KESJULY18

2017-06-07 15:46:07
Φίλιος Φυλακτού: «Εχθρός της εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας»

Φίλιος Φυλακτού: «Εχθρός της εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας»


«Εχθρό» της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών χαρακτήρισε σήμερα τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την τύχη του Νέου Συστήματος Διορισμών στην εκπαίδευση (ΝΣΔ), μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των νέων κανονισμών που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την τύχη του ΝΣΔ το οποίο για άλλη μια φορά προβάλλεται ως μια καινοτομία στην εκπαίδευση, η οποία όμως είναι κτισμένη στην άμμο και θα καταρρεύσει το αμέσως επόμενο διάστημα και πάλι με τις αποφάσεις των δικαστηρίων», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ σε Διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία, αύριο Πέμπτη, της 1ης από τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Ο κ. Φυλακτού είπε ότι «ως ΠΟΕΔ θέλουμε να καταγγείλουμε τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς, προσπαθεί να πλήξει το κύρος των εκπαιδευτικών και πολύ περισσότερο πλήττει και υποβαθμίζει το έργο που επιτελούν».
«Για αυτό για την ΠΟΕΔ και τον εκπαιδευτικό κόσμο, ο Υπουργός Παιδείας, είναι εχθρός της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών», είπε ο κ. Φυλακτού ο οποίος εξέφρασε «έντονη αντίδραση προς τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη, Οικολόγων και ΕΔΕΚ - για την απουσία της – τα οποία υιοθέτησαν τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και επέτρεψαν το να προχωρήσει το Νέο Σύστημα Διορισμών Εκπαιδευτικών».
Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, είπε ότι «εξαναγκαστήκαμε στην απεργία γιατί μέσα από τις τελευταίες αποφάσεις που λήφθηκαν για το ΝΣΔ, δεκάδες εκπαιδευτικοί – μέλη της ΠΟΕΔ οι οποίοι υπηρέτησαν επί σειρά ετών το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ έχουν αθροιστική υπηρεσία που ξεπερνά κατά πολύ τους 30 μήνες, κινδυνεύουν σοβαρά τα επόμενα χρόνια να οδηγηθούν στην ανεργία σε αντίθεση με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα».
Σημείωσε ότι «με την ολοήμερη απεργία θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι  ως οργάνωση και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τέτοιες πρακτικές στα εργασιακά θέσμια, πρακτικές που μας φέρνουν προ τετελεσμένων σε αντίθεση με το νομικό πλαίσιο που ισχύει πλήττοντας τους όρους εργασίας των μελών μας και την ίδια ώρα και το εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Όπως είπε ο κ. Φυλακτού, «η ΠΟΕΔ αντιδρά γιατί μέλη της εκπαιδευτικοί οι οποίοι δικαιούνται βάσει και της ισχύουσας Νομοθεσίας να αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου, το Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή τους έκλεισαν την πόρτα και τους αφαίρεσαν αυτό το δικαίωμα».
«Είχαμε και έχουμε άποψη για το πώς πρέπει να είναι ένα σχέδιο διορισμών το οποίο θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο διορισμού στην εκπαίδευση και εάν τα μέλη μας που επηρεάζονται, διασφαλίζονταν, οπωσδήποτε δεν θα προχωρούσαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, το έσχατο μέτρο αντίδρασης για την ψήφιση των νέων κανονισμών», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ. 
Ανέφερε ότι «μια συντεχνία δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, εάν στο χειρότερο μέτρο που λαμβάνει η πολιτεία απέναντι στα μέλη της, δεν αντιδράσει δυναμικά».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «η πολιτεία όφειλε στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και αποφάσεων αρμόδιων δικαστηρίων να διασφαλίσει και να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς αυτούς σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου».
Εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων μετά και την απόφαση της Βουλής, εξέλιξη η οποία προέκυψε «μέσα από ανεύθυνες πρόχειρες πρακτικές και αποφάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης που υποτίθεται ότι το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται να επιδιώκει».
Ο κ. Φυλακτού είπε ότι «ανησυχούμε για την εξέλιξη που θα τύχουν, και θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, και για τα υπόλοιπα κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν τον Κλάδο, όπως το νέο σύστημα αξιολόγησης, οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ο αλφαβητισμός, η παραβατικότητα και θέματα που σχετίζονται με τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης των εκπαιδευτικών».
Πρόσθεσε ότι «εάν αυτά τα ζητήματα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο ή ανάλογο απαράδεκτο τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα θέματα που επηρεάζουν μέλη μας με το ΝΣΔ τότε να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα βρουν μπροστά τους την ΠΟΕΔ και ολόκληρο τον διδασκαλικό κόσμο».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης «να συσπειρωθούν με την ΠΟΕΔ ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας την οργάνωσή τους για τα δύσκολα που προδιαγράφονται και έπονται».
Τους κάλεσε, επίσης, να μην ανταποκριθούν σε εγκυκλίους που στέλνει το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία τις τελευταίες μέρες που σχετίζονται με θέματα για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, «καλούμε τους αξιωματούχους της οργάνωσης, τα μέλη του ΔΣ και τους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς αύριο Πέμπτη που θα γίνει η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο να παρευρεθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας σε μια αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα τετελεσμένα που έχουν προκύψει και την αδικία εις βάρος των συναδέλφων της ΠΟΕΔ».
Ανέφερε πως «όταν μια οργάνωση εκπαιδευτικών αποφασίζει το έσχατο μέτρο που είναι η απεργία, το να απέχεις δηλαδή, από το έργο που επιτελείς, που για μας είναι μέσα στα σχολεία, δεν μπορεί το έσχατο μέτρο να τύχει οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής και διαχείρισης» από τη διακοπή των μαθημάτων την ημέρα της απεργίας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρθηκε σε προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί ώστε «να μην δυσκολέψουμε και να μην στερήσουμε από τα παιδιά κάποιες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος της χρονιάς, είτε είναι εκδρομές είτε είναι γιορτές».
«Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούσαμε να μην αντιδράσουμε σε αυτά που έχουν συντελεστεί που για εμάς είναι ένα έγκλημα εις βάρος των εκπαιδευτικών, έγκλημα στο οποίο  συνέργησαν Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα κόμματα της Βουλής», είπε ο κ. Φυλακτού.
Πρόσθεσε ότι «οι εκπαιδευτικοί που επηρεάζονται, 350 τον αριθμό, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, και με τη στήριξη της οργάνωσης, καταβάλλοντας για κάθε προσφυγή έως και 2000 ευρώ».
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή 600 και 700 χιλιάδες ευρώ θα δαπανηθούν από αυτούς τους ανθρώπους για να διεκδικήσουν το δίκαιο τους, εάν συνειρμικά σημαίνει και κάτι», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «η παρούσα ηγεσία της ΠΟΕΔ ολοκληρώνει τη θητεία της στις 22 Ιουνίου και οπωσδήποτε η νέα ηγεσία θα μπορεί να διαχειριστεί τις αποφάσεις του προηγούμενου ΔΣ ή και να πάρει νέα μέτρα, ή να προσθέσει ή να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί τα ζητήματα που θα έχει ενώπιόν της».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κώστα Κώστα
Fri June 09, 2017, 08:28:45
Τελικά η ΠΟΕΔ είναι εχθρός της παιδίας....αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα ... γιατί δεν θέλετε τους καλύτερους να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας; Γιατί έχουν δεν έχουν δικαιώματα τα παιδιά να έχουν δασκάλους που μπορούν να περάσουν στους πρώτους στις εξετάσεις... η συντεχνία σας είναι γελεία!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016