KESJULY18

2017-05-31 23:33:15
Επίσκεψη παιδιών του Β΄Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου στο Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου

Επίσκεψη παιδιών του Β΄Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου στο Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου


Μια μεγάλη ομάδα παιδιών της Στ΄τάξης του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, συνοδευόμενη από εκπαιδευτικούς και γονείς, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα Χανιά, στα πλαίσια της αδελφοποίησής τους με το Δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων - Χανίων. Τα 22 παιδιά, που είχαν την τύχη να συμμετέχουν σε αυτή την αποστολή αποκόμισαν ανεπανάληπτες και ανεκτίμητες εμπειρίες.  Μια από αυτές τις εμπειρίες ήταν και η συμμετοχή τους σε ένα δίωρο πρόγραμμα μουσειακής Αγωγής στο Μουσείο Οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου  στη Χαλέπα Χανίων. Ήταν Σάββατο. Η κυρία Ρία, υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής αγνόησε τις εργασιακές συμβάσεις και ανέλαβε τα 22 παιδιά από την Κύπρο για ένα δίωρο παιχνίδι μέσα στο αυθεντικό ιστορικό σπίτι, μετά από παράκληση της Δρ Ελένης Ζερβουδάκη, Διευθύντριας του Δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων.

Το σπίτι - Μουσείο είναι ένα αρχοντικό του 19ου  αιώνα, που αποτελείται από τρεις ορόφους και έχει συνολικά 18 επισκέψιμα σημεία σταθμούς στη Μουσειακή της διαδρομή. Κάθε σταθμός  και πλούσιο αυθεντικό μουσειακό υλικό, που διατηρήθηκε στην γνήσια του μορφή και θέση από την εποχή που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή που προέρχεται από αγορές ή δωρεές αλλά και πάλι  σχετίζεται με τη δράση του.

Αρχικά παιδιά συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του σπιτιού. Στη συνέχεια, με ομαδικά παιχνίδια επικοινωνίας, και ακολούθως με δομημένους προβληματισμούς  καθοδηγήθηκαν σε μια αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο μουσείο. Το ισόγειο το οποίο παρέμεινε όπως παραδόθηκε από την ίδια την οικογένεια Βενιζέλου ήταν ο πρώτος σταθμός. Εκεί θαύμασαν δύο γραμμόφωνα της εποχής. Στη διαδρομή τους πέρασαν από 5 σημεία στον όροφο και στη σοφίτα για να γνωρίσουν τον «Επαναστάτη», τον «Πολιτικό», τον «Διπλωμάτη», τον «Άνθρωπο» και τον «Μύθο», με το εποπτικό υλικό και αυθεντικά μουσειακά αντικείμενα. Η διαδρομή της γνώσης κατέληγε στη σοφίτα του κτιρίου. Εκεί μια διαδραστική τεχνολογική έκθεση σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά παιχνίδια έφερε τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο της ιστορίας, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μουσειακή εμπειρία και την εμπέδωση των πληροφοριών που είχαν αποκομίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ανάμεσα στα μοναδικά ιστορικά εκθέματα που εντυπωσίασαν τα παιδιά είναι: το χειρόγραφο μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπόγραψε τις συνθήκες των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923) και τα αυθεντικά κείμενά τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών στο Παρίσι (1920), το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης  στην Κρήτη, το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε κατά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα (1933), που φέρει σημάδια από 66  σφαίρες και 280 σκαλιστοί λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ανάθεμα του 1916. Τα παιδιά είχαν μια πολύτιμη εμπειρία στο μουσείο με τα μοναδικά ιστορικά εκθέματα. Αποκόμισαν γνώσεις από ένα χώρο μνήμης και είχαν μια ουσιαστική αλληλεπίδραση με το παρελθόν και την ιστορία.

Άντρη Μιχαήλ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016