KESJULY18

2017-06-15 10:47:37
Δημοτικό Ποταμιάς: Το σχολείο που κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτί

Δημοτικό Ποταμιάς: Το σχολείο που κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτί


Εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, στην Επαρχία Λευκωσίας, με τους μαθητές να κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν στη θεωρία και να μεταφέρουν τη γνώση τους από τάξη σε τάξη, αλλά και από σχολείο σε σχολείο.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι εμφανής, καθώς σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τις δράσεις τους σε θέματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.  
Το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς δεν είναι μεγάλο. Αριθμεί, όπως αναφέρει η Διευθύντρια του Ροδούλα Νικολάου, μόλις 31 μαθητές και μαθήτριες και 5 δασκάλους.
Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού. Η πρωτοβουλία για το εργαστήρι ανήκει στον δάσκαλο των παιδιών Παύλο Ρήγα, ο οποίος έφερε μαζί του την τεχνογνωσία όταν μετατέθηκε στο σχολείο.
Οι δύο τελειόφοιτοι του Δημοτικού, Θέμης και Νικόλας, εξηγούν βήμα με βήμα πώς κατασκευάζεται το χαρτί, με τη χρήση ενός μεγάλου κάδου, δύο ξύλινων τελάρων διαφορετικού μεγέθους, ζεστού νερού, χρωμάτων, κομματιών από ύφασμα, μιας απλώστρας για στέγνωμα του τελικού προϊόντος και πολύ μεράκι.  
«Το χαρτί προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να το ανακυκλώνουμε στο σχολείο», αναφέρει ο κ. Ρήγας.
Απαντώντας σε ερώτηση ποιος τους έμαθε για την ανακύκλωση τα παιδιά λένε ότι μαθαίνουν γενικά για την ανακύκλωση από τους δάσκαλους αλλά και οι πιο μικροί μαθητές από τους πιο μεγάλους.
«Τα παιδιά ξεκινούν από την 1η δημοτικού να μαθαίνουν για την ανακύκλωση γιατί ανήκουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι», αναφέρει η κ. Νικολάου.
Σε ερώτηση αν αυτά που μαθαίνουν για την ανακύκλωση τα παίρνουν και στο σπίτι απαντάνε όλα «Ναι» με μια φωνή.
Η Διευθύντρια λέει επίσης ότι έχει γίνει γνωστό πλέον το εργαστήρι του σχολείου και επισκέπτονται το χώρο και άλλα σχολεία για να τους δείξουν τα παιδιά πώς κατασκευάζεται το χαρτί.
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Δημοτικό της Ποταμιάς γύρω στα επτά σχολεία, αναφέρει ο κ. Ρήγας απαντώντας σε ερώτηση.
Η μεγαλύτερη εμπειρία για τα παιδιά ήταν όταν έφτιαξαν κάρτες για τη Διυπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας, προσθέτει ο ίδιος.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς έχουν, μεταξύ άλλων, λάβει μέρος σε φεστιβάλ, σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στην περιοχή, ενώ πέρσι μετέφεραν το εργαστήρι τους στο 18ο Δημοτικό Λεμεσού για να δείξουν στους συμμαθητές τους εκεί στην πράξη πώς να φτιάχνουν ανακυκλωμένο χαρτί.
Σε ερώτηση αν το εργαστήρι και γενικότερα η ευαισθητοποίηση για θέματα ανακύκλωσης είναι κάτι που θα συνεχιστεί η κ. Νικολάου αναφέρει ότι «περνά ως κουλτούρα πια στο σχολείο».
Τα παιδιά έχουν μάθει και μπορούν να περάσουν τη γνώση τους στα μικρότερα παιδιά, προσθέτει, εκφράζοντας την άποψη ότι «θα μείνει και στο μέλλον ως αίσθημα αλλά και ως δημιουργική πράξη στο σχολείο».
Τα παιδιά ψηλώνουν τα χέρια, είναι ανυπόμονα να μιλήσουν για όλες τις κατασκευές που έχουν φτιάξει με επαναχρησιμοποιημένα υλικά.   
Τον μπροστινό τοίχο του σχολείου κοσμεί ένα μεγάλο ψηφιδωτό, η μητέρα Πέρδικα και τα μικρά της, που φτιάχτηκαν από καπάκια από μπουκάλες, σπασμένα πιάτα και παλιά κουμπιά.
Από ένα μεγάλο κλαδί στην τάξη της τέχνης κρέμονται ψαράκια που φτιάχτηκαν με παλιά υφάσματα και άλλες χειροτεχνίες. Πάνω σε μια ντουλάπα στο βάθος της τάξης χαμογελάει μια μπλε φάλαινα από πλαστικά καπάκια. Δίπλα από την ντουλάπα βρίσκονται μεγάλοι πλαστικοί κάδοι με διάφορα παλιά υλικά που στέλνουν στο σχολείο οι γονείς για τις κατασκευές των παιδιών.
Στον κήπο του σχολείου, γύρω από μια ελιά, παλιά λάστιχα από αυτοκίνητα έχουν μετατραπεί σε γλάστρες με λουλούδια και βότανα. Κάθε χρόνο τα παιδιά φυτεύουν λουλούδια και λαχανικά, χρησιμοποιώντας την κομπόστα που φτιάχνουν από τη διαδικασία κομποστοποίησης. Μαζεύουν επίσης λάδι για την τηγανοκίνηση και μπαταρίες για ανακύκλωση. Στην πίσω αυλή μια τσιμεντογραφία κατασκευασμένη και από ανακυκλώσιμα υλικά, που μαζί με το εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού χάρισε στο σχολείο το 3ο βραβείο σε περιβαλλοντικό διαγωνισμό.
Κανένα υλικό δεν πάει χαμένο στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, μια κουλτούρα που είναι διάχυτη σε ολόκληρο το σχολείο από το εργαστήρι ανακύκλωσης και την τάξη που γίνονται οι χειροτεχνίες, ως το γραφείο της Διευθύντριας όπου δεσπόζουν οι φωτογραφίες των παιδιών από την επίσκεψή τους στη Διυπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και την φροντισμένη αυλή με την ελιά και τα πολύχρωμα λάστιχα γλάστρες.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016