KESJULY18

2017-05-29 09:16:27
Φροντιστήρια και απογευματινά μαθήματα/δραστηριότητες, το «άλλο σχολείο»  του Κύπριου μαθητή

Φροντιστήρια και απογευματινά μαθήματα/δραστηριότητες, το «άλλο σχολείο» του Κύπριου μαθητή


Τάση της εποχής, συνήθεια ή αναγκαιότητα;

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ*

Παρασκευή, 1:35 μ.μ.: Στο Γυμνάσιο Δροσιάς κτυπά το τελευταίο κουδούνι. Μήπως όμως δεν είναι το τελευταίο; Για πολλούς μαθητές δεν είναι. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι το πρώτο κουδούνισμα ενός άλλου σχολείου, που θα ξεκινήσει σε λίγο. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά και σχεδόν θεωρείται απόλυτα φυσιολογική (ενώ λογικά θα έπρεπε να είναι άκρως παράλογη), ο σκοπός της έρευνάς μας ήταν η διερεύνηση των στάσεων και απόψεων των μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας και των γονέων τους για το φαινόμενο των φροντιστηρίων και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους.

Η πιο πάνω έρευνα έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού «ΜΕΡΑ» 2016-17 (γυμνασιακός κύκλος) τον οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Στην έρευνα συμμετείχαν έξι μαθητές του σχολείου μας (Στέλιος Θεοφάνους, Ευφροσύνη Χριστοδούλου, Μιχάλης Κων/νου, Δημήτρης Σεβέρης, Γαλίνα Ποπίδου, Φρύνη Συμεωνίδου) υπό τον συντονισμό και καθοδήγηση του καθηγητή Σχεδιασμού και Τεχνολογίας του Γυμνασίου Δροσιάς κ. Θεόδωρου Δημοσθένους, έχοντας την υποστήριξη της Έμπειρης Ερευνήτριας, Φιλόλογου στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης κ. Ελένης Παπαϊωάννου.

Αν και το φαινόμενο των φροντιστηρίων, όπως επιβεβαίωσε και η έρευνά μας, αποτελεί κομμάτι της ζωής του Κύπριου μαθητή Γυμνασίου με προεκτάσεις και στον τρόπο ζωής της οικογένειάς του, πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει για τη διερεύνηση αυτού του φαινομένου κι ακόμη λιγότερες έχουν γίνει από μαθητές. Σε αυτό, κατά τη γνώμη μας, συνίσταται η πρωτοτυπία της έρευνάς μας η οποία εμπνεύστηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μαθητές με δείγμα τους συμμαθητές τους.

Έτσι, για την έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε δύο εργαλεία συλλογής δεδομένων, το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και την ημι-δομημένη συνέντευξη. Μέσω του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου συλλέξαμε δεδομένα από 120 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Επίσης, πήραμε 8 συνεντεύξεις με γονείς μαθητών της Γ’ Γυμνασίου.

Η έρευνά μας κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τις απόψεις των μαθητών μας και των γονέων τους φαίνεται ότι τα φροντιστήρια για τον μαθητή της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Δροσιάς είναι μια αναγκαιότητα (εκτός από τα Αγγλικά τα οποία όπως φαίνεται αποτελούν πλέον κουλτούρα). Η αναγκαιότητα αυτή δημιουργείται από το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο απαιτεί ολοένα και περισσότερα από τον μαθητή (αύξηση μαθημάτων, αύξηση εβδομαδιαίων περιόδων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου διδασκαλίας, προσθήκη εξεταστικών περιόδων). Μπορούμε να πούμε ότι το κράτος παραδέχεται και επίσημα αυτή την αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος και το ίδιο παρέχει φροντιστηριακά μαθήματα το απόγευμα (Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης).

Παράλληλα, φάνηκε ότι τα φροντιστήρια βοηθούν τον μαθητή στη βελτίωση της επίδοσής του, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή του και μειώνουν το σχολικό άγχος. Την ίδια στιγμή,  φαίνεται ότι έχουν και αρνητικές επιδράσεις: δημιουργούν ευθυνόφοβους μαθητές, οι οποίοι μαθαίνουν να ψάχνουν την εύκολη λύση, χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις στην έρευνά μας οι μαθητές «έφταιξαν» τους εαυτούς τους, δείγμα της ευθυνοφοβίας που έχουν αναπτύξει.

Όπως επίσης κατέδειξε η έρευνά μας, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών δηλώνει ότι η κοινωνική τους ζωή παραμένει ανεπηρέαστη με τους γονείς μάλιστα να συμφωνούν με τους μαθητές δηλώνοντας πως έχουν αρκετό χρόνο. Εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι τα απογευματινά φροντιστήρια έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα τόσο του μαθητή, όσο και του γονιού, έτσι το καθημερινό πρόγραμμα γίνεται με βάση τα φροντιστηριακά μαθήματα. Δηλαδή, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μιας κυπριακής οικογένειας.

Θεωρούμε ότι τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις της έρευνάς μας μπορούν να φανούν χρήσιμα στο σχολείο  μας, στους γονείς και στους φορείς που αναπτύσσουν την εκπαιδευτική πολιτική, ώστε να  αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας γενικότερα.

*Καθ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Γυμνάσιο Δροσιάς

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718