KESJULY18

2017-06-11 18:16:49
Ν.Σ.Δ.Ε.: Παράδοξες εξισώσεις, εφιαλτικοί συνειρμοί και το «δόγμα του παπαγάλου»

Ν.Σ.Δ.Ε.: Παράδοξες εξισώσεις, εφιαλτικοί συνειρμοί και το «δόγμα του παπαγάλου»


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Ο εφιαλτικός συνειρμός: Η σφαγή της 9ης Ιουλίου 2015

Μέχρι το 2014,  η 9η Ιουλίου  συνειρμικά έφερνε στη μνήμη μας τη μεγάλη σφαγή των αρχιερέων και των προκρίτων της Κύπρου το μαρτυρικό 1821, που αποθανάτισε ο Βασίλης Μιχαηλίδης με το ποίημα  9η Ιουλίου, στο οποίο περιγράφεται η θυσία του  Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Η 9η Ιουλίου 2015 σημαδεύτηκε στη μνήμη  με την ψήφιση του απεχθούς Ν. 127(Ι)/2015 με το οποίο τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, και ΕΔΕΚ πέρασαν το Νέο Σχέδιο Διορισμού Εκπαιδευτικών(ΝΣΔΕ). Το όνειρο του διορισμού έγινε εφιάλτης! Με το ΝΣΔΕ  άρχισε η μεγάλη σφαγή των προοπτικών των νέων εκπαιδευτικών, συμβασιούχων και αντικαταστατών, για διορισμό, δουλειά και προκοπή.

Οι παράδοξες εξισώσεις του ΝΣΔΕ

Το ΝΣΔΕ εξευτελίζει την αξία των πτυχίων και κατ’ επέκταση των Πανεπιστημίων που τα χορηγούν. Παρόλα αυτά κανένας Πρύτανης ή καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τον εξευτελισμό αυτό. Παραθέτουμε κάποια στοιχεία των παράδοξων αυτών εξισώσεων:

 1. Τέσσερα χρόνια επιμελούς εργασίας για να πάρεις το πρώτο πτυχίο σου στα παιδαγωγικά και να γίνεις δάσκαλος αποφέρουν οκτώ μονάδες σύμφωνα με το ΝΣΔΕ.
 2. Τρεις γραπτές εξετάσεις συνολικής διάρκειας 8-10 ωρών αποφέρουν 50 μονάδες
 3. Συμπέρασμα: Η γραπτή εξέταση ως κριτήριο ισοδυναμεί με πέραν των έξι (κατ’ ακρίβεια 6 ¼ ) πρώτων πτυχίων με βαθμολογία άριστα.
 4.  Συνακόλουθα 9 ώρες εξετάσεων ισοδυναμούν με 25 χρόνια σπουδών με βαθμό άριστα!

Εξευτελισμός των πανεπιστημιακών τίτλων

 1. Το ΝΣΔΕ καθιερώνει την εξευτελιστική για τα πανεπιστήμια αρχή ότι η κατοχή ενός πτυχίου με άριστα δεν αποδεικνύει τις γνώσεις του κατόχου του.
 2. Το Πτυχίο εξευτελίζεται και καθίσταται εικονικός τίτλος χωρίς πραγματική αξία.
 3. Η μόνη αξία του πτυχίου, είναι ότι δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα να παρακαθίσει στις εξετάσεις διορισμού, που είναι το κριτήριο με την μεγαλύτερη και την καθοριστική βαρύτητα.
 4. Αν για να διοριστείς εκπαιδευτικός το ουσιαστικό κριτήριο για να αποδείξεις τις γνώσεις σου είναι η επιτυχία στις εξετάσεις, γιατί να δαπανήσεις τέσσερα (4) χρόνια από τη ζωή σου και πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα των γονέων σου για να πάρεις ένα πτυχίο – μαϊμού;
 5. Δεν θα ήταν δηλαδή αρκετό να δαπανήσεις μερικούς μήνες σε φροντιστήρια και παπαγαλία, να περάσεις τις εξετάσεις και να διοριστείς μια και καλή;

Η ένοχη σιωπή των πανεπιστημιακών

Οι πανεπιστημιακοί, λαλίστατοι όταν πρόκειται να κατακρίνουν τους συναδέλφους τους των κατώτερων βαθμίδων για τα ανεπαρκή μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών τους, κατάπιαν την προσβολή χωρίς να αρθρώσουν λέξη. Υπάρχει κύριοι μεγαλύτερος εξευτελισμός για το κύρος σας από το γεγονός ότι εξαναγκάζουν τους απόφοιτους σας να αποδείξουν τις γνώσεις τους με εξετάσεις ωσάν να ήταν  μαθητές γυμνασίου; Δεν ντρέπεστε κύριοι να εξευτελίζει το κράτος τους τίτλους που παρέχετε και εσείς να μην αντιδράτε;

Ο θρίαμβος του παπαγάλου

Το Ν.Σ.Δ.Ε. δογματίζει ότι ο καλύτερος παπαγάλος, είναι ο καλύτερος εκπαιδευτικός. Με βάση το «Δόγμα του Παπαγάλου» δεν θα έπρεπε να διορίζουν δασκάλους στα σχολεία αλλά.. σκληρούς δίσκους υπολογιστών με μεγάλη χωρητικότητα μνήμης. Οι δημιουργοί του ΝΣΔΕ ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν σε μια εικονική πραγματικότητα  που καμιά σχέση δεν έχει με τη ζώσα διδασκαλία που βιώνουμε στα σχολεία μας.

Και .. άλλες παράδοξες εξισώσεις

 1. Σύμφωνα με το ΝΣΔΕ η κατοχή πρώτου πτυχίου με άριστα μαζί με την κατοχή ενός μάστερ και ενός διδακτορικού τίτλου σχετικού με την  εκπαίδευση αποφέρουν στον υποψήφιο εκπαιδευτικό συνολικά δεκαεπτά (17) μονάδες.
 2. Η κατοχή ενός πρώτου πτυχίου με βαθμό λίαν καλώς αποφέρει έξι (6) μονάδες
 3. Προφανώς η πλήρης επιτυχία στις εξετάσεις που αποφέρει πενήντα (50) μονάδες υπερβαίνει σε αξία, αθροιστικά,  τρία διδακτορικά, τρία μάστερ, δύο πρώτα πτυχία με άριστα και ένα πρώτο πτυχίο με βαθμό πολύ καλά! ( 50 > 49)
 4. Επιτυχία στις εξετάσεις διορισμού με βαθμολογία σαράντα πέντε (45/50) ισοδυναμεί με πέντε διδακτορικά! ( 5Χ9=45)

Γιατί όχι και διορισμοί πανεπιστημιακών με εξετάσεις;

Ως αποτέλεσμα του «δόγματος του παπαγάλου» και του συνακόλουθου εξευτελισμού των πτυχίων θα έπρεπε και οι υποψήφιοι καθηγητές των πανεπιστημίων να παρακάθονται σε εξετάσεις για να διοριστούν στα πανεπιστήμια. Αν πέντε(5) διδακτορικά αξίζουν με 90% επιτυχία στις εξετάσεις διορισμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σημαίνει ότι ούτε το διδακτορικό αποδεικνύει κάτι σπουδαίο για τις γνώσεις του κατόχου του. Ή κάνω λάθος; Γιατί κύριοι υποψήφιοι πανεπιστημιακοί να μην πάρετε και σεις λίγο από το πικρό φάρμακο που με τόση ευκολία δέχεστε όλοι οι άλλοι να πιούν; Μήπως είσαστε παιδιά ενός ανώτερου θεού; Εξάλλου το απόλυτης ισχύος «δόγμα του παπαγάλου» καθιερώθηκε για.. το καλό της εκπαίδευσης!

*Παλαίμαχο στέλεχος ΑΚΙΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 13 | Next | Last

Χρίστος Ξενοφώντος
Fri June 16, 2017, 10:13:16
Αγαπητέ κ. Συμεού,

Είναι καλή η ιδέα σας για 4η κατεύθυνση ... θα το εισηγηθώ στο τμήμα ...

Μιχάλης Συμεού
Wed June 14, 2017, 23:47:13
Κύριε Ξενοφώντος,

Προφανώς και δεν έχω σπουδάσει Μαθηματικά για να βρω δουλειά, καθώς έχω τη δουλειά μου ως δάσκαλος. Μαθηματικά ήταν το δεύτερο μου πτυχίο και τα έχω σπουδάσει για αυτούς τους λόγους που λέτε, συν άλλους τόσους. Γνωρίζω τι μας διδάσκουν τα Μαθηματικά και προσπαθώ με τη σειρά μου να τα μεταλαμπαδεύσω και στους μαθητές μου στο δημοτικό, μέσα και από την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σχετικά με τα νέα διδακτικά εγχειρίδια και το νέο αναλυτικό.
Σαφώς και διαθέτω τις απαιτούμενες γνώσεις για την επιθυμητή μου καριέρα μέσα από το πτυχίο του ΕΠΑ, γι΄αυτό και σας διαβίβασα τα παράπονα μου σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, έχοντας στο μυαλό μου υπόψην αυτούς που αποφοιτούν από τον τμήμα σας και δεν κατέχουν τα στοιχειώδη σχετικά με εκπαίδευση και παιδαγωγικά, καθώς δεν τα έχουν σπουδάσει, ό,τι δηλαδή έκανα εγώ μέσα από το πτυχίο του ΕΠΑ. Δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να τα σπουδάσουν και αυτά μέσα από την τετραετή τους φοίτηση; Όπως τους δίνετε την ευκαιρία να δηλώσουν κατεύθυνση (καθαρά μαθηματικά, στατιστική και εφαρμοσμένα), θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη μια κατεύθυνση, αυτή της εκπαίδευσης. Νομίζω, αυτό γίνεται σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό. Γιατί να αναγκάζεται κάποιος απόφοιτος των Μαθηματικών να ακολουθήσει περαιτέρω μετεκπαίδευση, για να μπορεί να διδάξει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σπαταλώντας έτσι περαιτέρω χρόνο και χρήμα, και να μην εντάσσονται αυτά στο πτυχίο του, αν το θελήσει. Έχω διδαχθεί αυτές τις ικανότητες και δεξιότητες που αναφέρετε, αλλά έχω γνωρίσει και αρκετά θεματικά πεδία μέσα από το πτυχίο του Μαθηματικού, τα οποία δεν θα ξαναδώ μπροστά μου (γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός αυτών των γνώσεων ως "νεκρών"). Είναι λυπηρό! Μόνο από σεβασμό προς την προσπάθειά μου και την αγάπη μου για τα Μαθηματικά, δεν έχω πετάξει ούτε και μία κόλλα από τις σημειώσεις του πτυχίου των Μαθηματικών, που έχω αποκτήσει εδώ και 7 χρόνια.

Σχετικά με την άποψή σας ότι κάποιος σπουδάζει για να γίνει καλύτερος άνθρωπος, αυτό να μου επιτρέψετε να το αμφισβητήσω, καθώς πεποίθησή μου είναι ότι δεν είναι τα πτυχία και τα κοστούμια που διδάσκουν ανθρωπισμό και πολιτισμό. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα, με κορυφαίο αυτούς (τους περισσότερους) που μας διαφεντεύουν και μας κυβερνούν, οι οποίοι έφεραν τη χώρα μας σε αυτή την τραγική κατάσταση και σε εθνικό επίπεδο, και σε οικονομικό επίπεδο.

Χρίστος Ξενοφώντος
Wed June 14, 2017, 11:59:02
Κ. Πόλη,

Σχετικά με τους “τίτλους”, σας παραπέμπω σε δύο ιστοσελίδες:

www.buydiplomaonline.com

https://ocw.mit.edu/index.htm

Στην πρώτη μπορείτε να αγοράσετε ότι ‘τίτλο’ θέλετε και στη δεύτερη να παρακολουθήσετε τις δωρεάν διαλέξεις καθηγητών του ΜΙΤ για όλα τα μαθήματα που προσφέρουν στα κανονικά τους προγράμματα σπουδών. Επομένως, αν κάποιος θέλει το ΄χαρτί’ διαλέγει τον πρώτο αλλά αν κάποιος θέλει τις γνώσεις (χωρίς χαρτί) διαλέγει τον δεύτερο … Άραγε εσείς ποιο σύνδεσμο θα διαλέγατε;

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να σπουδάσει ότι επιθυμεί στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του/της (που όπως είπαμε δεν είναι ίδρυμα επαγγελματικής αποκατάστασης). Το τι κάνει ο/η καθένας/μιά με την επαγγελματική του/της ζωή είναι δικαίωμα του/της. Φυσικά, οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι του/της κάθε φοιτητή/τριας οφείλουν να τους/τις συμβουλεύουν για τις μελλοντικές τους προοπτικές και να τους εξηγούν ποια επαγγέλματα έχουν ‘ζήτηση’ και ποια όχι … Από εκεί και πέρα, είναι δική τους απόφαση (και δικαίωμα) τι θα ακολουθήσουν. Αλίμονο αν οι συνδικαλιστές θα καθορίζουν τι θα σπουδάσει κάποιος, βάση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας (π.χ. στη δημόσια εκπαίδευση).

«Λέτε ότι κάποιος είναι καλός εκπαιδευτικός γιατί έχει καλή μνήμη και έγραψε καλά στις εξετάσεις.»

Εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο (βλ. τις προηγούμενες αναρτήσεις μου). Εσείς όμως είπατε ότι «Όταν όμως εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τις δικές μας δουλειές αυτό κατ' εσάς είναι απαράδεκτο». Άρα παραδέχεστε ότι όλο αυτό το τσίρκο έχει σαν απώτερο σκοπό την διασφάλιση των θέσεων σας … όχι την βελτίωση της μάθησης…

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί εσείς οι συνδικαλιστές στραφήκατε εναντίον του ΠΚ (και των ακαδημαϊκών) επειδή δεν εναντιωνόμαστε στο ΝΣΔΕ. Όπως είπα και πριν, το ΝΣΔΕ δεν είναι και το καλύτερο αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το υφιστάμενο το οποίο ευθύνεται για την κατάντια της εκπαίδευσης στη Κύπρο.

Χρίστος Ξενοφώντος
Wed June 14, 2017, 11:55:20
κ. Συμεού,

Λυπάμαι πραγματικά για το ότι θεωρείτε το πτυχίο σας στα (εφαρμοσμένα) μαθηματικά άχρηστο και τις γνώσεις σας νεκρές … Φαίνεται δεν καταλάβατε το νόημα των σπουδών σας … Ο λόγος που σπουδάζει κάποιος μαθηματικά δεν είναι για να ‘βρει δουλειά’, ούτε τα μαθηματικά είναι μια σειρά από τύπους και αλγόριθμους. Τα μαθηματικά μας διδάσκουν πως να:

*σκεφτόμαστε αναλυτικά και να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, ανεξαρτήτως του πως είναι διατυπωμένα,
*μην δεχόμαστε ατεκμηρίωτες πληροφορίες, ανεξαρτήτως του από πού προέρχονται,
*σκεφτόμαστε βήματα μπροστά,
*δεχόμαστε τα λάθη μας,
*μην τα βάζουμε κάτω.

Αν εσείς φοιτήσατε στο ΠΚ για να προετοιμαστείτε για μια θέση στην μέση εκπαίδευση, τότε λάθος τμήμα διαλέξατε … στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής εκπαιδεύουμε μαθηματικούς (και στατιστικούς), με τις πιο πάνω ικανότητες. Όχι κατ’ ανάγκη εκπαιδευτικούς, αλλά άτομα που θα μπορούσαν με λίγη μετεκπαίδευση να κάνουν ΌΤΙ θέλουν. Προσωπικά ανάμενα ότι τις απαιτούμενες γνώσεις για την επιθυμητή σας καριέρα θα τις παίρνατε από το πτυχίο του ΕΠΑ. Ίσως να κάνω λάθος …
Σχετικά με το λογισμό σας ότι δεν πρέπει να σπουδάζει κανείς, έχω να πω τα εξής: οι σπουδές (όχι μόνο οι γνώσεις αλλά και οι εμπειρίες) μας βελτιώνουν ως άτομα και βοηθούν στην εξέλιξη της κοινωνίας μας. Άρα κάποιος σπουδάζει για να γίνει καλύτερος άνθρωπος και όχι για να βρει δουλειά! Αν κάποιος δεν το βλέπει έτσι τότε, ίσως ναι, να είναι καλύτερα να μην σπουδάσει (ειδικά αν νιώθει ότι τα πανεπιστήμια είναι ιδρύματα επαγγελματικής αποκατάστασης) και να παρακολουθήσει μαθήματα τα οποία θα του/της δώσουν δεξιότητες για να βρει δουλειά.

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue June 13, 2017, 18:27:44
"Οι Τίτλοι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κομμάτι χαρτί"
Το άκρον άωτο του αυτοεξευτελισμού. Ο τίτλος δεν είναι ένα κομμάτι χαρτί, αλλά ένα πιστοποιητικό γνώσης. Διαφορετικά γιατί κάποιος να δαπανήσει 4 χρόνια από τη ζωή του και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει; Για να το κρεμάσει στον τοίχο;
Για το γεγονός ότι κάποιοι πτυχιούχοι περιμένουν πολλά χρόνια για να διοριστούν δεν φταίνε οι πτυχιούχοι αλλά η υπέρ-παραγωγή πτυχίων από τα πανεπιστήμια για να έχουν τα ιδρύματα αυτά πόρους και εσείς οι ακαδημαϊκοί δουλειά. Προφανώς αυτό δεν σας πειράζει γιατί πρόκειται για τις δικές σας δουλείες που πρέπει να είναι διασφαλισμένες. Όταν όμως εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τις δικές μας δουλειές αυτό κατ' εσάς είναι απαράδεκτο. Η αντιφατικότητα στη σκέψη σας είναι φανερή.
Λέτε ότι κάποιος είναι καλός εκπαιδευτικός γιατί έχει καλή μνήμη και έγραψε καλά στις εξετάσεις. Ποια επιστημονική έρευνα υποστηρίζει κάτι τέτοιο; Για να σταθείς και να διδάξεις σε μια τάξη με παραβατικούς μαθητές θέλεις γερό νευρικό σύστημα, γνώσεις και καλή πρακτική ηθοποιού, ευελιξία και να μπορείτε να χαμογελάτε ακόμα και όταν δέχεστε γροθιά στο στομάχι. Προφανώς δεν μπορείτε να καταλάβετε τι λέω γιατί δεν βρεθήκατε ποτέ σε μια τάξη με παραβατικούς μαθητές. Ούτε έχετε συνδέσμους γονέων στα πανεπιστήμια, ούτε απειλήθηκε ποτέ η σωματική σας ακεραιότητα σε ώρα εργασίας..
Το Νέο Σχέδιο Διορισμού αποτιμά την συνολική αξία [πρώτου τίτλου με άριστα + μαστερ + διδακτορικό σε δεκαεπτά μονάδες] ενώ οι εξετάσεις γνώσεις του αναλυτικού δεηιοτήτων και της Ελληνικής50 μονάδες. Προφανώς η κατοχή διδακτορικού δεν αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για διορισμό σε δημοτικό σχολείο, πόσο μάλλον σε πανεπιστήμιο. Άρα γιατί όχι να διορίζεστε και εσείς με εξετάσεις;
Παραδέχομαι ότι εκτός από διδακτορικό πρέπει να έχετε και επιστημονικές δημοσιεύσεις, έρευνες, συστατικές επιστολές κλπ. Θα προτιμούσατε όμως να είσαστε "θηριοδαμαστής χωρίς μαστίγιο" σε μια παραβατική τάξη; Όπως εγώ δεν ξέρω τις δυσκολίες της δικής σου δουλειάς ούτε και εσύ μπορείς κατά διάνοια να αντιληφθείς τις δυσκολίες της δικής μου.
Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία σας για τις μαθηματικές μου γνώσεις. Παραδέχομαι ότι δεν έχω πτυχίο Μαθηματικών ούτε και θέλω να αποκτήσω. Εξάλλου όπως έχετε πει το πτυχίο είναι ένα κομμάτι χαρτί. Όμως η βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη μαθηματικά βιβλία τα οποία διαβάζω συνεχώς όσο με αφήνει η απαιτητική δουλειά του διευθυντή δημοτικού σχολείου που κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Όσο για τις "απαράδεκτες αναρτήσεις μου" ( Αλήθεια ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνετε και την ανάρτηση για τους πρώτους του Μερσεν που δημοσίευσα; ) αφήνω τους αναγνώστες μου να κρίνουν.

Μαρίνος Θεμιστοκλέους
Tue June 13, 2017, 16:56:31
Κυρία Πέτρου, λέτε ότι ο υπουργός θα διορίζει όποιον θέλει. Μέχρι σήμερα, οι Παγκύπριες και προηγουμένως οι Εισαγωγικές εξετάσεις ήταν και είναι αδιάβλητες και κανείς υπουργός δεν κατάφερε να βάλει κανέναν στα πανεπιστήμια. Απλώς γελοιοποιείστε. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάφτει. Αν έχετε έστω και ένα παράδειγμα να βγείτε να το καταγγείλετε. Αν δεν έχετε αυτά που λέτε είναι ανοησίες. Κουβέντες του καφενέ και κουτσομπολιό λένε και κάνουν πολλοί. Ιδού η Ρόδος

Χρίστος Ξενοφώντος
Tue June 13, 2017, 16:14:05
Κύριε Κάππελλε, θα ετοιμάσω ένα άρθρο και θα το αναρτήσω στο Paideia-News σύντομα, μέσω του οποίου θα εξηγώ τι εστί να είσαι ακαδημαϊκός. Σχετικά με τη δεύτερη ερώτησή σας, πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν κατάλαβα ακριβώς τι ρωτάτε ... Αν ρωτάτε "τι νοιάζει τον άνεργο δάσκαλο αν τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση" τότε η απάντηση είναι "δεν τον νοιάζει" ... Αλλά δεν βλέπω τη σχέση μεταξύ της ερώτησης σας και αυτών που έγραψα (τα οποία αφορούσαν στο ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι ιδρύματα επαγγελματικής αποκατάστασης).

Μαρία Πέτρου
Tue June 13, 2017, 11:37:35
Αγαπητε Χαράλαμπε υπαρχει και κατι που λεγται εμπειρια και ειναι πολυτιμη στο επαγγελμα μας. Εσεις ως φιλόλογος που είστε θα έπρεπε να το ξερετε. Η θεωρια απέχει πολυ από την πραξη. Καλέσαμε τον υπουργο να μας δει στισ τάξεις και να μας βοθμολογήσει. Δεν δεχεται διότι με τις εξετάσεις μπορεί να διορίσει όποιον θέλει.

Μιχάλης Συμεού
Tue June 13, 2017, 00:41:53
"Τα πανεπιστήμια ΔΕΝ είναι ιδρύματα επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά χώροι παραγωγής ΓΝΩΣΗΣ!"
Ε, τότε κ. Ξενοφώντος, δεν χρειάζεται κανείς να σπουδάζει. Όλοι οι νέοι να πηγαίνουν σε μια εταιρεία, που θέλουν να δουλέψουν, να τους περνούν από μερικά σεμινάρια εκπαίδευσης και εξειδίκευσης και αμέσως να εργοδοτούνται. Και αφού δεν είναι ιδρύματα επαγγελματικής αποκατάστασης, εσείς τότε γιατί χρησιμοποιήσατε τα πτυχία σας για να εργαστείτε; Αφού είστε τόσο ρομαντικός και λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι παραγωγής γνώσης, τότε σταματήστε να αμοίβεστε και απλά αφοσιωθείτε στο να παράγετε γνώση.

" Γνώσεις που χάνονται με την πάροδο του χρόνου αν δεν χρησιμοποιηθούν, επικαιροποιηθούν κλπ. Αλλά εσείς θέλετε να διορίζονται άτομα, που απείχαν από τις γνώσεις αυτές για πολλά χρόνια, μόνο και μόνο επειδή "ήρθε η σειρά τους". "
Αναφερόμενος στον κλάδο, στον οποίο ταχθήκατε κ. Ξενοφώντος, αλλά και σε υπόλοιπους κλάδους για πτυχιούχους που μελλοντικά θα μπορούν να διδάξουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι γνώσεις που λέτε πιο πάνω, είτε φρέσκες είναι στο μυαλό ενός φετινού απόφοιτου, είτε "μπαγιάτικες" στο μυαλό ενός απόφοιτου 50 χρονών, το ίδιο ΑΧΡΗΣΤΕΣ και ΝΕΚΡΕΣ είναι δυστυχώς. Προσφέρετε τετραετή προγράμματα σπουδών, τα οποία στο συντριπτικό τους ποσοστό δεν έχουν καμία σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την οποία προορίζονται οι περισσότεροι απόφοιτοι αυτών. Δεν γίνεται να τελειώνει κάποιος Μαθηματικός στην Κύπρο και να θέλει να διδάξει σε γυμνάσιο ή λύκειο και να μην γνωρίζει τη σχολική πραγματικότητα, να μην έχει πάει στα σχολεία (σχολική εμπειρία), να μην γνωρίζει τα βασικά σχολικά εγχειρίδια που διδάσκονται, να μην έχει επαφή με την ύλη και να μην έχει κάνει παιδαγωγικά. Περνάνε τα 4 χρόνια και έρχεται μετά το Παιδαγωγικό να τους προσφέρει συμπιεσμένα σεμινάρια, για να τους προετοιμάσει και να τους καταστήσει ικανούς να μπουν στην τάξη να διδάξουν. Αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. Τώρα με το ΝΣΔ, είτε είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου κάποιος σε αυτούς τους κλάδους, είτε απόφοιτος λυκείου, τις ίδιες πιθανότητες έχουν και οι δύο, αν όχι περισσότερες ο απόφοιτος λυκείου.
Αν θέλουμε να κοπτόμαστε για την παιδεία μας και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, τότε αυτές θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν από τα πάνω δώματα (τριτοβάθμια εκπαίδευση) και μετά να κατέβουν. Έπρεπε χθες ήδη, να γινόταν αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών σας. Αντιλαμβάνομαι ότι ένας που θέλει να σπουδάσει Μαθηματικός, Βιολόγος, Φυσικός, Φιλόλογος κλπ., δεν είναι δεδομένο ότι θα διδάξει σε σχολεία, αλλά μπορεί να θέλει να ακολουθήσει έρευνα ή κάποιους άλλους τομείς. Επομένως, θα πρέπει να του προσφέρονται στο πτυχίο του και αυτές οι επιλογές. Θα πρέπει όμως να του δίνεται και η επιλογή της εισδοχής στην εκπαίδευση μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του, καθώς κακά τα ψέματα, στην Κύπρο η αγορά εργασίας σε αυτούς τους κλάδους αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό την εκπαίδευση, αφού αν θέλει κάποιος να ακολουθήσει κάποιο άλλο δρόμο, τότε θα πρέπει πιθανότατα να μεταναστεύσει σε μεγαλύτερες χώρες.

Μιχάλης Συμεού

απόφοιτος Τμήματος Επιστημών της Αγωγής - Δημοτική εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ενεργός δάσκαλος
απόφοιτος Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής - Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Κύπρου), πτυχίο που έκανα γιατί λατρεύω τα Μαθηματικά (και δεν το μετανιώνω), αλλά και πτυχίο που δυστυχώς μου είναι άχρηστο, αφού δεν με καθιστά ικανό (αυτό καθεαυτό) να διδάξω σε γυμνάσιο ή λύκειο, που τόσο πολύ το θέλω.

Υ.Γ.: Αυτή τη φορά κύριοι του "Παιδεία", δημοσιεύστε το σχόλιό μου σας παρακαλώ. Αλλιώς θα αρχίσω να πιστεύω ότι επιλεκτικά δημοσιεύετε, χαράσσοντας σκόπιμα κάποια πολιτική μέσα από την ιστοσελίδα σας.

ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Tue June 13, 2017, 00:27:18
Πρώτα ας μας εξηγήσετε κύριε Ξενοφώντος πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια και δεύτερο να μας εξηγήσετε σε τι ωφελεί η παραγωγή γνώσης από τα πανεπιστήμια όπως λέτε για ένα δάσκαλο που δεν θα μπορεί να διοριστεί στην εκπαίδευση, αφού δεν μπορεί να παράξει αποτελεσματικά σε καμία παραγωγική μονάδα της βιομηχανίας όπως μπορεί ο μαθηματικός, ο φυσικός, ο χημικός, ο αρχιτέκτονας, ο μηχανολόγος κ.α.
Σε αυτό που θα συμφωνήσω μαζί σας, είναι ότι οι“τίτλοι” δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαρτί γνώσεων, όπου σου ανοίγονται ορισμένες πόρτες και αν είσαι πράγματι αξιόλογος, αυτές τις γνώσεις με την πάροδο των χρόνων θα τις μετατρέψεις σε δεξιότητες και τέλος σε ικανότητες για να εξελίξεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Εκπαιδευτής Τεχνικής Εκπαίδευσης
Showing comments 1 to 10 of 13 | Next | Last

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016