του Πατέρα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου  1910 και έκτοτε τιμάται κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Ιούνη. Με δώρα από όλη την οικογένεια τιμώνται ο μπαμπάς, ο παππούς και ο προπάππος. Χρόνια τους πολλά.

Τη γιορτή του πατέρα εμπνεύστηκε μια γυναίκα, μια κόρη κατ’ ακρίβεια, η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ,  με στόχο να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας, αφού η μητέρα είχε πεθάνει.

Γιατί μια οικογένεια για να’ ναι ευτυχισμένη χρειάζεται κι ένα μπαμπά, που να μπορεί να ζώνεται την ποδιά και να γίνεται μια γλυκιά μαμά.

Έτσι η γιορτή του πατέρα είναι μια μέρα αφιερωμένη σ’ όλους τους μπαμπάδες του κόσμου, κατ’ αντιστοιχία με τη γιορτή της μάνας. Γιατί και οι πατέρες συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανατροφή των παιδιών. Κι ο ρόλος του πατέρα στην κοινωνία δεν είναι υποδεέστερος εκείνου της μάνας. Και οι μπαμπάδες,   δεν είναι δίκαιο  να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Στην Κύπρο βέβαια ο λαός το έχει ξεκαθαρίσει αυτό: Λέμε ότι: «Η μάνα είναι η λαμπάδα του σπιτιού που φέγγει και φωτίζει και ζεσταίνει με τη στοργή και την αγάπη της. Ο πατέρας δε, είναι ο στύλος του σπιτιού, που σηκώνει «τα βάρη της οικοδομής».  Πόσο δύσκολο αλήθεια και επίπονο είναι και το έργο του πατέρα;

Στην Ελλάδα, η γιορτή καθιερώθηκε μετά από προσπάθειες του συλλόγου διαζευγμένων αντρών, για να έχουν και αυτοί εξίσου το δικαίωμα να βλέπουν και να χαίρονται τα παιδιά τους, εφόσον αντιμετώπιζαν μεγάλη απαξίωση από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών,  όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα , η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται πάντα την Τρίτη Κυριακή του Ιούνη.

Στην Ορθόδοξη δε Χριστιανική Θρησκεία «γιορτή του Πατέρα» είναι η Κυριακή του Ασώτου Υιού.

Η παραβολή του ασώτου έχει ως πρωταγωνιστή όχι μόνο τον γιο με την επιπολαιότητα και την ασωτία της νιότης… αλλά και τον σπλαχνικό πατέρα, που καρτερικά, τον περιμένει να γυρίσει στο πατρικό του σπίτι. Γιατί και οι μπαμπάδες βρέχουν το ψωμί τους με πόνο και δάκρυα σαν τα παιδιά παραστρατούν… .

Αυτός είναι λοιπόν ο κάθε μπαμπάς.  Εκεί κάθε μέρα και κάθε νύχτα ν’ αναλώνεται καθημερινά στον αγώνα για να πάει μπροστά η οικογένεια.

Χρόνια πολλά λοιπόν σήμερα σε κάθε μπαμπά. Χρόνια πολλά  κι .. ευχαριστώ. Για τα όσα μας προσφέρουν από τη γέννησή μας ..έως και το τέλος… κι ίσως ακόμη πάρα πέρα!

Και στον δικό μου τον πατέρα .. ένα βαθύ ευχαριστώ από τα μύχια της καρδιάς μου.. γιατί μας έμαθε να έχουμε ήθος και αξιοπρέπεια! Να μην κάνουμε ποτέ εκπτώσεις.  Να΄μαστε πάντα σταθεροί και γρήγοροι στις αποφάσεις μας. Αμετακίνητοι  στο σωστό και το δίκαιο… ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται … «η θυσία εν γνώσει του κόστους» , που λέει κι ο Σοφοκλής.  Δεν μπορεί.. κάτι καλό θα βγει… να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας  και να βλέπουμε πάντα φως στην άκρη της σήραγγας…  

Στον καλό μου τον πατέρα που δε χρειαζόταν να μιλήσει…. να μας δώσει συμβουλές … γιατί  μάς μιλούσε πάντα  με το παράδειγμά του, με την ίδια τη σύντομη ζωή του.

Ο δικός μου ο πατέρας, ο φτωχός μεροκαματιάρης,  ήταν πολύ πολύ πλούσιος , γιατί όταν ερχόταν το βράδυ κατακουρασμένος  από τη δουλειά,  τρέχαμε όλα τα παιδιά να χωθούμε στην αγκαλιά του … κι όχι μόνο εμείς … έρχονταν κι όλα τα παιδάκια της γειτονιάς … αυτά που ο δικός τους ο μπαμπάς έλειπε μακριά κι άλλα που δεν πρόλαβαν να χαρούν τον δικό τους τον πατέρα … «γιατί οι καλοί πεθαίνουν νέοι».  Ανήκαν κι αυτά στην οικογένεια. Κι είχε ο πατέρας μας την υπομονή , αφού ξεκουραζόταν λίγο να κάθεται μαζί μας και μαζί με τη γιαγιά , να μας διηγούνται κυπριακά παραμύθια , καθώς η μάνα μας σήκωνε το τραπέζι…  .

Λοιπόν ευχαριστούμε θερμά και σένα πατέρα , μαζί με τη μάνα μας , γιατί χάρη σε σας  και στην αγάπη σας ,  θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη τον Παράδεισο των παιδικών μας χρόνων!  

Κι ακόμη καλέ μου πατέρα , ευχαριστούμε ξανά και ξανά …και ξανά.  Γιατί είχες τη μάνα μας,  κορώνα στο κεφάλι σου  …   Είναι ό,τι πιο ωραίο και μεγάλο είχες κάνει για μας. Γιατί μια γυναίκα ευτυχισμένη , ανέμελη στην αγκαλιά του άντρα της , σίγουρη για την αγάπη της , είναι πιο εύκολο να γίνει μια καλή, υπομονετική μαμά.  Κι έτσι διαβήκαμε τη ζωή μας … με πολλή πολλή αγάπη που μας έκανε δυνατούς.  Αιωνία σου η μνήμη, καλέ μου πατέρα!  

Και σήμερα για τη γιορτή του πατέρα … ένα θερμό ευχαριστώ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΤΕΡΑ ! 

*Τέως  Επιθεωρήτρια  Δημοτικής  Εκπαίδευσης (για τα νηπιαγωγεία)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016