KESJULY18

2017-06-01 19:23:19
ΥΠΠ: Έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν τα νομοθετήματα για διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων του ΝΣΔ

ΥΠΠ: Έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν τα νομοθετήματα για διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων του ΝΣΔ


Με αφορμή τη σημερινή (Παρασκευή) συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του τροποποιητικού νόμου και των σχετικών κανονισμών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι για τη διαμόρφωση του Νέου Συστήματος Διορισμών λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι απόψεις όλων των εκπαιδευτικών εταί

2. Από τη δεκαετία του ʼ80 που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για αλλαγή του συστήματος διορισμών, το θέμα της διασφάλισης των εκπαιδευτικών που είχαν υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης και, τις περισσότερες φορές, οι προσπάθειες ναυαγούσαν, γιατί δεν μπορούσε να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αυτό. Πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν από την αρχή η αντιμετώπιση αυτής της ομάδας εκπαιδευτικών με ευαισθησία. Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, μεταξύ του ΥΠΠ και της Νομικής Υπηρεσίας, υπήρξε ανταλλαγή σειράς επιστολών για να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονταν με την προσπάθεια του ΥΠΠ να εξεύρει τρόπο κατοχύρωσης των εκπαιδευτικών που συμπλήρωναν 30 μήνες εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς τη δυνατότητα κατοχύρωσης αυτής της ομάδας εκπαιδευτικών ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητική. Ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης που είχε το ΥΠΠ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα για αντιμετώπιση του προβλήματος, η μεταβατική περίοδος επεκτάθηκε μέχρι το 2027, ενώ αρχικά θα ήταν συντομότερη, παραχωρήθηκαν πέραν των 1500 μόνιμων θέσεων, οι οποίες πληρώθηκαν ή αναμένεται να πληρωθούν με εκπαιδευτικούς από τον κατάλογο διοριστέων και περιλήφθηκε ανάμεσα στα κριτήρια μοριοδότησης η εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν με σύμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μονιμοποιηθούν.

3. Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν όταν το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών αποφάσισε ότι συγκεκριμένος αιτητής θα έπρεπε να καταστεί εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου. Το ΥΠΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και, κατέθεσε σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο στις 18 Μαΐου 2017, αποφάσισε την κατοχύρωση όσων εκπαιδευτικών συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας, ως υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Η Νομική Υπηρεσία με σχετική γνωμάτευσή της στις 30 Μαΐου 2017 καθόρισε ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τύχουν αυτής της κατοχύρωσης, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το θέμα.

4. Το ΥΠΠ σημειώνει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που να εκκρεμούν και ως εκ τούτου δεν βλέπει κάποιον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να δοθεί οποιαδήποτε άλλη αναβολή. Είναι κρίμα στο σημείο που έχουμε φτάσει και μετά από τόσες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να υπάρξει παλινδρόμηση. Ας δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης της σημαντικής αυτής αλλαγής που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στα σχολεία μας.

5. Το ΥΠΠ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και προχωρήσουν στην ψήφιση των νομοθετημάτων που εκκρεμούν, ώστε το ΥΠΠ να είναι σε θέση να προγραμματίσει έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διεξαγωγή των πρώτων γραπτών εξετάσεων. Η εφαρμογή της πολιτικής που τα ίδια τα κόμματα ψήφισαν πριν από δύο χρόνια θα είναι προς το συμφέρον πρώτιστα των παιδιών μας, αλλά και των εκατοντάδων νέων προσοντούχων επιστημόνων, για τους οποίους ανοίγει επιτέλους ένα παράθυρο ελπίδας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016