KESJULY18

2017-06-13 16:02:24
 Με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου προχωρούν τα έργα αναβάθμισής του

Με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου προχωρούν τα έργα αναβάθμισής του


Αναφορικά με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις γύρω από τα έργα κτηριακής αναβάθμισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) ενημερώνει το κοινό για τα ακόλουθα:

  1. Η απόφαση για την κτηριολογική ανακαίνιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου λήφθηκε μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες και επί τόπου επισκέψεις εμπειρογνωμόνων για διαπίστωση της κατάστασης του σχολείου.  Ως γνωστό, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1812, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα.  Παρά τις μεμονωμένες κατά καιρούς προσπάθειες, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ολοκληρωμένη προσπάθεια για συνολική και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων αυτών. 
  2. Η οριστικοποίηση των σχεδίων και η έναρξη των εργασιών αναβάθμισης τους σχολείου έγινε μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν του συνόλου τους.   
  3. Οι κατά καιρούς περιορισμένες αντιδράσεις μικρής ομάδας ατόμων κάτω από την παρότρυνση της «Επιτροπής Προάσπισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου», δεν είναι εμπεριστατωμένες, στερούνται επιστημονικής βάσης και ως εκ τούτου  είναι αδικαιολόγητες και δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και αναστάτωση.
  4. Το κονδύλι για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του σχολείου ανέρχεται σε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο του ΥΠΠ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για το πιο ιστορικό σχολείο της Κύπρου.
  5. Τα έργα αποκατάστασης του κτηρίου εκτελούνται σε συνεργασία με τον εργολάβο του έργου, υπό την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ.
  6. Η διαχείριση του θέματος της πιθανής ύπαρξης αρχαιοτήτων στον χώρο του σχολείου γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα του κράτους, το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, από την πρώτη μέρα των εργασιών και καθόλη τη διάρκειά τους, το Τμήμα παρακολουθεί το έργο με εκπρόσωπό του στους χώρους του εργοταξίου. Επιπρόσθετα, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων έχουν αποσταλεί όλες οι πληροφορίες που έφτασαν στο ΥΠΠ αναφορικά με την πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων στον χώρο του σχολείου.  
  7. Η αποκατάσταση και αναδόμηση του ιστορικού κτηρίου γίνεται μέσα στα αποδεκτά από διεθνείς συμβάσεις όρια και προδιαγραφές, με πλήρη σεβασμό στην ιστορική του φυσιογνωμία και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.
  8. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου στοχεύουν αποκλειστικά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων επιπέδων ασφάλειας και στη βελτίωση της λειτουργικότητάς του.  Το ΥΠΠ μοιράζεται με το κοινό την εκτίμηση και σεβασμό για το Παγκύπριο Γυμνάσιο και συμμερίζεται την αγωνία του για την ανάγκη διασφάλισης της καταλληλότερης συντήρησης και διατήρησης του παλαιότερου και με την πιο λαμπρή προσφορά στα ελληνικά γράμματα σχολείου.
  9. Παράλληλα, μετά και από την εκπόνηση μελέτης από την ειδική επιτροπή που συστάθηκε για την ενίσχυση του σχολείου, το ΥΠΠ λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για ανάδειξη της συμβολής του σχολείου στα ελληνικά γράμματα και για αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς. Μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται οι αναγκαίες πρόνοιες, ώστε να διασφαλιστεί το ενιαίο της λειτουργίας του Παγκύπριου Γυμνασίου και η διατήρηση της φυσιογνωμίας του ως ελληνικού σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης. 

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718