KESJULY18

2017-05-29 19:08:00
Το πυροτέχνημα του Θερινού Σχολείου και η αδράνεια της ΠΑΔΕΔ

Το πυροτέχνημα του Θερινού Σχολείου και η αδράνεια της ΠΑΔΕΔ


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε σχετική ανακοίνωση¹ αναφέρει ότι«τα θερινά Δημόσια Σχολεία (Θ.Δ.Σ.) αγκαλιάστηκαν από την κοινωνία και επεκτείνονται» Για την αποδοχή των Θ.Δ.Σ. από την κοινωνία δεν μπορώ να μιλήσω. Η αναφορά όμως του ΥΠΠ περί επέκτασης της λειτουργίας των Θ.Δ.Σ. το 2016-2017  ελέγχεται μάλλον ως ανακριβής.  Αυτό γιατί η αύξηση του αριθμού των σχολείων συνοδεύτηκε από μείωση του χρόνου εργασίας τους. Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 θα λειτουργήσουν 29 Θ.Δ.Σ. έναντι 24 Θ.Δ.Σ.  το καλοκαίρι του 2016.  Όμως φέτος η λειτουργία των Θερινών Δημόσιων Σχολείων θα περιοριστεί σε 25 εργάσιμες ημέρες² ενώ πέρσι τα Θ.Δ.Σ. λειτούργησαν  29 εργάσιμες μέρες³. Αύξησαν τον αριθμό των Θ.Δ.Σ. αλλά μείωσαν τις μέρες λειτουργίας τους και έτσι ..ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυριακή επέκταση της διάρκειας του σχολικού έτους κατά έξι ημέρες το 2016-2017 για να εξοικονομήσουν χρήματα σε μισθούς, τα οποία παρουσίασαν ως αύξηση του αριθμού των Θ.Δ.Σ.

Έκοψαν το πρόγευμα των παιδιών και το φρούτο των απόρων!

Στην περσινή εγκύκλιο για το Θ.Δ.Σ.αναφέρεται ρητά ότι όλα τα παιδιά δικαιούνταν δωρεάν σάντουιτς, χυμό και νερό συνολικής αξίας 1,75. Στην φετινή  εγκύκλιο όμως  αναφέρεται ότι δωρεάν πρόγευμα θα δίδεται μόνο στους άπορους μαθητές που είναι περίπου το 10% του συνόλου και η αξία του μειώνεται από €1,75 σε €1. Βλέπετε οι άποροι φέτος δεν θέλουν ούτε νερό ούτε φρούτο. Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι ηγέτες της ΠΑΔΕΔ που τις τελευταίες μέρες θυμήθηκαν το συνδικαλισμό με ένα καταιγισμό άρθρων τηρούν για το θέμα αυτό σιγή ιχθύος!  Βλέπετε ασκούν φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό και δεν θέλουν να χαλάσουν την επικοινωνιακή εικόνα που πλασάρει η κυβέρνηση!

Απλήρωτη παιδονομία και μειωμένη μισθοδοσία

Στην φετινή εγκύκλιο όπως και την περσινή υπάρχει η πρωτοφανής πρόνοια ότι οι εργαζόμενοι στο Θερινά θα παιδονομούν χωρίς να πληρώνονται.  Φυσικά οι στοχο-προσηλωμένοι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΑΔΕΔ σφυρίζουν αδιάφορα. Επειδή πάντα τεκμηριώνω ότι λέω, παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την φετινή εγκύκλιο. « Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, όλο το διδακτικό προσωπικό θα ασκεί καθήκοντα παιδονομίας, χωρίς πρόσθετη αμοιβή» Πέραν της απλήρωτης παιδονομίας οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάζονται στο σχολείο η ώρα 7:20 αντί στις 7:30⁶. Η αντιμισθία για διδασκαλία στο Θερινό Σχολείο είναι μόλις €18,25 ανά περίοδο διδασκαλίας ή διεύθυνσης, ενώ στα προαιρετικά ολοήμερα η αντίστοιχη μισθοδοσία είναι €20,52. Από τα €18,25 ανά περίοδο που θα παίρνει ακαθάριστα  ο εκπαιδευτικός, θα του μένουν καθαρά €10,91 αφού τα υπόλοιπα θα τα πληρώνει για Φόρο Εισοδήματος και κοινωνικές ασφαλίσεις. Ούτε τις μειωμένες μισθοδοσίες πήραν χαμπάρι οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΑΔΕΔ;

Αγορά υπηρεσιών

Βάφτισαν τους εκπαιδευτικούς σε αυτοτελώς εργαζόμενους τόσο στα προαιρετικά όσο και τα θερινά σχολεία. Με το καθεστώς αυτό οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αδιόριστοι, πληρώνουν διπλές κοινωνικές ασφαλίσεις, δεν δικαιούνται άδειες ασθενείας, ή αναπαύσεως, ούτε αργίες, ούτε αναγνώριση προϋπηρεσίας, ούτε ανεργιακό. Σκέτο μεροδούλι – μεροφάι. Επιπλέον πρέπει να περάσουν από μια φοβερή γραφειοκρατική διαδικασία για να καταφέρουν να πληρωθούν μετ’ εμποδίων! Τι έχει να πει Η ΠΑΔΕΔ για το μεσαιωνικό καθεστώς εργοδότησης των συναδέλφων αυτών; Μέχρι πρόσφατα μας δήλωναν την πλήρη διαφωνία τους για κάθε στάση εργασίας, έστω ολιγόωρης,  έκαναν όμως με περιττό ζήλο συνέδρια για να μας δείξουν τους …δείκτες.

Τι πρέπει να γίνει

Ως ΑΚΙΔΑ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας για την εργοδότηση συναδέλφων μας με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών. Επιπλέον καταδικάζουμε την απλήρωτη παιδονομία των εκπαιδευτικών. Ζητούμε την επαναφορά του δωρεάν προγεύματος και του φρούτου για όλα τα παιδιά που φοιτούν στο Θ.Δ.Σ.

Σημειώσεις

  1. www.moec.gov.cy/dde/ΥΠΠ 5818, 18/5/2017
  2. Τα θερινά Δημόσια Σχολεία θα λειτουργήσουν φέτος μεταξύ 26/6/2017 και 28/7/2017.
  3. www.moec.gov.cy/dde/ΥΠΠ 4115, 19/5/2016. Τα  Θερινά Δημόσια Σχολεία λειτούργησαν από 21/6/2016 έως 29/7/2016.
  4. ΥΠΠ 4115α, 19/5/2016 σελ. 6-7«Τη γενική ευθύνη για την προμήθεια προγεύματος και φρούτου κατά τη διάρκεια 7 λειτουργίας των Θ.∆.Σ. (δημοτικών σχολείων και δημόσιων νηπιαγωγείων) που θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά, θα έχει η Σχολική Εφορεία του κάθε θερινού σχολείου. Όσον αφορά το πρόγευμα των μαθητών των Θ.∆.Σ., αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των €1,75 ανά μαθητή, (σάντουιτς €1, νερό €0,15 και χυμό €0,60) »
  5. ΥΠΠ5820 19/5/2017  σελ.12 «Τη γενική ευθύνη για την προμήθεια προγεύματος κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Θ.Δ.Σ. (δημοτικών σχολείων και δημόσιων νηπιαγωγείων), θα έχει η Σχολική Εφορεία του κάθε Θ.Δ.Σ.. Το πρόγευμα θα αποτελείται μόνο από σάντουιτς ή αρτοποιητικά είδη (όλα κανονικού μεγέθους του €1, σύμφωνα με τις πρόνοιες του εγκεκριμένου καταλόγου των κυλικείων των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης-και θα δίνεται μόνο στα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη και των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και λαμβάνουν σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα παιδιά που δεν δικαιούνται να λαμβάνουν σίτιση, μπορούν να προμηθεύονται το πρόγευμα από τα σχολικά κυλικεία και θα το πληρώνουν»
  6. ΥΠΠ5820 19/5/2017  σελ.6
  7. Από τα €18,25, ποσοστό 14,6% δηλαδή €2,66 θα πάνε στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Από τα €15,59 που απομένουν, από ένα μόνιμο θα αποκοπεί το 30% ως φόρος εισοδήματος, δηλαδή επιπλέον αποκοπή €4,68. Το καθαρό ποσό ανά περίοδο είναι €10,91 και αν υπολπγίσει κανείς και τις απλήρωτες παιδονομίες και την προσέλευση η ώρα 7:20 η πραγματική καθαρή αντιμισθία είναι μόλις γύρω στα €8,90 καθαρά!
  8. Για τις 10 περιόδους την εβδομάδα που θα δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν: Συμπλήρωση του Εντύπου Δήλωσης Ενδιαφέροντος (ΥΠΠ ΘΔΣ3), Δήλωση για Μερική Ιδιωτική Απασχόληση αίτηση εγγραφής αυτοτελώς εργαζόμενου, επιπλέον αίτηση αυτοτελώς εργαζόμενου για πληρωμή εισφορών με βάση το πραγματικό τους εισόδημα  Πιστοποιητικό μη Περίληψης Προσώπου στο Αρχείο Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα σε Βάρος Παιδιών,  Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου κλπ κλπ…

*Υποψήφιος Γ.Α. ΑΚΙΔΑ Λ/κας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718