KESJULY18

2017-06-02 10:32:44
Η ισχύς εν τη ενώσει: Ανοικτή επιστολή προς Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή

Η ισχύς εν τη ενώσει: Ανοικτή επιστολή προς Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή


 ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ* 

«Η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι που προφανώς κάτι περισσότερο θα ήξεραν από εμάς. Για αυτό καλύτερα να τους ακούσουμε. Να τους ακούσουμε ακόμη περισσότερο τώρα που η πολυπόθητη ανατροπή έγινε. Τώρα που βλέπουμε, ως εκπαιδευτικοί, μια χαραμάδα φως να διαπερνά τα κλειστά παντζούρια του μέλλοντος μας. Γιατί εμείς επιλέξαμε το μέλλον αυτής της οργάνωσης να είναι συνδικαλιστικό. Αποφασίσαμε με την ψήφο μας να θέσουμε νέες βάσεις στην έννοια του συνδικαλισμού ή καλύτερα ανοίξαμε  λεξικό  και όχι μόνο διαβάσαμε αλλά και επιτέλους εννοήσαμε την λέξη αυτή. Για του λόγου το αληθές παραθέτω την εξήγηση του όρου :

« Συνδικαλισμός- Η δράση εργαζομένων για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Δεν θυμάμαι στο ίδιο λεξικό να ανέφερε τίποτα για υποσκελισμό των δικαιωμάτων του εργαζομένου ή για περίεργες συμφωνίες με τον εργοδότη που στόχο έχουν να καθηλώσουν τον εργαζόμενο σε ένα εγκληματικά βαλτώδες status quo.

Τώρα, λοιπόν, που η περίφημη ανατροπή έγινε και τα προβατάκια, τα άσπρα και παχιά της μάνας τους καμάρι βγήκαν επιτέλους από την πάχνη τους, στο παραπέντε  πριν την κυριολεκτική σφαγή τους και το πούλημα ακόμα και του αγνού, παρθένου τους μαλλιού για πουλόβερ το χειμώνα, οι προσδοκίες είναι περισσότερο από ποτέ ψηλές. ‘Όλοι αναμένουν στο ακουστικό που λέμε. Οι οργανώσεις ίσως καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλές και κάποτε  αντικρουόμενες θέσεις στην μεγαλύτερη πρόσκληση- πρόκληση της μέχρι τώρα συνδικαλιστικής τους πορείας.

Καυτή η ατζέντα περιλαμβάνει τέτοια θέματα όπως εξισορρόπησης του ετεροβαρούς Νέου Ωρολογίου Προγράμματος που εξαφάνισε σχεδόν από το χάρτη όλες τις γλώσσες και έδειρε με μαστίγιο το μάθημα των Αγγλικών γδέρνοντας του την πλάτη,αφαιρώντας του πολύτιμο διδακτικό χρόνο. Άλλο θέμα οι εκπαιδευτικοί δύο και τριών ταχυτήτων, με εκείνους που θα απολαμβάνουν στο μέλλον τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και εκείνους που θα παίρνουν μια συνταξούλα πείνας, παρόλα τα όσα θα έχουν προσφέρει. Παρεμπιπτόντως, εκείνη η επιστροφή κάποιων χρημάτων για εκείνους που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 τι έγινε; Κατάλαβα… Το γνωστό άσμα «μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες, τώρα σιωπή …» σε κατά γράμμα εφαρμογή. ‘Έπειτα, είναι και το θέμα των ασαφειών των δεικτών επάρκειας και επιτυχίας καθώς και  το θέμα των επιφανών καινοτόμων προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών ακόμη περισσότερο.

 Ο νέος κατάλογος διοριστέων και διορισίμων σε συνδυασμό με το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα έχει αποδειχτεί καταστροφικός για κάποιους συναδέλφους. Π.χ. πρόσφατα γνώρισα μια συνάδελφο της Τέχνης, η οποία κινδυνεύει να μείνει εκτός εκπαίδευσης μετά από δέκα χρόνια προϋπηρεσίας και θητείας σε διάφορα σχολεία σε όλη την Κύπρο.

Οι περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς (για επιστροφές ούτε λόγος) είναι anteportas καθώς και το φάγωμα των διακοπών με τρόπο αθόρυβο και σκόπιμο. Αρχίσαμε με τις αλλαγές στο πρόγραμμα των εξετάσεων του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και τον μεγάλο φόρτο εργασίας για μερικές ειδικότητες προωθώντας και τη διχόνοια ανάμεσα στις ειδικότητες, ανάμεσα σε εκείνους που «εργάζονται» και εκείνους που «κάθονται». Επίσης είμαστε στο «περίμενε» για την έκθεση του βολικού ξένου εμπειρογνώμονα όσον αφορά τις μειώσεις που έχουν σε διδακτικό χρόνο οι καθηγητές. Για να μην μιλήσουμε και για το νέο σχέδιο αξιολόγησης. Θυμάμαι που εσείς που εκλεχτήκατε μιλούσατε για «ρίξιμο του στον κάλαθο αχρήστων».

Αυτά και άλλα ακόμα. Για αυτό, και σεις που επιλεχτήκατε από την πλειοψηφία θα πρέπει να αφήσετε κατά μέρος όσα σας χωρίζουν και να επικεντρωθείτε σε εκείνα που σας ενώνουν. Σε αυτό πάντοτε θαύμαζα τις δύο άλλες οργανώσεις γιατί άφησαν κατά μέρος εκείνα που τους χώριζαν και ας ήταν ωκεανός ολόκληρος και κοίταξαν να πορευτούν με εκείνα που τους ένωναν. (Καλά ή κακά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.) Πάντοτε, συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι το να είσαι αντιπολίτευση  είναι πιο εύκολο από του να είσαι μέσα στον χορό και να χορεύεις.

Για αυτό, εσείς των τριών πιο πάνω οργανώσεων κοιτάξετε να τα βρείτε για το καλό όλων μας. Όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο παππούς μου «συνάξετε τον νου σας κοπέλια…Οι τζιεροί εν δύσκολοι. Ο Θεός νερά εν πέμπει, τα σπερμένα εξεράνασιν τζι οι κότες ελλιάνασιν μα οι αλουποί επολλύναν».

*Καθηγήτρια Αγγλικών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016