KESJULY18

2017-06-08 11:59:15
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… ειρωνείας

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… ειρωνείας


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ*

     Το παρόν άρθρο το γράφω όχι με την ιδιότητα του συνδικαλιστή, μέλους της ΠΟΕΔ, αλλά με αυτή του εκπαιδευτικού και συνεργάτη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού. Αφορμή αποτέλεσε ο ειρωνικός παράτιτλος της ανακοίνωσης της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων ‘Τι θα γίνει αύριο…; Θα κλείσουν τα σχολεία για κανένα δίμηνο; ως αντίδραση στην εξαγγελθείσα μονοήμερη απεργία της ΠΟΕΔ.

   Οι προθέσεις του συγγραφέα της ανακοίνωσης είναι θεωρώ πασιφανείς, οπότε δε θα σχολιάσω, αλλά ούτε και θα μπω στη διαδικασία να δικαιολογήσω την απόφαση της ΠΟΕΔ. Πιστεύω ότι είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του οποιουδήποτε να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την απόφαση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης η οποία φυσικά  με την σειρά της υποχρεούται να διαφυλάττει τα δικαιώματα των μελών της. Το να καταφεύγει όμως  κάποιος σε ειρωνικές και απαξιωτικές αναφορές, δεν είναι θεμιτό, δεν υποβοηθά στην επίλυση μιας διαφοράς και πολύ περισσότερο δεν βοηθά την επιβαλλόμενη συνεργασία γονιών - εκπαιδευτικών.

 Έχοντας αναφερθεί στη συγκεκριμένη ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, θα καταθέσω τη δική μου εμπειρία, της 15ετους και πλέον συνεργασίας μου με την Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής εκπαίδευσης Λεμεσού στα πλαίσια, της εμπλοκής μου με τις Παιδικές Κατασκηνώσεις «Πολυκάρπου Βλάχου», που διατηρεί η Ομοσπονδία στο Δασικό Πάρκο του Τρόοδους. Στις Κατασκηνώσεις υπηρέτησα διαδοχικά σαν ομαδάρχης, Αρχηγός σειράς και τα τελευταία πέντε χρόνια σαν Γενικός Αρχηγός. 

       Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα με μεγάλες μορφές της Ομοσπονδίας Γονέων Λεμεσού, αλλά και με δεκάδες  γονείς, με κοινό γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία εθίστηκα και εγώ στην έξη του εθελοντισμού και είχα την μέγιστη τιμή να συνεργαστώ με προσωπικότητες όπως τους αείμνηστους Νεοκλή Παπαθεοδούλου και Πολύκαρπο Βλάχο, με τον αδελφικό πλέον φίλο Τίτο Πετρίδη αλλά  και το εξαίρετο συνεργάτη, νυν πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωτήρη Χριστοφή. Κατά την πορεία αυτής μας της συνεργασίας υπήρξαν στιγμές διαφωνιών, και διάστασης απόψεων. Υπήρχε όμως πάντα ένας «μπούσουλας». Ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση στη βάση των οποίων τα όποια ζητήματα λύνονταν με διάλογο, συμβιβασμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις σε μερικές περιπτώσεις, πάντα προς όφελος των παιδιών. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, εκπαιδευτικών και γονιών είναι σήμερα οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης αλλά και οι αξέχαστες εμπειρίες που αποκομίζουν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση.

    Θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις αυτές νιώθοντάς την ανάγκη να τονίσω ότι γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε στο ίδιο «χαράκωμα», με κοινό στόχο, την ευημερία και την αγωγή των παιδιών. Αποδείξεις και παραδείγματα, όπως αυτό που ανέφερα,  ότι εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν και πρέπει να συνεργάζονταιυπάρχουν πολλά. Η συνεργασία αυτή είναιριζωμένη στις στερεές βάσεις του αλληλοσεβασμού και της εκτίμησης της προσφοράς και του ρόλου του καθενός μας. Όσοι θέλουν και μπορούν ας ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι που στο τέλος της ημέρας θα ωφελήσει πρωτίστως τα παιδιά μας.

*Εκπαιδευτικός, Γενικός Αρχηγός Παιδικών Κατασκηνώσεων ΟΣΓΛ Πολύκαρπος Βλάχος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016