KESJULY18

2017-06-09 16:23:00
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο κτίριο που θα ανεγερθεί στην Πανεπιστημιούπολη

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο κτίριο που θα ανεγερθεί στην Πανεπιστημιούπολη


Νέα σελίδα ανοίγεται στη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, προς όφελος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανέγερση ιδιόκτητων κτηριακών εγκαταστάσεων για χρήση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε γη που  διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Πανεπιστημιούπολη. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και, εκ μέρους του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου.

Το Μνημόνιο καθορίζει τις βασικές αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων για τη διάθεση γης, που θα διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Πανεπιστημιούπολη (εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς της επαρχίας Λευκωσίας), για χρονική περίοδο 30 ετών, με στόχο την ανέγερση ιδιόκτητων κτηριακών εγκαταστάσεων για χρήση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προς κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της λειτουργίας ενός σύγχρονου ανοικτού και εξ αποστάσεως Πανεπιστημίου, χωρίς να επηρεάζεται η νομική, διοικητική και ακαδημαϊκή του αυτονομία.

Προς το σκοπό αυτό, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επεξεργαστούν σχετική πρόταση για υποβολή προς το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη γης που θα διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου για κατασκευή κτηρίου για χρήση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το εν λόγω έργο θα εντάσσεται στο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan) της Πανεπιστημιούπολης.

Το συντονισμό της συνεργασίας των δυο μερών θα αναλάβει Επιτροπή Υλοποίησης της Συνεργασίας και Παρακολούθησης Έργου, στην οποία θα εκπροσωπούνται και τα δύο μέρη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι η συμφωνία υπογράφεται τη σωστή χρονική στιγμή. «Οι συνέργειες αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και προσπαθεί να βρει ξανά το βηματισμό της. Η Πανεπιστημιούπολη είναι η ‘Πόλη της Γνώσης’ ολόκληρης της Κυπριακής κοινωνίας. Αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και ανήκει κυρίως στη νέα γενιά», πρόσθεσε.Ο Πρύτανης σημείωσε, επίσης, ότιστην Πανεπιστημιούπολη δημιουργείται  μια τεράστια υποδομή, η οποία θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκεντρωμένη υποδομή για την επιστήμη και την εκπαίδευση που φτιάχτηκε στον τόπο μας. Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί εξαιρετική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πολύ σύντομα, θα έχει άμεση πρόσβαση και στο Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου». Η πρόσβαση σε τέτοιες υποδομές θα δώσει τεράστια πλεονεκτήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Εκείνο που έχει σημασία στην Επιστήμη είναι να μπορούμε να φέρνουμε μαζί τους επιστήμονες σε σύγχρονες υποδομές και σε ένα περιβάλλον δημιουργίας. Είναι μέσα από αυτή τη συνάντηση που πηγάζει η νέα γνώση και η καινοτομία», τόνισε ο Πρύτανης για να προσθέσει, με έμφαση, ότι έφθασε η ώρα να εξετασθούν οι δυνατότητες μιας πραγματικά μεγάλης συμμαχίας μεταξύ των Πανεπιστημίων.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα υπογραφής του Μνημονίου ως ιστορική ημέρα για τα δημόσια Πανεπιστήμια. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την οριστική στέγαση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένας χώρος που θα λάμψει μελλοντικά στην Κύπρο και στο διεθνή χώρο γενικότερα. Είναι το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για ανάπτυξη κοινών δράσεων, την οποία επεξεργάζονται οι Διευθυντές των τριών δημόσιων Πανεπιστημίων σε συνεργασία με τους Αντιπρυτάνεις και τον Πρύτανη», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

 Έκταση Γης για ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων

Η έκταση που θα διατεθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων για χρήση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα είναι επαρκής για την κατασκευή κτηρίου τουλάχιστον  6.000 τ.μ. Η χρηματοδότηση του έργου θα βαραίνει αποκλειστικά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων θα καλύπτονται από το ΑΠΚΥ.

Πλαίσιο Συνεργασίας

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων, συμφωνήθηκε επίσης η χρήση του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» και άλλων κοινόχρηστων χώρων (για παράδειγμα, αθλητικές εγκαταστάσεις, βοηθητικά κτήρια, χώροι στάθμευσης, κτλ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Πανεπιστημιούπολη, από το προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν.

Με επιμέρους συμφωνίες ανταλλαγής υπηρεσιών προβλέπεται, επίσης, η αξιοποίηση ερευνητικών και άλλων εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις ανάγκες προγραμμάτων και άλλων έργων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, και η από κοινού αξιοποίηση της υποδομής που διαθέτει το ΑΠΚΥ για προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ, για περίοδο 30 ετών.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο κτίριο που θα ανεγερθεί στην Πανεπιστημιούπολη


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016