KESJULY18

2017-06-14 23:55:16
ΠτΔ στο ΤΕΠΑΚ: Η διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά

ΠτΔ στο ΤΕΠΑΚ: Η διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά


Πρύτανης Αναγιωτός: Στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 το ΤΕΠΑΚ εξασφάλλισε χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας προτάσεων στην Κύπρο

Η Κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου και υιοθέτησε μια σειρά μέτρων, με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό και διεθνές Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του κατά την τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.
Στην ομιλία του, που διάβασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, προσθέτοντας ότι, "η αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, τροφοδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κυπρίων επιστημόνων προς το εξωτερικό".
Ταυτόχρονα, προσθέτει, η πανεπιστημιακή ανάπτυξη προσελκύει ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύει το πολιτιστικό υπόβαθρο του λαού μας και καθιστά την Κύπρο ενεργό μέλος και ισάξιο εταίρο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
"Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου και υιοθέτησε μια σειρά μέτρων, με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό και διεθνές Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο", υπογραμμίζει ο ΠτΔ και υποδεικνύει πως η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι σήμερα απλά ένα σύνθημα, αλλά μια πολιτική που παίρνει σάρκα και οστά.
Αναφερόμενος στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως η κυβέρνηση, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες του πανεπιστημίου για κτηριακή ανάπτυξη, για εξασφάλιση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και ικανοποίηση των αναγκών στελέχωσης και πως "τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλει προσπάθειες, ώστε η χρηματοδότησή του Πανεπιστημίου να μην επηρεαστεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο μας".
Παράλληλα, συνεχίζει, "συμμεριζόμαστε τους στόχους της πανεπιστημιακής κοινότητας για ίδρυση νέων σχολών, τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών από το  Πανεπιστήμιο. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί την υλοποίηση των έργων για το Β΄ Πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, στη βάση των σχεδιασμών και εισηγήσεων του πανεπιστημίου". 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε στο χαιρετισμό του το έργο του Πανεπιστημίου, υποδεικνύοντας ότι, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου μας, ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες και στις επιδιώξεις της πολιτείας και σήμερα αποτελεί έναν δυναμικό οργανισμό  που αλληλεπιδρά με την τοπική κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της και συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία της Κοινωνίας της Γνώσης.
Απευθυνόμενος στου απόφοιτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει πως "η μελλοντική επαγγελματική και προσωπική σας επιτυχία αλλά και η συμβολή σας στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας, απαιτεί, πέραν των γνώσεων που έχετε αποκτήσει, σκληρή προσπάθεια, εργατικότητα, αξιοποίηση των εμπειριών, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων σας, συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων σας, κατάρτιση σε καινούργιους τομείς και προπαντός ήθος".
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, είπε πως σήμερα, 14 Ιουνίου, αποφοιτούν 267 φοιτητές, 185 προπτυχιακοί και 65 μεταπτυχιακοί φοιτητές από έξι Τμήματα, ενώ απονέμεται ο τίτλος του Διδάκτορα σε 17 διδακτορικούς φοιτητές συνολικά.
Ανέφερε δε πως το Πανεπιστήμιου, εκτός από την ποιοτική διδασκαλία, διαρκώς μεριμνεί αλλά και διακρίνεται για την ερευνητική του αριστεία, υπενθυμίζοντας πως στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON2020 έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας προτάσεων στην Κύπρο.
Ακόμη, συνέχισε, πρόσφατες ερευνητικές επιτυχίες, δυο στρατηγικά έργα αλλά και στρατηγικές ερευνητικές συνέργειες, όπως η ίδρυση του  Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο, τοποθετούν το ΤΕΠΑΚ, την Κύπρο και τη Λεμεσό, στο χάρτη της έρευνας, πρωτοπορώντας για τη δημιουργία της Κοινωνίας της Γνώσης.
Σε σχέση με την ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ, ο καθηγητής Αναγιωτός είπε πως τα επόμενα τρία κατασκευαστικά έργα που θα παραδοθούν, ενισχύουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην πόλη της Λεμεσού, με πρώτο την πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας, η οποία θα λειτουργήσει το χειμώνα του 2017, στο  χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου της Λεμεσού.
Επίσης, οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Πρώην Μέγαρο Πηλαβάκη) αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2017, ενώ περί τον Απρίλιο του 2018 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για στέγαση εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών στο κτίριο Τσεριώτη, επί της Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.
Απευθυνόμενους στους φοιτητές, ο Πρύτανης τους κάλεσε να είναι περήφανοι για το πτυχίο τους αλλά και για το πανεπιστήμιό τους, "το οποίο να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσει να σας στηρίζει στο κάθε σας βήμα".
"Ο κόσμος εκεί έξω σας χρειάζεται και υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λύσετε. Χρησιμοποιήστε για αυτό το σκοπό την ενέργειά σας, το πάθος σας, την ανυπομονησία για εξέλιξη. Πορευθείτε στον επαγγελματικό στίβο με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό αλλά και με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης.  Επενδύουμε σε σας, επενδύστε στις γνώσεις που σας δώσαμε και τα όνειρά σας", συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της τελετής δόθηκαν τα βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας στους πρωτεύσαντες, ενώ η τελετή θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη , με τον Δήμαρχο Λεμεσού να απονέμει το βραβείο για τον πρωτεύσαντα φοιτητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστηµών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίµων.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016