KESJULY18

2017-06-16 11:33:10
Έγινε και αυτό

Έγινε και αυτό


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ*

Ομολογώ ότι ένιωσα ένα αίσθημα ναυτίας, όταν διάβασα στις εφημερίδες την πρόσκληση προς τους δασκάλους και τους καθηγητές, που προτίθενται να παρακαθήσουν στις εξετάσεις του ΥΠΠ  της Κύπρου το προσεχές φθινόπωρο για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία, να εγγραφούν για φροντιστήρια. Η αλήθεια είναι πως η πρόσκληση δεν έκανε λόγο για φροντιστήρια ούτε για δίδακτρα ή τέλη, με κίνδυνο να νομίσει κανείς ότι επρόκειτο για μαθησιακή βοήθεια που προσφέρεται δωρεάν από φιλανθρωπικές οργανώσεις για το καλό της ελληνοκυπριακής εκπαίδευσης. Απλώς καλούσε «τους ενδιαφερομένους που ενδιαφέρονται»(sic)να απευθυνθούν σε ένα τηλέφωνο ή μια ηλεκτρονική διεύθυνση για πληροφορίες σχετικά  με προσφερόμενη  «συνδρομητική εγγραφή και υποστήριξη» που θα γίνει σε πέντε κέντρα (Λευκωσία, Λεμεσό, Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο) προς το παρόν, και  διαβεβαίωνε ότι θα ανοίξουν και άλλα κέντρα, αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον. Εκείνο που δημιουργούσε κάποιες υποψίες πως πιθανό η συμμετοχή να μην είναι δωρεάν είναι η προσφερόμενη επιλογή  μεταξύ δυο ειδών εγγραφής , της εγγραφής των 100 ωρών(60 για το γνωστικό αντικείμενο, 24 για δεξιότητες και 16 για τη γλώσσα) και της εγγραφής των 38 ωρών (24 για το γνωστικό αντικείμενο,8 για δεξιότητες και 6 για τη γλώσσα). Αυτό πιθανό είναι εκείνο που έκανε μερικούς εκπαιδευτικούς να «ψυλλιαστούν» και να ρωτήσουν, με σχόλια τους κάτω από την είδηση, «πόσα είναι η ταρίφα», και άλλους να εξοργιστούν και να διαμαρτυρηθούν για την ασέβεια που επιδεικνύεται με αυτή την πρωτοβουλία εναντίον δυο τάξεων πτυχιούχων πανεπιστημίου, των δασκάλων και των καθηγητών.

Αυτή η έλλειψη σεβασμού προς τους δασκάλους και καθηγητές και περισσότερο προς την ίδια την εκπαίδευση της Κύπρου είναι που με έκανε να γράψω αυτό το άρθρο. Είναι φανερό πως εκείνοι που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία ξεκινούν από δυο προσβλητικές για τους υποψήφιους  αυτών των εξετάσεων παραδοχές: Πρώτο, ότι  έχουν ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό  το γνωστικό τους αντικείμενο και, δεύτερο,  ότι δεν είναι σε θέση να μελετήσουν και να μάθουν μόνοι τους αλλά ούτε και να βρουν μόνοι τους το κατάλληλο υλικό και γι αυτό χρειάζονται «βοήθεια» από προσφερόμενους «μέντορες» Το ότι έχουν αυτές τις   παραδοχές το παραδέχεται έμμεσα και ο «εκ των οργανωτών της υποστήριξης» καθηγητής Γρηγόρης Μακρίδης στο σχόλιο- απάντησή του προς όσους επέκριναν την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας στο Paideia-news της 12ης Ιουνίου. Έγραψε σχετικά: «Όπως έχουμε διαπιστώσει υπάρχει σημαντική ανάγκη από πτυχιούχους για να φρεσκάρουν κάποια θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου[…..]  Όπου υπάρχουν εξετάσεις, είναι φυσιολογικό να υπάρχει και κάποιο πρόγραμμα στήριξης, γιατί κάποιοι το ζητούν[…]Παρόμοια συμβαίνει για τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια, για τις εξετάσεις για θέση στην Αστυνομία, σε κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς». Είναι φανερό ότι ο κ Μακρίδης κατατάσσει  τους πτυχιούχους δασκάλους και καθηγητές, που η δουλειά τους είναι η γνώση και η διδασκαλία της,  στην ίδια μοίρα με τους αποφοίτους λυκείου που διαγωνίζονται να μπουν στο πανεπιστήμιο και με όσους κάνουν αίτηση να γίνουν αστυνομικοί ή υπάλληλοι σε έναν ημικρατικό οργανισμό. Αυτό ακριβώς είναι που ονομάζω έλλειψη σεβασμού προς τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση της Κύπρου.

Βέβαια, όπως ανέφερα πιο πάνω, οι τρεις εταιρείες που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους, και μάλιστα ακριβά (αν μπει κάποιος στην ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία παραπέμπει η πρόσκληση, θα βρει ότι τα δίδακτρα είναι 2000 ευρώ για τις 100 ώρες και 900 για τις 38),  προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ως διαφορετικό και πιο περίτεχνο και συνεπώς πιο πολύτιμο από το πολύ καλά γνωστό στην Κύπρο  εμπόρευμα που πωλείται στα μαζικά φροντιστήρια για τις Παγκύπριες Εξετάσεις εδώ και δεκαετίες. Η διαφορά, σύμφωνα με την διαφημιστική πρόσκληση, είναι ότι το νέο εμπόρευμα περιλαμβάνει α)πρόσβαση σε υλικό και β) συμμετοχή σε εργαστήρια προετοιμασίας από ειδικούς μέντορες.

Δεν ξέρω πόσοι από τους προσοντούχους δασκάλους και καθηγητές θα δεχτούν να καταπιούν αυτή την προσβολή ότι δεν είναι σε θέση να μάθουν μόνοι τους και να εγγραφούν «συνδρομητές», πιστεύω ωστόσο ότι αυτό το ποσοστό  θα είναι ένας σημαντικός δείκτης τόσο για το μορφωτικό επίπεδο όσο και για τον αυτοσεβασμό των εκπαιδευτικών μας. Αν ένας μεγάλος αριθμός των εκπαιδευτικών μας δεν είναι σε θέση να μαθαίνουν μόνοι τους, τότε ματαιοπονούμε όλοι μας και ως εκπαίδευση και ως κοινωνία.

*Πρώην αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γρηγόρης Μακρίδης
Sun June 18, 2017, 19:17:23
Αγαπητοί, κάποιες αντιδράσεις και σχόλια σας μου θυμίζουν την Κυπριακή παροιμία ,"Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σαμάν “. Το Νέο Σύστημα Διορισμού των υποψηφίων εκπαιδευτικών ψηφίστηκε από την Βουλή και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Όσοι έχετε πρόβλημα με το νέο σύστημα αποταθείτε στους Βουλευτές.
Μην κολλάτε σε όρους. Τώρα είμαστε στη δεύτερη φάση , η οποία έχει σχέση με το «ο καλύτερος κερδίζει». Αν θέλετε να το ονομάσετε Φροντιστήριο ένα πρόγραμμα εργαστηρίων προετοιμασίας για κάποιους που θέλουν βοήθεια ή θέλουν να κερδίσουν σε μια ανταγωνιστική διαδικασία τότε ονομάστε το όπως θέλετε.
Μην αποφεύγετε την κάλυψη του προγράμματος προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης και τα παχουλά εισοδήματα κάποιων ακαδημαϊκών που αντί να κάνουν έρευνα είχαν χρόνο για φροντιστηριακά μαθήματα στο πρόγραμμα προϋπηρεσιακής και να λέμε ότι ήταν κάτι διαφορετικό. Ακόμη μια παροιμία που ταιριάζει εδώ, "Άλλαξεν ο Μανωλιός τζι έβαλεν τα ρούχα του αλλοιώς".
Ακόμη και οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο μέχρι την τελευταία στιγμή προπονούνται από τους μέντορές τους και τους προπονητές τους. Όσοι θέλουν υποστήριξη στον ανταγωνισμό αυτό μπορούν να τον εξασφαλίσουν από πολλές και διάφορες πηγές και είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Δεν υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία σε αυτό τον κόσμο που ζούμε χωρίς να έχει προκαλέσει την ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun June 18, 2017, 16:06:25
Συμφωνώ με το άρθρο και τα συμπεράσματα του. Η πρόσκληση για φροντιστήρια όμως, δεν υποτιμά μόνο τους πτυχιούχους, τους οποίους καλεί σαν να ήταν μαθητές Λυκείου να παρακαθήσουν σε φροντιστήρια για να περάσουν εξετάσεις. Πρώτιστα εξευτελίζονται τα Πανεπιστημία και οι Πανεπιστημιακοί, γιατί οι τίτλοι που παρέχουν στους αποφοίτους τους δεν αποδεικνύουν κατοχή γνώσεων. Τι νόημα άραγε έχει η κατοχή ενός πτυχίου, ενός μάστερ ή ενός δοκτοράτου με άριστα, αν θα πρέπει να αποδείξει ο κάτοχος του τις γνώσεις του με εξετάσεις ως μαθητής γυμνασίου.
Οι Πανεπιστημιακοί όχι μόνο δεν διαμαρτύρονται για τον εξευτελισμό της αξίας των πτυχίων που παρέχουν αλλά είναι υπέρμαχοι αυτής της εξευτελιστικής αλλαγής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΝΗΣ
Sat June 17, 2017, 13:31:34
Σχετικά με τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν κάτω από το άρθρο μου έχω να παρατηρήσω τα εξής:
!.Μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου μου δείχνει καθαρά ότι δεν είμαι εναντίον των εξετάσεων που προγραμματίζονται να γίνουν το προσεχές φθινόπωρο για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία. Και τούτο γιατί δεν πιστεύω ότι το πτυχίο είναι διαβατήριο για διορισμό σε οποιαδήποτε θέση. Διαφορετικά είναι σαν να πιστεύουμε ότι, όταν το κράτος ιδρύει πανεπιστήμια και πληρώνει τα δίδακτρα των φοιτητών , αναλαμβάνει ταυτόχρονα την υποχρέωση να τους διορίσει στη δημόσια υπηρεσία. Η αξία του πτυχίου είναι πολύ μεγάλη, γιατί παρέχει το δικαίωμα στον κάτοχό του να παρακαθήσει σε παντός είδους εξετάσεις. Χωρίς το πτυχίο δεν θα μπορούσε να παρακαθήσει. Η αξία του βέβαια είναι μεγάλη και για δυο άλλους πολύ σημαντικούς λόγους, πρώτα, γιατί παρέχει ανώτερη μόρφωση και, δεύτερο, γιατί προσφέρει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να αναλάβουν έρευνα και να αναδειχθούν σε επιστήμονες.
2.Ειδικά για τον καθηγητή κ. Γρηγόρη Μακρίδη έχω τις εξής παρατηρήσεις:
α)Σε κανένα σημείο του άρθρου μου δεν αμφισβήτησα το δικαίωμα των εταιρειών να ιδρύουν επιχειρήσεις για οιονδήποτε νόμιμο σκοπό και να εισπράττουν χρήματα. Εκείνο που προσπάθησα να παρουσιάσω ήταν κυρίως η αντίρρησή μου στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλες οι άλλες ομάδες που πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να καταλάβουν μια θέση . Αυτό βέβαια εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς να το διεκδικήσουν με τη στάση τους.Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τη γνώση, γι αυτό θεωρώ αδιανόητο να μην είναι σε θέση να μελετήσουν και να μάθουν μόνοι τους. Γι αυτό φυσικά εσείς δεν έχετε καμιά ευθύνη. Ούτε και εισηγούμαι να μην προχωρήσετε στην επιχείρησή σας. Ο λόγος που αντιδρώ στη φοίτησή τους σε φροντιστήρια δεν είναι για να τους βοηθήσω να κάνουν οικονομία ούτε για να προκαλέσω ζημιά στις εταιρείες σας, αλλά γιατί πιστεύω πως, αν μάθουν να μανθάνουν μόνοι τους, θα μπορούν να διδάσκουν αυτή την τόσο απαραίτητη για την εποχή μας δεξιότητα και στα παιδιά.
2. Ομολογώ ωστόσο ότι μου προκάλεσε κατάπληξη η μεγάλη κλίμακα (πανελλαδική) της επιχείρησης και η αστραπιαία ταχύτητα ίδρυσής της(εκτός και αν αυτή στήθηκε από καιρό). Μου προκάλεσε επίσης απαρέσκειά ο πολύ πλάγιος τρόπος με τον οποίο έγινε η παρουσίαση της επιχείρησης. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση, πιθανό λανθασμένα, ότι δεν θέλατε να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους,
3.Δεν βλέπω πώς η προϋπηρεσιακή εκπαίδευση έχει καμιά σχέση με αυτό που ετοιμάζεστε εσείς να προσφέρετε. Η προϋπηρεσιακή εκπαίδευση ξεκίνησε πριν δώδεκα περίπου χρόνια ως υποκατάστατο των εξετάσεων που το υπουργείο παιδείας πίστευε ότι χρειάζονταν αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν, επειδή η Βουλή δεν δεχόταν με κανένα τρόπο να καταργήσει την επετηρίδα με αποτέλεσμα να διορίζονται όλοι που είχαν σειρά. Ενόψει αυτού, το ΥΠΠ σκέφτηκε να οργανώνει στην αρχή κάθε σχολικού έτους τη σειρά των προϋπηρεσιακών μαθημάτων, ούτως ώστε ,πρώτα, οι εκπαιδευτικοί να αποκτούν κάποια παιδαγωγική κατάρτιση και, δεύτερο, να ανακόπτεται ο δρόμος προς την εκπαιδευτική υπηρεσία των πασιφανώς ακαταλλήλων. Επομένως δεν βλέπω καμιά νομιμοποίηση του κράτους να ζητά δίδακτρα από τους φοιτώντες για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι, όπως αναφέρετε στην απάντησή σας. Στη χώρα του Τραμπ πιθανό αυτό να το έκαναν, στην Κύπρο όμως όχι, τουλάχιστο προς το παρόν.Δεν βλέπω επίσης καμιά ομοιότητα ή σχέση της σειράς προϋπηρεσιακής κατάρτισης με αυτό που ετοιμάζεστε να προσφέρετε εσείς.

Γρηγόρης Μακρίδης
Fri June 16, 2017, 18:23:47
Κύριε Περσιάνη, σέβομαι τη συλλογική σας αφού μελετώ όλα τα άρθρα που δημοσιεύετε στο PAIDEIA-NEWS αλλά θα σχολιάσω μερικές από τις σκέψεις σας με τις οποίες διαφωνώ και ίσως να έχετε βιαστεί σε συμπεράσματα χωρίς να λάβετε υπόψη όλες τις παραμέτρους και όλα τα παρόμοια σενάρια. Το να δημιουργείς μια λύση για μια μερίδα του λαού, είτε υποψήφιων εκπαιδευτικών, είτε άλλης κατηγορίας γιατί το επιζητούν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνω που βλέπετε την προσβολή προς αυτούς. Γιατί θεωρείτε ότι όποιος έχει πτυχίο είναι εκπαιδευτικός και δεν σχολιάζετε το γεγονός ότι όλοι οι πτυχιούχοι πρέπει να περάσουν από προϋπηρεστική επιμόρφωση και εξετάσεις για να θεωρηθούν κατάλληλοι και δεν το σχολιάζετε και αυτό ως προσβολή; Το σημείο λάθος σας είναι που ονομάζετε όλους του πτυχιούχους καθηγητές, πράγμα που δεν ευσταθεί. Να θεωρήσω ότι οι δάσκαλοι λόγω της ειδικού προγράμματος που παρακολουθούν το οποίο εμπεριέχει και διδακτική πρακτική έχουν ένα βαθμό παιδαγωγικής κατάρτισης αλλά για τη Μέση Εκπαίδευση πως θεωρείτε ότι ένας πτυχιούχος είναι αυτόματα και εκπαιδευτικός;
Τι διαφέρει το νέο σύστημα εξετάσεων για διορισμό από το σύστημα εξετάσεων που δίνεται μέσω της προϋπηρεσιακής και όπου μπορεί να απορριφθεί κάποιος για διορισμό; Το κόστος προϋπηρεσιακής το πληρώνει το κράτος που στην ουσία είναι από τα χρήματα των φορολογουμένων, άρα γιατί δεν διερωτάστε γιατί αυτό το πρόγραμμα που προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν προσφέρεται από τους Ακαδημαϊκούς των Δημόσιων Πανεπιστημίων ή άλλων φορέων δωρεάν.
Τι διαφέρει από τη γραπτή εξέταση που δίνεται από πολλούς Ημικρατικούς και Κρατικούς φορείς σε πτυχιούχους για να επιλεγούν οι καλύτεροι προτού δημιουργηθεί μια κοντή λίστα για συνέντευξη; Εδώ δεν προσβάλλεται ο πτυχιούχος;
Το πρόγραμμα υποστήριξης με υλικό και εργαστήρια θα υπάρχει για όσους το θέλουν και στον οικονομικά ελεύθερο κόσμο που ζούμε δυστυχώς υπάρχει κόστος γιατί κανένας εκπαιδευτής/μέντορας δεν εργάζεται δωρεάν.
Ελπίζω οι σκέψεις μου να συμπλήρωσαν μια συλλογική που μπορεί να μην τη λάβατε υπόψη αλλά θα μπορούσατε να το σχολιάσετε θετικά ότι κάποιοι σοβαροί οργανισμοί βγήκαν με διαφάνεια να ανακοινώσουν μια επιλογή για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς και είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί θα το κάνουν στα κρυφά.

Φίλιος Φυλακτού Πρόεδρος ΠΟΕΔ
Fri June 16, 2017, 16:30:24
Αυτό κύριε Περσιάνη είναι, δυστυχώς, μόνο η αρχή! Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα "βελτιώσουν την ποιότητα" της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η τραγική και θλιβερή συνέχεια έπεται! Το ΝΣΔ θα επαναφέρει στη μνήμη μας το γεγονός του κτιρίου του θεάτρου του ΘΟΚ και της οροφής που κατέρρευσε! Εκεί ευτυχώς από θαύμα δεν είχε θύματα ανθρώπους! Εδώ εν πλήρη γνώση όλων υπάρχουν a priori εργασιακά θύματα!

Ζαχαρίας Κοντονικόλα
Fri June 16, 2017, 12:39:54
Δυστυχώς κ.Περσιάνη η πανεπιστημιακή κοινότητα επιλέγει τη σιωπή την ιδια στιγμή που το ιδιο το κράτος ακυρώνει τα πτυχία των δασκάλων και καθηγητών και ταυτόχρονα τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς. Αυτοί θα έπρεπε να ηταν μπροστάρηδες στον αγώνα και να συντάσσονταν μαζι με την Ποεδ και Οελμεκ για την διασφάλιση των επηρεαζομενων. Το κύρος των εκπαιδευτικών ολων των βαθμίδων πλήττεται ανεπανόρθωτα.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718