KESJULY18

2017-05-29 09:26:05
 Εκπαίδευση: Οι επόμενες μέρες…

Εκπαίδευση: Οι επόμενες μέρες…


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το Καλοκαίρι ενώπιον των εκπαιδευτικών εταίρων θα τεθούν τα πλέον κρίσιμα ζητήματα…

Η νέα πρόταση του Υπουργείου παιδείας και Πολιτισμού για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού. Μια πρόταση που κύριο χαρακτηριστικό της είναι το κυνηγητό. Από τη μια οι εκπαιδευτικοί να επιβεβαιώνουν με χαρτιά την επάρκεια τους ως εκπαιδευτικοί και ως υποψήφιοι για διοικητικές θέσεις και από την άλλη το νέο σύστημα να αναδεικνύει τις αδυναμίες για να οδηγεί στην έξοδο τον εκπαιδευτικό. Ταυτόχρονα περιορίζει την ακαδημαϊκή αυτονομία, το κεντρικό χαρακτηριστικό αποτελεσματικότητας και κρίσιμο κίνητρο βελτίωσης διδακτικής του παρέμβασης.

H Επαγγελματική Μάθηση. Ξεκίνησε με προβληματικό τρόπο, αφού με ευθύνη του ΥΠΠ δεν ολοκληρώνεται ο διάλογος για πολύ σοβαρές παραμέτρους τόσο της φιλοσοφίας της όσο και της εφαρμογής της. Κι ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο στήριξης του εκπαιδευτικού τους έργου, ο ίδιος ο εργοδότης επιμένει να κρατά νεφελώδες το τοπίο.

Η αξιολόγηση του μαθητή συνιστά μια νέα επιμονή της Εκπαιδευτικής Αρχής. Θέτει επιτακτικά την τυποποίηση της επικοινωνίας εκπαιδευτικών γονιών, μια πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία αποτύπωσης της κάθε πτυχής παρουσίας του παιδιού στο σχολείο, μετατρέπει την αγωγή του νηπίου και του παιδιού σε μια εξετασιοκεντρική τυπική διαδικασία. Με τους γονείς να επικροτούν! Αντιλαμβάνονται μήπως πως τα παιδιά θα βιώνουν το σχολείο ως ένα αόρατο μάτι πάνω σε κάθε τους κίνηση και όχι ως χώρο χαράς της μάθησης, που απαιτεί η ηλικία των 5, των 7 των 10 χρόνων;

Αιχμή του δόρατος της οικονομίστικης θεώρησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση αποτελεί, επικαλούμενη την εξυγίανση, ο «εξορθολογισμός» της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ενώ η ΠΟΕΔ εδώ και χρόνια επιμένει στη θεσμοθέτηση των επιβαλλόμενων απαλλαγών των εκπαιδευτικών από διδακτικό χρόνο, για να εξυπηρετείται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου, η εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματική διοίκηση των σχολικών μονάδων και η δημοκρατική λειτουργία του όλου οικοδομήματος μέσα από τη διαφάνεια, το ΥΠΠ εκπονεί μελέτη θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον Υπεύθυνο Τμήματος, την αύξηση του διοικητικού χρόνου, τις ώρες θηλασμού, τη στήριξη των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας, τον συνδικαλιστικό χρόνο, την αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου σε σχέση με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας κ.ά.

Όλα τα πιο πάνω επισυμβαίνουν την ώρα που το σχολείο έχει να διαχειριστεί ανάμεσα σε άλλα εντεινόμενα προβλήματα σχολικής βίας, ανθρωπιστικά θέματα ελέω οικονομικής κρίσης, εκπαιδευτικά ζητήματα λόγω συνεχούς και άκριτης αύξησης της ύλης, το φαινόμενο του αναλφαβητισμού για το οποίο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης για διαχείριση του.

Δυστυχώς η Πολιτεία κωφεύει στα όσα διεθνείς έρευνες καταγράφουν περί των συνεπειών επί του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, όπου ακολουθήθηκαν τέτοιες πολιτικές. Συνέπειες που συνιστούν αφόρητο εργασιακό άγχος και αβεβαιότητα και το καθιστούν πια μη ελκυστικό. Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου οι νέοι αποστρέφονται πια την επιλογή των παιδαγωγικών σπουδών. Στην Κύπρο οι αρμόδιοι μειδιούν ειρωνικά επ’ αυτού, γιατί βλέπουν τις εκατοντάδες ανέργων υποψήφιων εκπαιδευτικών και σε συνδυασμό με τα σταθερά για χρόνια τώρα υψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους και το μονοδιάστατο του πτυχίου της παιδαγωγικής επιστήμης, τους καθιστούν εργαλείο εκμετάλλευσης για να εφαρμόσουν πολιτικές απανθρωπισμού της Εκπαίδευσης.

Ερώτημα: Η Κοινωνία θέλει ένα τυποποιημένο σχολείο, το οποίο θα συνθλίβει την παιδικότητα; Θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που και το χαμόγελο των μαθητών του θα το στατιστικοποιεί; Θέλει ένα σχολείο όπου τα πάντα θα καταγράφονται σε κλίμακες επιτυχίας και αποτυχίας, όπου οι εκπαιδευτικοί θα βιώνουν την αβεβαιότητα και την απαξίωση της κοινωνίας ενώ οι μαθητές θα επικεντρώνονται στην βαθμοθηρία, μακριά από τη ζωογόνο αγωγή και τη χαρά της κοινωνικοποίησης;

Επιβαλλόμενο για να δοθούν οι καταλληλότερες απαντήσεις είναι ο ουσιαστικός, δημοκρατικός και ενδελεχής κοινωνικός διάλογος ΥΠΠ και εκπαιδευτικών.

*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ

Μέλος Γραμματείας ΑΚίΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718