KESJULY18

2017-05-30 12:46:55
€500,000 σε χρηματοδότηση από το Climate-KIC προς την Κύπρο για το 2017

€500,000 σε χρηματοδότηση από το Climate-KIC προς την Κύπρο για το 2017


Το δίκτυο εταίρων του Climate-KIC στην Κύπρο, και το οποίο αποτελείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), τη ChrysalisLEAP και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, εξασφάλισε για το 2017 χρηματοδότηση ύψους €500,000 για 8 δράσεις εκπαίδευσης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Το Climate-KIC(www.climate-kic.org) είναι μια από τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας που δημιουργήθηκε το 2010, και από το 2016, η Κύπρος αποτελεί πλήρως μέρος της εν λόγω κοινότητας. Το Climate-KIC ιδρύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας – EIT (http://eit.europa.eu), το ευρωπαϊκό όργανο υπεύθυνο για τη δημιουργία βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης που παράλληλα ασχολείται και με τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας.

Ενδεικτικά, τον Ιούλιο, το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει την διοργάνωση του μεγαλύτερου θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας («The Journey») και θα φιλοξενήσει 40 ευρωπαίους μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές και νέους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Τα εν λόγω άτομα θα εκπαιδευτούν από καθηγητές του ΤΕΠΑΚ, συνεργάτες του τοπικού δικτύου και ειδικούς εμπειρογνώμονες από Αγγλία και Ολλανδία.

Παράλληλα, η Chrysalis LEAPμε στρατηγικό εταίρο την PwC, θα διοργανώσει το Climate Launch pad, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης παγκοσμίως. Μέσω του διαγωνισμού, οι ομάδες που έχουν επιλεγεί, θα περάσουν από ένα εντατικό διήμερο “bootcamp” και εκπαιδευτικά σεμινάρια και θα παρουσιάσουν την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής, όπου οι 3 καλύτερες θα συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Τελικό.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Τελικός του Climate Launch pad, που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, φιλοξενώντας στη Λεμεσό πέραν των 500 ατόμων (επιχειρηματίες, επενδυτές, ερευνητές από όλο τον κόσμο). Στον τελικό, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμμετάσχουν πάνω από 100 ομάδες, από 35 και πλέον χώρες.

Η Ανδρούλα Βασιλείου, τέως Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας ανάφερε: «Ως τέως Επίτροπος υπεύθυνη για το EIT και το Climate-KIC, παρακολουθώ με χαρά και ικανοποίηση τις δραστηριότητες και τις επιτυχίες του δικτύου εταίρων του Climate-KIC στην Κύπρο. Ανοίγονται τεράστιες προοπτικές για δράση και κτίζονται γέφυρες συνεργασίας με όλους όσους ασχολούνται με θέματα κλιματολογικών αλλαγών στην Ευρώπη και διεθνώς. Η Κύπρος σπάζει την απομόνωση της και καθίσταται κέντρο εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας καινοτομίας και ανάπτυξης.»

Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας «Pioneers in to Practice». Μέσω του προγράμματος, νέοι επαγγελματίες (pioneers) θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν για 4-6 εβδομάδες σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε μία επιχείρηση ή οργανισμό με τομέα δραστηριοτήτων τις καθαρές τεχνολογίες, ενώ Κυπριακές επιχειρήσεις «οικοδεσπότες» (hosts) θα φιλοξενήσουν pioneers από την Ευρώπη, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους από το εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο, η Chrysalis LEAP θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα επιτάχυνσης ιδεών (accelerator programme), μέσω του οποίοι ώριμες startups με επιβεβαιωμένο επιχειρηματικό μοντέλο θα μπορέσουν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και περαιτέρω εκπαίδευση και καθοδήγηση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2017, το ΤΕΠΑΚ θα διεξάγει μελέτη βιωσιμότητας για την μετατροπή της Κύπρου ως κέντρο πράσινης ανάπτυξης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητάς στην Μεσόγειο, Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή και θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μεταναστών σε θέματα ανακύκλωσης και σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής του Κυπριακού δικτύου Climate-KIC Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: «Η Κύπρος από το πρώτο κιόλας χρόνο συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό δίκτυο κατάφερε να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση σε διάφορες πτυχές της πράσινης ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη της Κοινότητας και εδραιώνοντας τις συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Αντίστοιχες ευκαιρίες θα υπάρξουν και τα επόμενα χρόνια και καλούμε όσους φορείς ή άτομα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα του Climate-KIC να έρθουν σε επαφή μαζί μας».

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Climate-KIC στην Κύπρο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συντονιστή του προγράμματος στο τηλ. 25002306 ή μέσω email στο alexandros@energylab.ac.cy.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016