KESJULY18

2017-06-06 15:04:21
Πραγματοποιήθηκε Συνέδριο «Δημιουργικές Συνεργασίες Δημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες»

Πραγματοποιήθηκε Συνέδριο «Δημιουργικές Συνεργασίες Δημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες»


   Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Συνέδριο Εικαστικής Αγωγής με θέμα: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CREARTE: «Δημιουργικές Συνεργασίες Δημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες», στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Το συνέδριο οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό  πρόγραμμα CREARTE.

  Το πρόγραμμα CREARTE εστιάζει στην παροχή επιμόρφωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για προώθηση του σχεδιασμού και της εφαρμογής καινοτόμων προσεγγίσεων διδασκαλίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σύγχρονων σχολείων και κοινωνιών. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την επαφή των παιδιών με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία μέσα από δημιουργικές συνεργασίες δημοτικών σχολείων με εικαστικούς καλλιτέχνες.

  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2017. Οι εταίροι οι οποίοι συνεργάζονται στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθοι:

-  University of Porto, Πορτογαλία (συντονιστής προγράμματος),

-  Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Κύπρος,

-  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κύπρος,       

-  University of Jaen, Ισπανία,

-  European Regional Council of the International Society for Education through Arts (InSEA),

-  Goldsmiths University, Ηνωμένο Βασίλειο,

-  BUFF Film Festival, Σουηδία.

  Το συνέδριο παρακολούθησαν επιθεωρητές και εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης, εικαστικοί καλλιτέχνες καθώς και ευρωπαίοι συνεργάτες από τους εταιρικούς οργανισμούς. Οι σύνεδροι που παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις στην Τέχνη στην Εκπαίδευση και τις συνεργασίες σχολείων με καλλιτέχνες, από επιφανείς στο είδος τους επιστήμονες. Οι κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν από τη Δρ Teresa Eca, University of Porto, Πρόεδρο του International Society for Education Through Arts (InSEA), και τον Δρ Nicholas Addison, University of the Arts, London. Στο συνέδριο επίσης, συμμετείχαν με παρουσιάσεις η Δρ Άντρη Σάββα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κος Sergio Trabucco Zeran, University of Chile και οι επιθεωρητές Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης κα Τερέζα Λαμπριανού και κος Γενεθλής Γενεθλίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κος Χρίστος Χατζηαθανασίου και η Προϊστάμενη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας κα Αναστασία Οικονόμου εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου κας Αθηνάς Μιχαηλίδου-Ευριπίδου.

  Δεκαέξι δημοτικά σχολεία και δεκαεννέα καλλιτέχνες έλαβαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CREARTE για την εφαρμογή δημιουργικών συνεργασιών δημοτικών σχολείων με εικαστικούς καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων παράλληλων συνεδριών οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί Εικαστικής Αγωγής και οι καλλιτέχνες παρουσίασαν την πορεία εργασίας τους και ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των ενοτήτων τους. Όλες οι ενότητες Eικαστικής Aγωγής που εφαρμόστηκαν σε δημοτικά σχολεία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος CREARTE: Δημιουργικές Συνεργασίες Δημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες περιλαμβάνονται σε δίγλωσση έκδοση πουδόθηκεδωρεάν στους συνέδρους. Η συγκεκριμένη έκδοση θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη κάθε σχολείου της Κύπρου και θα ενημερώσει τους εταίρους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την εργασία που έγινε στην Κύπρο στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος.

  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν στις συνεργασίες Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες. Η διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος γίνεται μέσω του επίσημου ιστοχώρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  (http://www.moec.gov.cy/dde/index.html).

  Παράλληλα με το συνέδριο πραγματοποιήθηκε έκθεση στο Pegasus Art Foundation στην Πλατεία Ηρώων όπου εκτέθηκαν έργα καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα CREARTE, φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των σχολείων και τα τελικά έργα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της εφαρμογής των ενοτήτων CREARTE.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016