KESJULY18

2017-06-04 11:46:36
Φίλε μου Αλέξη, να μας θυμάσαι

Φίλε μου Αλέξη, να μας θυμάσαι


ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*

Φίλε μου Αλέξη,

Είμαι δάσκαλος δημοτικού σχολείου εδώ και 9 χρόνια. Σου γράφω αυτό το γράμμα επειδή φαίνεται πως έχεις ξεχάσει κάποια πράγματα για τα δημοτικά σχολεία, παρόλο που ήσουν και εσύ μαθητής δημοτικού ως πριν λίγο καιρό.

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που διδάσκουν στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Έχουν γίνει δεκτοί με πολύ ψηλές βαθμολογίες στα καλύτερα πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σε κάποιο σχετικό θέμα με τα παιδαγωγικά. Ταυτόχρονα, όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες παρακολουθούν κάθε χρόνο δεκάδες σεμινάρια επιμόρφωσης που προσφέρουν τα διάφορα πανεπιστήμια, οι εκπαιδευτικές παρατάξεις και το παιδαγωγικό ινστιτούτο.

Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πως και στο δημοτικό σχολείο υπάρχουν απαγορεύσεις, απουσίες και κανόνες. Ίσως επειδή ήσουν μικρό παιδάκι να μη θυμάσαι τους κανόνες συμπεριφοράς που με τόση αγάπη και επιμονή σου δίδαξαν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες σου. Αρκετά μικρά παιδιά, δυστυχώς, δε διδάσκονται βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στο σπίτι και οι δάσκαλοι και οι δασκάλες αναλαμβάνουνκαι αυτό τον ρόλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε τα παιδάκια να απεθύνονται σε εμάς και κατά λάθος να μας λένε μπαμπά ή μαμά, επειδή τόση αγάπη και εκτίμηση νιώθουν για εμάς.

Χαίρομαι που έχεις την τιμή να έχεις εξαίρετικους καθηγητές στο γυμνάσιο, οι οποίοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για το αντικείμενό τους. Φαίνεται όμως πως ξέχασες τη δασκάλα της Πρώτης δημοτικού που τους πρώτους τρεις μήνες ήταν κάθε διάλειμμα με τη Μαρία και τον Κώστα που έκλαιγαν και ήθελαν να πάνε σπίτι. Μπορεί να μη σου έμαθε πυρηνική φυσική όμως σου έμαθε να γράφεις και να διαβάζεις. Ξέχασες τη δασκάλα της Δευτέρας τάξης που αντί να διορθώνει τετράδια και διαγνωστικά στα «κενά» της, έκανε ενισχυτική διδασκαλία στον Μάριο και την Ελένη που είχαν μαθησιακές δυσκολίες; Μπορεί να μη σου έμαθε ολοκληρώματα αλλά σου έμαθε πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Μάλλον ξέχασες και τον δάσκαλο της Τρίτης δημοτικού που βοήθησε τον φίλο σου τον Γιάννη, ένα παιδάκι που δεν είχε φίλους και ήταν μόνο του τα διαλείμματα, να κοινωνικοποιηθεί. Θυμάσαι; Τον κ. Πέτρο που για ώρες ολόκληρες σας μιλούσε και μέσα και έξω από την τάξη; Που σας έκανε εκείνα τα ξεχωριστά μαθήματα; Που σας έμαθε τόσα πολλά μαθήματα ζωής;Θυμάσαι πόσο λάτρεψες τα παιχνίδια που παίζατε με τη δασκάλα σου της Τετάρτης τάξης; Περνούσες τόσο ωραία που ξεχνούσες πως έκανες μάθημα.

Θα μπορούσα να πω και άλλα πολλά παραδείγματα φίλε Αλέξη αλλά είμαι βέβαιος πως τώρα που σου φρέσκαρα λίγο τη μνήμη σου θυμήθηκες. Θυμήθηκες πως για να γίνεις αυτό που είσαι σήμερα, τις γνώσεις σου, τις αξίες σου, τα ιδανικά σου, τονχαρακτήρα σου, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες σου σε βοήθησαν να τον διαμορφώσεις. Και το κάθε κομματάκι γνώσης που σου προσφέρουν οι καθηγητές σου, το τοποθετείς στα γερά θεμέλια που έχεις φτιάξει στο δημοτικό σχολείο.

Καλή επιτυχία Αλέξη, και να μας θυμάσαι!

*Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun June 04, 2017, 21:58:11
Είναι αλήθεια ότι όλοι είμαστε δάσκαλοι. Πότε δεν έχω αντιληφθεί γιατί στην Κύπρο οι δάσκαλοι της μέσης εκπαίδευσης αποκαλούνται καθηγητές, ενώ οι δάσκαλοι της Δημοτικής αποκαλούνται δάσκαλοι. Σε όλες τις χώρες του κόσμου καθηγητές αποκαλούνται μόνο όσοι διδάσκουν σε πανεπιστήμια.
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί στην Κύπρο έχουμε αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία;

Μύρια Λοιζιδου
Sun June 04, 2017, 12:10:32
Είναι αλήθεια πως οι καθηγητες έχουν περισσότερες επιστημονικές γνώσεις κ μόρφωση στον κλάδο τους. Όμως οι δασκαλοι ξερουν πιο πολυ παιδαγωγική προσεγγιση προς τα παιδιά. Ο καθενας στη θεση που είναι υπηρετει.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016