KESJULY18

2017-06-14 23:37:11
Γιατί οι δάσκαλοι, όταν χρειάζεται, απεργούν...

Γιατί οι δάσκαλοι, όταν χρειάζεται, απεργούν...


ΤΗΣ ΒΙΑΝΑΣ ΕΡΙΚΣΟΝ*

 

«Απεργούν ακόμα οι εκπαιδευτικοί και για το ψευδοπρόβλημα των αντικαταστατών, αγνοώντας ότι σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία λειτουργούν με συμβόλαια με την τοπική εκπαιδευτική αρχή (Local Education Authority) να προσλαμβάνει και να απολύει (hiring and firing) ανάλογα με τις ανάγκες της.

Η απεργία δεν αποτελεί βασικό δικαίωμα...

Αν οι δασκαλοπατέρες της Κύπρου και της Ελλάδας επικοινωνούσαν με τον έξω κόσμο θα έβλεπαν ότι στις 38 πολιτείες των ΗΠΑ η απεργία στα σχολεία είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο, απόλυση, ή και φυλάκιση».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι γραμμένο από πρώην συνάδελφο, Γυμνασιάρχη, Λυκειάρχη, Επιθεωρητή και Επαρχιακό Μέσης Εκπαίδευσης. *1

Όταν η απώλεια εργασίας πολλών συναδέλφων αντικαταστατών και συμβασιούχων χαρακτηρίζεται ως "ψευδοπρόβλημα" και μάλιστα από πρώην συνάδελφο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι όχι μόνο υπάρχει τεράστιο χάσμα απόψεων μεταξύ Υπουργείου και εκπαιδευτικών αλλά δυστυχώς και σοβαρότατο πρόβλημα επικοινωνίας εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας.  

Πριν τουλάχιστον αρχίσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις και επικρίσεις, θα έπρεπε τουλάχιστον να ενημερωθούν όλοι για τη σοβαρότητα του θέματος, η οποία οδήγησε τη συντεχνία των εκπαιδευτικών στην ομόφωνη απόφαση του σώματος να εφαρμόσει το έσχατο μέτρο της απεργίας. Εν συντομία, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση του ΥΠΠ και της Βουλής να υιοθετήσουν ως έχει το Νέο Σχέδιο Διοριστέων και να οδηγήσουν έτσι στην ανεργία δεκάδες εκπαιδευτικούς που επί σειρά ετών υπηρετούν την εκπαίδευση και έχουν ήδη συμπληρώσει αθροιστικά 30 και πλέον μήνες εργασίας και ως εκ τούτου πρέπει να αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου. Θέση της ΠΟΕΔ είναι ότι η πολιτεία οφείλει στη βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ύστερα από σχετικές αποφάσεις αρμόδιων δικαστηρίων, να διασφαλίσει και να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς αυτούς ως εργαζομένους Αορίστου Χρόνου, όπως δηλαδή ισχύει και εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα.

Η απεργία, ως μια από τις κύριες μορφές συνδικαλιστικής δράσης, αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τόσο στα πλαίσια της συνδικαλιστικής ελευθερίας όσο και ως αυτοτελές δικαίωμα. Στην Κύπρο το δικαίωμα της απεργίας κατοχυρώνεται από το Άρθρο 27.1 του Συντάγματος, το Άρθρο 8§1 περ. δ΄ του Διεθνούς Συμφώνου περί Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων που κυρώθηκε Ν. 14/69, το Άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Χάρτη που κυρώθηκε με τον ομώνυμο Κυρωτικό Νόμο του 1967 (Ν. 64/67) το  Άρθρο 13 του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων ο οποίος θεσπίστηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Στρασβούργου στις 9 Δεκεμβρίου 1989 και στην περί Εφαρμογής των Αρχών του Δικαιώματος Οργανώσεως και Συλλογικής Διαπραγματεύσεως Συμβάσεως (Αρ.98) του 1949 που κυρώθηκε με το Νόμο 17/66.

Είναι πραγματικά λυπηρό που σήμερα, παρά τις προσωπικές απόψεις και διαφωνίες, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η άποψη της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στην απεργία και πολύ χειρότερα η απαίτηση της ποινικοποίησής της, χρησιμοποιώντας ως "παράδειγμα προς μίμηση" την ισχύουσα κατάσταση στις ΗΠΑ.

Μια γρήγορη ανασκόπηση σχετικά με τις απεργίες των εκπαιδευτικών σε Ευρώπη, Αμερική και αλλού τα τελευταία 3 χρόνια:

 • Γαλλία - Μάιος 2015: Απεργία εκπαιδευτικών ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση *2
 • Ιταλία - Μάιος 2015: Κοινή απεργία εκπαιδευτικών και μαθητών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις *3
 • Ουγγαρία - Απρίλιος 2016: Απεργία εκπαιδευτικών για το αναλυτικό πρόγραμμα *4
 • Σικάγο - Απρίλιος 2016: Απεργία εκπαιδευτικων για τα συμβόλαια ερδογότησης *5
 • Αγγλία - Ιούλιος 2016: Απεργία εκπαιδευτικών για τη μη παροχή κονδυλίων στα σχολεία *6
 • Μεξικό - Αύγουστος 2016: Απεργία εκπαιδευτικών για ανάκληση απόφασης για εφαρμογή εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης *7
 • Ισλανδία - Νοέμβριος 2016: Απεργία εκπαιδευτικών για τη μισθοδοσία *8
 • Ιρλανδία - Νοέμβριος 2016: Απεργία εκπαιδευτικών για τη μισθοδοσία *9
 • Αργεντινή - Μάρτιος 2017: Απεργία εκπαιδευτικών για τη μισθοδοσία *10
 • Πολωνία - Μάρτιος 2017: Απεργία εκπαιδευτικών για το αναλυτικό πρόγραμμα *11
 • Κολομβία - Ιούνιος 2017: Απεργία εκπαιδευτικών για τη μισθοδοσία και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου *12

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της Κολομβίας όπου οι εκπαιδευτικοί κατήλθαν εδώ και ένα μήνα σε απεργια διαρκείας, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου λοιπόν, όπως και οι εκπαιδευτικοί σε άλλες χώρες, έχουν νομικά αλλά και ηθικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην απεργία και στη διεκδίκηση της διασφάλισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Το διαφυλάσσουμε γιατί με αυτό δίνουμε στήριγμα και ελπίδα στον σημερινό εργαζόμενο συνάδελφο που αδικείται, στη θέση του οποίου αύριο μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. 

"Αλίμονο στην κοινωνία που δεν έχει δασκάλους αληθινά ερωτευμένους μ΄ αυτό που  κάνουν”. Ευάγγελος Παπανούτσος

Αλιμονο και τρισαλίμονο στην κοινωνία που τους έχει και τους κλείνει την πόρτα. 

*Δασκάλα


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ελένη Αντωνίου
Thu June 15, 2017, 14:33:36
Από τα άρθρα αλλά και τα σχόλια διαφαίνεται το ενδιαφέρον και η αγάπη των εκπαιδευτικών για το αντικείμενό τους. Διαμαρτυρόμαστε για το επίπεδο γλωσσικής επάρκειας των μαθητών, ενώ οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αγνοούν βασικούς κανόνες.

Λάμπρος Στεφάνου
Thu June 15, 2017, 09:31:03
Εύγε!

Παραγυιού Άννα
Thu June 15, 2017, 07:59:05
Εκτός από τους δασκάλους υπάρχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί, για την ακρίβεια υπάρχουν οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για να απεργήσουν, με τα ίδια φρονήματα και τις ίδιες αξίες και ανησυχίες - προβληματισμούς.
Σίγουρα το νέο σύστημα δεν είναι σωστό, ο λόγος που το θέτω είναι επειδή και εγώ είμαι αδιόριστη σε κλάδο της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Πάλι όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη διεξαγωγή της σχολικής πολιτικής,γιατί πολλά πρόσωπα που έχουν σπουδάσει δεν ενδιαφέρονται να εργασθούν στο σχολικό περιβάλλον. Μπορεί τα προσωπικά ή/και επαγγελματικά ενδιαφέροντά τους, οι ανάγκες, οι προτεραιότητες, τα οικονομικά τους δεδομένα, να πρωταρχούν και να επικεντρώνονται στην εργασία σε έναν άλλο τομέα. Ενώ να είναι πάνω στον κατάλογο διοριστέων να μην ενδιαφέρονται να ασκήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.
Πολλές φορές η εκπαιδευτική διαδικασία είναι κάτι το σημαντικό γιατί στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί που σπουδάζουν δάσκαλοι, φιλόλογοι, νηπιαγωγοί, ακόμη και με άλλες ειδικότητες όπως τη δική μου και εργαζόμαστε σε κλάδους που δε συσχετίζονται με τη διδασκαλική εμπειρία.
Σίγουρα δεν είναι υπέρ του να είναι ένα πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται μετά τα 55, με το κριτήριο την ημερομηνία κατάταξης του πτυχίου του στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Ειδικά, αν ένα άτομο το οποίο δεν εργάσθηκε ποτέ στον κλάδο του και η μόνη εκπαίδευση και "επαφή" με τη σπουδαστική ύλη ήταν η μακρινή περίοδος των σπουδών και ποτέ μια εφαρμόσιμη - έμπρακτη θέση, τότε σίγουρα θα αποτύχει ως εκπαιδευτικός.
Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν και δάσκαλοι που δεν είναι καλοί, όπως και καθηγητές, όπως και ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και δημόσιοι, που μπαίνουν με το ίδιο σύστημα εργοδότησης, την επιτυχία σε εξετάσεις.
Πρέπει άλλα να είναι τα κριτήρια, άλλο να είναι το συστατικό που να αναζητηθεί για να προσαρμοστεί ούτως ώστε ναι μεν να υπάρχει αξιοκρατία, διερεύνησει στις δεξιότητες αλλά και τις ικανότητες ενός εκπαιδευτικού, σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης και περισσότερη αυστηρότητα σε έναν καθηγητή, δάσκαλο, οτιδήποτε για να γνωρίζει ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις, κυρώσεις, ή ακόμη και επιβολή ποινών σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης των σωστών τακτικών και το ισχυρότερο αν έχει λανθασμένα και τρωτά στοιχεία στη συμπεριφορά τους προς τους μαθητές, το διευθυντή, τους συναδέλφους και πόσο σωστά προσαρμόζει την ύλη ως προς το έμψυχο ακροατήριό του - τους μαθητές - με στόχο την κατάλληλη αφομοίωση και επεξεργασία σε κατανοητούς ρυθμούς και πανδέκτες.
Αξίζει να αναφέρω το προσωπικό μου παράδειγμα, ότι δεν ενδιαφέρομαι να παρακαθίσω εξετάσεις αν και είμαι στον κατάλογο, γιατί όταν εργάσθηκα ιδιωτικά στον κλάδο μου αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν αυτό που με προσέλκυε επαγγελματικά, έτσι αποφάσισα να κατασταλάξω σε μιαν άλλη επεξεργασία του πτυχίου μου, που συνδέετε με οικονομικά, γιατί ακολούθησα σπουδές Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είμαι στον κατάλογο οικονομολόγων και εμποριολόγων, όμως, ενώ δίδαξα μαθητές λυκείου κάποια μαθήματα οικονομικών γιατί ήθελαν να μελετήσουν για σκοπούς σπουδών στην Αγγλία, έκαναν A-Levels, δε με έλκυσε και τώρα εργάζομαι σε offshore εταιρεία.
Έχω κάνει μεταπτυχιακό στις Δημόσιες Σχέσεις στην Αμερική, γι' αυτό εμφαίνω το στοιχείο των σωστών συμπεριφορών στο σχολείο, γιατί είναι κάτι που διαδραματίζεται τη στιγμή που δε μεταλαμπαδεύτονται γνώσεις μόνο αλλά και αγωγή μαθητών, όμως είναι και ένας κοινωνικός χώρος μια σχολική μονάδα για επαφές και επικοινωνία μεταξύ των ιδίων των συναδέλφων ως εργασιακός χώρος γιατί είναι πολλοί που συνασπίζουν ένα team μιας δουλειάς που στην εν λόγω περίπτωση παραπέμπεται στον Καθηγητικό Σύλλογο.

Μαρία Δημητρίου
Thu June 15, 2017, 07:29:57
Δυστυχώς στο κράτος μας, όπου ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, όποτε συμφαίρει είμαστε ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και όποτε ΔΕΝ συμφέρει ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ !!! Μπράβο στη συνάδελφο για το πιο πάνω άρθρο !!!

Μιχάλης Α. Πόλης
Thu June 15, 2017, 07:08:48
Απόλυτα τεκμηριωμένο και σωστό άρθρο. Συμφωνώ και υπερθεματίζω.

Ζαχαρίας Κοντονικολα
Wed June 14, 2017, 23:56:06
Μπράβο συνάδελφε! Σωστά τεκμηριωμένα χωρίς χαρακτηρισμούς και με σεβασμό στα δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016